Close

Szent Gellért Fesztivál Szegeden

sztgellertfesztival 2018

A Szeged-Csanádi Egyházmegye első püspöke, Szent Gellért ünnepéhez kapcsolódva komolyzenei fesztivál rendeznek péntektől a csongrádi megyeszékhelyen.

Az október 1-ig tartó hangversenysorozaton olyan komolyzenei ritkaságnak számító művek csendülnek fel, amelyek Szeged gazdag zenei életét tovább színesítik. A koncertek különleges hangulatát a szegedi székesegyház egyedülálló akusztikája biztosítja.
Az egy évtizedes múltú fesztivál különleges művészi, kulturális és zenei élményt ígér a zeneszerető közönség új generációjának is. A rendezvény alaptói missziójuknak tekintik a fiatal tehetségek támogatását, ezért az ifjú művészek szólóban is bemutatkozhatnak, de fellépnek a Szent Gellért Akadémia zenekarának tagjaként is.
A fesztivál nyitányaként a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara oktatóinak közreműködésével rendeznek kamarakoncertet, másnap Johann Sebastian Bach barokk csellóra írt művei csendülnek föl ugyanitt, vasárnap pedig német műdalokat hallhat a közönség a salzburgi Mozarteum Egyetem öt énekművészének tolmácsolásában.
Szeptember 24-én a székesegyházban a Szent Gellért Akadémia zenekara ad szimfonikus koncertet Robert Christian Bachmann és Yoon Kuk Lee dirigálásával. A fesztiválon két tudományos előadásra is várják az érdeklődőket: szeptember 25-én Párducz Árpád és Janka Zoltán professzorok komplex módon mutatják be a zene és a tudomány összefüggéseit.
Szeptember 26-án a Dómban újabb szimfonikus koncert következik, melyen a Szent Gellért Akadémia zenekara mellett föllépnek a salzburgi Mozarteum Egyetem szólistái, valamint a Brnói Filharmonikus Zenekar Kórusa.
Immár hagyomány, hogy a fesztivál vendégkoncertjeivel Szegeden kívül is találkozhatnak a komolyzene kedvelői. Szeptember 27-én Budapesten a Mátyás-templomban ad hangversenyt a fesztivál zenekara a Mozarteum szólistáival és a brnói kórussal, 29-én pedig Csehországban, a lednicei kastély kápolnájában lépnek föl.
A fesztiválhoz minden évben kapcsolódik jótékonysági rendezvény. Szeptember 30-án a Szegedi Nemzeti Színházban a Korábban Érkeztem Alapítvány javára szerveznek gálakoncertet. A hangversenyen fellép Miklósa Erika és Horváth István operaénekes, Szarka Tamás énekes, zeneszerző, valamint Érdi Tamás zongoraművész, közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar Gyüdi Sándor vezényletével.
A fesztivál október 1-jén a zene világnapján Az orgona mesterei című koncerttel zárul. A székesegyház orgonáját Szamosi Szabolcs szólaltatja meg, a koncerten partnere a hegedűn játszó Pál István Szalonna lesz.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top