Close

Újságírók vs hírhalászok

02.fz.media

A média szempontjából megrázóan igaz felhívást tettek közé európai hírügynökségek a napokban. A közvéleményhez, a döntéshozókhoz és a felelősökhöz fordultak petíciójukkal: adják vissza az újságírás és a hírszerkesztés rangját!

Lehalászott hírek

A Facebook lett a világ legnagyobb médiavállalata – írják közleményükben -, de sem a Facebooknak, sem a Google-nek nincs saját szerkesztősége.“Nincsenek Szíriában dolgozó újságíróik, akik az életüket kockáztatják. Nincs helyi kirendeltségük Zimbabwéban, hogy tudósítsanak Mugabe visszavonulásáról. Nincsenek szerkesztőik, akik ellenőrzik és jóváhagyják a terepen dolgozó riportereik által beküldött anyagokat. Az információ szabad áramlása elvileg az internet egyik nagy győzelme. De ez csak egy mítosz… “
A híreket továbbra is újságírók írják, szerkesztők szerkesztik, ám a valódi szerkesztőségek kezdenek komoly anyagi nehézségekkel szembe nézni. Ugyanis a „hírvivők” elviszik a hirdetőket is. A közösségi platformok busásan megélnek az egyre magasabb olvasói számból, ám a lapoknak ezzel óriási károkat okoznak.
„Évek teltek el úgy, hogy senki nem csinált semmit, és most a szabad, megbízható hírgyűjtés is veszélybe került, mert a média egyszerűen nem képes rá, hogy ezt megfizesse. A sokszínű, megbízható hírszolgáltatást, ami a demokrácia egyik oszlopa, mostanra súlyosan aláásták – írják felhívásukban.

A hálóba gabalyodva

A világ óriás hálóján keringő álhírek és ellenőrizetlen információk posztolása és megosztása nem költséges feladat. Ám a hiteles hírek megszerzése, szakszerű megírása és a hírügynökségek megfelelő működtetése már bizony az. Az egyensúlyt vissza kell állítani – hangsúlyozzák.

A kezdeményezést a francia AFP, a német DPA, a brit Press Association, a spanyol EFE, az olasz Ansa, a svéd TT, a belgiumi Belga, az osztrák APA és a holland ANP írta alá. A hírügynökségek az Európai Unió segítségét kérik a kialakult helyzetben, hogy az újságok és munkájukat végző újságírók visszakaphassák az őket megillető részesedést a kialakult helyzetben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top