Close

A nemzeti konzultáció: utolsó hét

nemzetikon.001

 

Mivel az állampolgárok változatlanul rengeteg kérdőívet küldenek vissza, a kormány egy héttel meghosszabbítja a feladási határidőt – jelentette be a Kormányzati Tájékoztatási Központ a nemzeti konzultációval kapcsolatosan. Ennek megfelelően december 1-ig – azaz jövő hét péntekig – lehet feladni a válaszküldeményeket. A Miniszterelnöki Kabinetiroda közleményében úgy fogalmazott: ez az ügy nem a belpolitikai csatákról, nem a következő pár hónapról szól, hanem arról, hogy milyen Magyarországon szeretnénk élni a következő évtizedekben. Kemény viták jönnek, a java még csak most jön. Ezért kérünk mindenkit arra, hogy támogató kiállásával segítse a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök küzdelmét.

A Fidesz és parlamenti képviselőcsoportja csütörtökön kérte a kormányt, hosszabbítsa meg a nemzeti konzultáció határidejét egy héttel. Puskás Imre Fidesz-szóvivő elmondása szerint százezres nagyságrendben érkeznek vissza a kérdőívek, és azt szeretnék, ha mindenki el tudná mondani a véleményét. Hozzátette: a lehető legtöbb emberre van szükség, hogy meg tudják védeni Magyarországot a migránsok betelepítésétől, és attól a frontális támadástól, amit Soros György indított Magyarország ellen kizárólag azért, mert „nem akarunk bevándorlóország” lenni. Azt kérte, aki eddig nem töltötte ki az íveket, tegye meg. 

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Facebook-oldalán már hét közepén úgy értékelte, hogy az összesítések szerint több mint 1,7 millióan mondták el véleményüket a nemzeti konzultáción, ami rekord, ennyien még soha nem vettek részt konzultációban.

Az azóta kiderült részletes eredmények alapján: részvételi rekordot döntött a nemzeti konzultáció. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye alapján péntekig 1 millió 754 ezer 128 kérdőív érkezett vissza. Az eddig beérkezett kérdőívek közül a NISZ Zrt. 599 ezer 500 darab küldeményt vizsgált át és bontott ki, míg a Kopint-Datorg Kft. 489 ezer 265 darab küldemény szkennelését és kiértékelését végezte el. Az internetes kitöltések száma 155 ezer 330 – írta a tájékoztatási központ.

LMP az adatlap raktárban

A Lehet Más a Politika vezető kérvényezték, hogy betekinthessenek a kérdőívek feldolgozásába. A napokban három helyszínen jártak Budapesten, ahol az adatlapok tárolása, illetve feldolgozása zajlott. 

lmp.nemzt.kon001

Szél Bernadett és Hadházy Ákos, az LMP politikusai három telephelyen személyesen megtekinthették a feldolgozási munkákat. Fotó: kormany.hu

Több ellenzéki párt is megkérdőjelezte a nemzeti konzultáció során visszaküldött ívek számáról és hitelességéről szóló kormányzati tájékoztatást. A Fidesz véleménye szerint az ellenzék összehangoltan támad, mert meg akarja akadályozni, hogy az emberek elmondják véleményüket a bevándorlók betelepítéséről.
A beérkező ívek biztonsági átvilágítása, gépi borítékbontása, szelekciója és adatfeldolgozása a törvényi előírásoknak megfelelően zajlik – adta hírül a kabinetiroda. Minden – a folyamatban résztvevő – szervezet fogadta az LMP képviselőit, és minden szükséges tájékoztatást megadott nekik. Azzal, hogy az LMP álhírekkel és rágalmakkal próbálja akadályozni a nemzeti konzultációt, a feldolgozást és hitelesítést végző munkatársakat is megsértik – kiadott közleményükben kitértek arra, hogy Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szándékosan összekeveri a beérkezett kérdőívek számát a feldolgozott és kiértékelt ívek számával. Az eddig beérkezett íveknek még csak egy részét dolgozta fel az ezért a részfolyamatért felelős NISZ Zrt., és leányvállalata, a Kopint-Datorg Kft.- hangsúlyozták. Botrányos, hogy az LMP hazugságokkal akarja megakadályozni, hogy a magyarok elmondják véleményüket a betelepítési tervekről – nyilatkozta a kabinetiroda. A kormány közérdekű adatigénylések alapján hétfőn nyilvánosságra hozza a postai összesítéseket. Emellett haladéktalanul megteszi a szükséges jogi lépéseket Hadházy Ákossal szemben – jelezték.

Online is lehet még szavazni

Még pár napig, mindenki elmondhatja a véleményét – áll a kormany.hu oldalon. A Miniszterelnöki Kabinetiroda inetrnetes oldalán keresztül továbbra is bárki le tudja adni szavazatát. Ehhez semmi másra nincs szükség, mint a nemzetikonzultacio.kormany.hu oldalra navigálni, ott pedig a szükséges lépések alapján eljárni.

Első: a hitelesítés, amelyhez a kereszt- és vezetéknév megadása kötelező, majd a magyar állampolgárság jelölése és az adatvédelmi szabályzat elfogadása a következő lépés. Ezt követően érkeznek a kérdések, melyek megegyeznek a postai úton megküldött kérdőíveken és az óriás plakátokon is kiemelt tartalommal. Hét kérdés, hét igen, vagy nem válasz. Az internetes portálon ugyanúgy lehet eljárni, ahogyan a nyomtatott kérdőíveknél. A kitölltése, ahogyan az a postai úton visszaküldött konzultációs adatlap esetében is – teljesen díjmentes.

 soroskerdoiv001

ONLINE KONZULTÁCIÓ – részlet az adatvédelmi tájékoztatóból
Magyarország Kormánya nemzeti konzultációt indít, amelynek keretében a Soros-tervvel kapcsolatosan kéri ki az állampolgárok véleményét. A konzultáció célja, hogy Magyarország Kormánya nevében a Miniszterelnöki Kabinetiroda megismerje az állampolgárok véleményét.
A konzultáció interneten keresztül történő kitöltése hitelesítéshez kötött. A kérdőív kitöltéséhez személyes adatai (nevének, életkorának és e-mail címének) megadásával hitelesítheti magát. A kérdések megválaszolására minden 18. életévét betöltött magyar állampolgár jogosult. A fentiekre figyelemmel az adatkezelés célja az, hogy a konzultációban csak a 18. életévét betöltött magyar állampolgárok vehessenek részt, és egy személy csak egy alkalommal tölthesse ki a kérdőívet, valamint, hogy Magyarország Kormánya a jövőbeni kapcsolatot tartson Önnel.
A kérdéssor kitöltése nem megszakítható, azaz a folyamat megszakítása teljes újrakezdést igényel, figyelemmel arra, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda a személyes adatokat a véleményadatoktól elkülönítve, titkosítva tárolja.
Fenti adatainak (név, életkor, email cím) megadásával, a „TOVÁBB A KÉRDÉSSORHOZ” gombra kattintással hozzájárul, hogy az internetes kérdőív kitöltése, valamint további kapcsolattartás, véleménykérés, tájékoztatás, valamint elektronikus levél küldés során anonimizált olvasási statisztika készítése céljából a közölt személyes adatait Magyarország Kormánya, az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 5. § (1) bekezdése a) pontja alapján, a hozzájáruló nyilatkozata visszavonásáig kezelje. Ezen esetben adatait a konzultáció lezárását kővetően az Idomsoft. Zrt. (1134 Budapest, Tüzér utca 41.) tárolja, mint adatfeldolgozó.
A kérdőív végén található jelölőnégyzetben elhelyezett jellel (amely a „Nem járulok hozzá, hogy Magyarország Kormánya kapcsolatba lépjen velem véleménykérés, illetve további tájékoztatás céljából.” szövegrész mellett található) és a „TOVÁBB A KÉRDÉSSORHOZ” gombra kattintással hozzájárul, hogy az internetes kérdőív kitöltése céljából, a közölt személyes adatait Magyarország Kormánya, az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 5. § (1) bekezdése a) pontja alapján, a konzultáció lezárásáig kezelje.
Magyarország Kormánya nevében az adatkezelői feladatokat a Miniszterelnöki Kabinetiroda (1055 Budapest, Kossuth tér 1-3.) látja el.

 A Meridian csúcsot mért: Fidesz

Hat és fél éve nem látott csúcsot mért a Fidesz népszerűségében a közelmúltban a Meridian Közvélemény- és Piackutató Intézet. Farkas Örs politológus ennek kapcsán elmondta: a Fidesz erősödésének az oka, hogy az ellenzéki pártok politikája nem kínál vonzó alternatívát, másrészt a kormánypárt nem vét hibát, így azoknak akik eddig is támogatták, nem kell váltaniuk. ( A teljes népesség 40 százaléka támogatta a pártot jelenleg a Meridian felmérése alapján). Mint Farkas Örs kiemelte: a kormánypárt és az ellenzéki pártok közötti hatalmas különbség, hogy egyik ellenzéki párt sem volt képes olyan témát felvetni, ami a választókat valóban érdekelte volna. Kizárólag pártpolitikáról, az egymáshoz való viszonyukról beszélnek. Ezzel szemben a kormánypárt következetesen beszél az általa megfogalmazott fontos témákról, mint a migráció, vagy a gazdasági növekedés.Vagyis amíg az ellenzéki pártok nem találnak kormányzati célokra vonatkozó kommunikációt, nem fognak új támogatókat szerezni – fűzte hozzá. 

Arról is szólt: általános jelenség, hogy egész Európában rosszul szerepelnek a baloldali pártok és azok a többnyire jobboldali pártok erősödtek, akik a migrációval kapcsolatban az államot védő álláspontot képviselnek.

Vagyis a migráció egész Európában befolyásolja a választások eredményét – mondta Farkas Örs.

MTI, kormany.hu 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top