Close

Az euró magyar atyja: Lámfalussy Sándor

12lamfalussy obit master1050

Egy fiatal magyar emigráns, Lámfalussy Sándor, 1949-ben egy bőrönddel a kezében és néhány dollárral a zsebében érkezett Belgiumba. Nem egészen ötven évvel később pedig ugyanitt ő nyújtotta át a legjelentősebb nemzetközi valuta, az euró első bankjegyterveit. Az euró atyjaként ismerte meg és ismerte el a világ, a pénzpiacot szabályozó Bölcsek Tanácsának elnöke volt. Lámfalussy Sándorról elnevezett díjat kapott a Budapesten járt kínai delegáció prominens tagja, a kínai jegybank elnöke. 

Lámfalussy Sándorról hazánkban kevesen tudják, hogy részt vett az Európai Monetáris Unió megvalósítási tervének kidolgozásában, illetve az Európai Monetáris Intézet elnökeként ő felelt az euró bevezetésének előkészítéséért

Yale és a Bölcsek Tanácsa

Báró Lámfalussy Sándor Kapuváron született, 1929. április 26-án, fiatalon, barátaival közösen 1949-ben egy havas hajnalon hagyta el Magyarországot. Az osztrák határon az óriási havazás és a hiudeg miatt az őrjárat behúzódott, így a fiatalok kihasználva a lehetőséget, átszöktek Ausztriába és Belgiumig meg sem álltak. Itt kezdte meg tanulmányait Lámfalussy Sándor, 1949–1953 között a Leuveni Katolikus Egyetemen tanult, közgazdaszként végzett. 1953–1955-ig a Nuffield College (Oxford, Egyesült Királyság) kutató hallgatója, majd 1957-ben doktori fokozatot szerzett ugyanitt. 1961–1962 között az USA-i Yale Egyetemen, majd 1965–1995 között a Leuveni Katolikus Egyetemen oktatott.

Életpályája során az elméleti, tudományos tevékenység mellett kezdettől fogva jelen volt az aktív döntéshozói, szakértői elhivatottság is. 1955-től közgazdász, banki tanácsadó lett Brüsszel vezető bankjainál, valamint 1965-től betöltötte a Banque de Bruxelles vezérigazgatói, majd a bank igazgatótanácsának elnöki tisztét. 1976-tól a jegybankok bankjának nevezett bázeli Nemzetközi Fizetések Bankjánál dolgozott gazdasági tanácsadóként. 1981-től vezérigazgató-helyettes, majd 1985-től vezérigazgató lett. Közben a Delors-bizottság tagjaként részt vett 1988–1989 között az Európai Monetáris Unió megvalósítási tervének kidolgozásában, majd az Európai Monetáris Intézet (az Európai Központi Bank elődje) elnökeként 1994. január 1-jétől 1997. június 30-áig ő felelt az euró bevezetésének előkészítéséért. 2000–2001 között az Európai Értékpapírpiacokat Szabályozó Bölcsek Tanácsának elnöke volt. 

Életének 86-ik évében, Belgiumban hunyt el. 

 A Lámfalussy díj

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke 2013-ban alapította meg a Lámfalussy-díjat, melynek célja, hogy elismerje azon nemzetközileg is kiemelkedő szakmai teljesítményeket, életműveket, amelyek befolyással vannak a Magyar Nemzeti Bank munkájára, valamint a nemzetközi monetáris politikára. A díjátadás egyúttal lehetőséget biztosít arra, hogy az MNB a nemzetközi közgazdász, gazdaságpolitikai közösség figyelmét Magyarországra, Magyarországnak a közgazdasági gondolkodás és a gazdaságpolitika átalakulásában betöltött szerepére irányítsa. Lámfalussy Sándor, a díj névadójának személye szimbolizálja Magyarország jelentőségét a nemzetközi gazdasági folyamatokban – írta összefoglalójában a Magyar Nemzeti Bank. 

erem1.lamfalussy

Az MNB Zhou Xiaochuannak, a kínai jegybank (People’s Bank of China) elnökének adták a napokban a Lámfalussy-díjat. Az ünnepélyes díjátadóra a kínai miniszterelnök magyarországi látogatásával egyidőben került sor az MNB épületében, Orbán Viktor miniszterelnök, a kormány több tagja, valamint a hazai és nemzetközi pénzügyi élet képviselői vettek részt az ünnepségen. 

Lámfalussy Sándor díjat annak a személynek lehet odaítélni, aki a közgazdaság és a pénzügyek területén olyan kiemelkedő, nemzetközileg elismert szakmai munkát, tudományos publikációs vagy oktató tevékenységet végzett, amely hosszabb távon jelentős hatással van a magyar és nemzetközi monetáris politika, a közgazdaságtudomány és szakmai közösség fejlődésére – rendelkezik a díjat életre hívó Magyar Nemzeti Bank az elismerésről.

Források:

Wikipedia, MNB, The New York Times

Hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top