Close

Adventi beköszöntő Bécsben

adventbecs.ri.01

A bécsi önkormányzati lakások ajtajára tilos adventi koszorút elhelyezni. Aki az új tűzrendészeti törvény előírásait megszegi, akár 21.000 € pénzbüntetéssel sújtható.
Bécsben mintegy 220 000 önkormányzati tulajdonú lakás van, ezek lakbére 10-15 %-kal kevesebb, mint a magántulajdonú bérlakásoké. Bécs vörös-zöld vezetésű város, nálunk már elfeledőben lévő szokásokkal. A tömbházakat a szocialista haladó eszmék jeles képviselőiről nevezték el, a homlokzaton vörös betűkkel virít Marx, Engels, Pablo Neruda és más elkötelezett internacionalista neve. Így a lakók nemcsak átnevelődnek, hanem könnyebben hazatalálnak.
Az üzemeltető – az önkormányzat leányvállalata, a „Wiener Wohnen” – az új törvényre hivatkozva megtiltotta a cipők, gyerekkocsik, lábtörlők lépcsőházi vagy folyosóra való kihelyezését, de az adventi koszorú eddig senkinek nem volt útjában. A bejárati ajtó ünnepekre való feldíszítése soha nem volt tiltva. Most is csak a tűzrendészeti szabályok betartása érdekében figyelmeztetnek, és az egyáltalán nem játszik szerepet, hogy az eredetileg csak osztrákoknak épített házakban egyre több „új osztrák” lakik. Talán sérti érzékenységüket az európaiak karácsonyi szokása, vagy csak a bécsi szoci városvezetés akar pápább lenni a pápánál, ahogy a populistának nevezett FPÖ képviselője fogalmaz.

Rab Irén 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top