Close

Macron: sajnálatos Trump döntése

Jeruzsálem óvárosa. Fotó: nytimes.com

Sajnálatosnak nevezte Emmanuel Macron francia államfő Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentését Jeruzsálem elismeréséről Izrael fővárosának.

„Ez egy sajnálatos döntés, amelyet Franciaország nem támogat, és amely szembemegy a nemzetközi joggal” – mondta szerdán Algírban a francia elnök, aki egynapos látogatáson tartózkodik az algériai fővárosban. Emlékeztetett arra, hogy ezt kedden személyesen is elmondta Donald Trump amerikai elnöknek telefonon.
A francia elnök jelezte, mindent megtesz, hogy megerősítse a békét a régióban, és mindenkit arra kért, hogy „minden áron kerüljék el az erőszakot” és a párbeszédet helyezzék előtérbe.
Donald Trump szerdán, a több évtizedes amerikai politikával szakítva bejelentette: az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként.
Az amerikai elnök szerint a döntés már régóta esedékes volt, és felszólított a világ többi országát, hogy kövessék az Egyesült Államok példáját.
Az eddigi reakciók az amerikai elnök döntésére elutasítóak voltak, kivéve Benjámin Netanjahu izraeli miniszterlenökét, aki azt történelmi jelentőségűnek nevezte. A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szerint Trump döntése „lerombolta a kétállami” megoldást, a Hamász palesztin iszlamista szervezet pedig úgy fogalmazott, hogy Trump az amerikai érdekekért „megnyitotta a pokol kapuját”.
Az izraeli-palesztin válság kétállami megoldása azt jelentené, hogy Izrael mellett létrejön egy független palesztin állam.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top