Close

Bekérették a római külügyminisztériumba Franciaország nagykövetét

mentohajo 1

Bekérették Franciaország olaszországi nagykövetét a római külügyminisztériumba szerda reggel, miután Párizs bírálta az olasz kormány döntését az Aquarius mentőhajó kizárásáról az olaszországi kikötőkből; olasz sajtóértesülések szerint Rómában emiatt fontolgatják Giuseppe Conte miniszterelnök pénteki párizsi útjának lemondását.

Az Enzo Moavero Milanesi vezette olasz külügyminisztériumban magyarázatot várnak a francia elnöki hivatal keddi közleményére. Ebben Emmanuel Macron francia elnök felelőtlennek és cinikusnak nevezte a római kormány magatartását. A római kormánypalota szintén közleményben válaszolt, hangsúlyozva, hogy Róma „nem fogadhat el álszent leckéztetést olyan országoktól, amelyek a migrációval szemben mindig más irányba fordították tekintetüket”.
Olaszországban ennél is nagyobb visszhangja volt annak, hogy Gabriel Attal, a Macron vezette En Marche párt brüsszeli szóvivője egyenesen „undorítónak” nevezte az olaszok eljárását.
Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a kormányzó Liga politikusa kedd esti televíziós interjújában kijelentette, hogy menedékkérők áthelyezésében Franciaország magatartása volt eddig a legméltánytalanabb, mivel Párizs az általa vállalt majdnem tízezres kvótából eddig 640 menedékkérőt vett át. „Emmanuel ha tényleg arany szíved van, már holnap átküldünk neked további kilencezret!” – üzente Matteo Salvini a francia elnöknek.
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök pénteken indul Párizsba, első európai látogatására, és Emmanuel Macron is fogadja őt. Olasz sajtóértesülések szerint azonban az olasz fél a látogatás lemondását mérlegeli.
Olaszország vasárnap megtagadta a francia Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSf) civilszervezetek által működtetett, 629 migráns szállító mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót. Az Aquarius sorsa végül kedden rendeződött: a migránsokat olasz hajók segítségével szállítják át Spanyolországba, amely felajánlotta, hogy fogadja őket. Az MSF azonban kifogásolta, hogy a kimerült embereknek így további négy napot kell kibírniuk a tengeren.

Forrás: MTI, Sárközy Júlia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top