Close

Üldözött magyar rendező a szolidáris nyugati világban

schilling.ri.01

„Érdek, érdek, érdek meg gazdaság, gazdaság. Örökké csak ezt hajtogatjuk. Az emberi jogok alig érdekelnek már valakit” – mondta Schilling Árpád az osztrák rádiónak adott interjúban.
Ha csak ennyit mondott volna, szót sem érdemelne. De mondott mást is. (http://oe1.orf.at/artikel/639837Államellenes politikai aktivitása miatt szegény kénytelen külföldön rendezni. Magyarországon csak tüntetések, politikai képzések és egyéb workshopok szervezése jut neki, miután szeptemberben a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága két másik művésszel együtt államellenes akciók tényleges előkészítőjének nyilvánította. Sajnos a magyar színházi szakma nem állt ki mellette (már ezen a szinten is hiányzik a szolidaritás a magyarokból, vagy mindenkit a fortélyos félelem igazgat ebben az országba), de hála a haladó osztrák és német színházi világnak, külhonban jut elég munka Schillingnek. Nemrég volt a „Megkönnyebbülés” című színházi projektjének ősbemutatója St. Pöltenben, ahol a helyi társulat színészeivel improvizációs színházat csinált. A téma családon belüli konfliktus, hogyan árulja el társadalmi felelősségét egy alkotói válságban lévő író, míközben alpolgármester felesége menekültotthont épít az elesettekkel való szolidaritás jegyében. Természetesen improvizálták a rasszizmust, az etnikai konfliktusokat, korrupciót, opportunizmust és sok egyebet: befogadás és befogadás ellenes magatartásokat és politikát.

Ezért aztán az üldözött színházi rendező hivatottnak érzi magát a mikrofon előtt politikai kérdésekben is megszólalni. Magyarországon nemcsak a demokrácia veszélyeztetett, hanem az ő személyes biztonsága is veszélyben van, miután a nemzet ellenségének nyilvánították (exkommunikáció?) a szélsőjobb támadásaitól kell rettegnie. És nem védi őt meg senki, az orbáni politika megosztja a társadalmat, a kormánypropaganda a félelem gerjesztésére épít. És persze veszélyben a szólásszabadság, sajtószabadság etc. Közben virágzik a korrupció Magyarországon, az uniós pénzeket ellopják, az oligarchák élik a világukat és az EU is tétlen ezzel szemben. Na persze, ezt Schilling is látja miért: az egyes országok gazdasági érdekei előjogokat élveznek. 

Ki-ki saját erkölcsi felfogása szerint ítélheti meg Schilling viselkedését. De létezik még erkölcsi norma is, mely szerint olyan személy, közösség, ország rossz hírének keltése, amelyhez tartozunk, árulással egyenértékű. Mindenesetre javaslom, váltsunk jegyet a következő Schilling-féle előadásra! A bécsi Akademietheater decemberben a Hideg szeleket mutatja be, és természetesen megint csak az orbáni politika, a magyarországi intolerancia és a menekültkérdés kezelése van pellengéren. Csodálkozom, hogy Schillinget Brüsszelbe még nem hívták meg.

Rab Irén

Fotó: szinhaz.org

Kapcsolódó jegyzetünk: Színházi rendező, mint politikai provokátor – Egerszegi Csaba 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top