Close

Húsz másodperccel indult hamarabb egy vonat Japánban

Fotó: japantimes.co.jp

Egy japán vasúttársaság közleményben kért őszintén bocsánatot a „hatalmas kellemetlenségért”, amit egy vonatuk okozott, amely 20 másodperccel korábban indult.

A Metropolitan Intercity Railway Vállalat közlése szerint a Tsukuba Expresst – amely Tokiót köti össze északi külvárosaival – a Minami-Nagareyama Állomásról 9 óra 44 perc 40 másodperc helyett 9 óra 44 perc 20 másodperckor engedték ki.
„Mélyen elnézést kérünk, amiért rendkívüli kellemetlenséget okoztunk az ügyfeleknek” – közölte a cég.

„Az ügyfelektől nem érkezett panasz az esemény miatt” – közölte a vasúttársaság, hozzátéve, hogy a korai távozás miatt senki sem késte le a vonatot.

Még a legcsekélyebb késés is ömlengő bocsánatkérésre sarkallja a vonat vagy az állomás személyzetét Japánban, ami gyakran hosszabban tart, mint maga a késés.
Mivel a vonatok néhány percenként ugyanazt az útvonalat használják, hogy megbirkózzanak a hatalmas utasforgalommal, még a rövid késések is képesek az egész hálózatot feltartani és túlzsúfolni.
Tokióban az állomások több tucat munkatársat alkalmaznak – a híres fehér kesztyűikkel -, hogy biztosítsák a vonatok azonnali távozását és hogy kezeljék a tolakodást a csúcsforgalomban.
A Sinkanszen szintén híres ügyfélszolgálatáról és egy vonat még az utasok számára is kínál egy fedélzeti lábfürdőt, hogy megnyugtassa fáradt lábaikat.
A Metropolitan Intercity Railway közölte, hogy „meglepte” a figyelem, amit a történet kapott. „Hasonló bocsánatkérést kértünk olyan vonatokért, amik hamarabb indultak, mint ahogy be volt tervezve.”
A szóvivő elmondta, hogy a bocsánatkérést azért adták ki, mert a szigorú biztonsági eljárásokat nem követték.
„Ami számít, nem a 20 másodperc. A lényeg az, hogy a formális eljárásunknak ennek kellene lennie: az elindulás előtt 15 másodperccel egy hang csenget, amit egy óvatosságra intő felhívás követ a záróajtók miatt és az ajtók becsukódnak” – mondta el a szóvivő.
Hozzátette: a laza irányítás a jövőben biztonsági problémákat okozhat. „Néha vannak utasok , akik megpróbálnak a vonatra ugrani, ők az ajtókban ragadhatnak” ha az ajtók figyelmeztetés nélkül becsukódnak.
A vonatjárat egyébként Tokió keleti Akihabara nevű negyedéből Tsukubába körülbelül 45 perc alatt szállítja az utasokat.
Japánban – amellyé a világ egyik legmegbízhatóbb vasútja – a vonatok esetében ritka, hogy eltérjenek a tervezett indulási időponttól.
Az ország Tókaidó vonala, amely Tokiótól Kóbe városáig terjed, messze a világ legforgalmasabb vonala és évente közel 150 millió utast szállít.
Lenyűgözött vasúthasználók világszerte megosztották a történetet helyi vasúti társaságaiknak, különösen Nagy-Britanniában, ahol a vonatok gyakran késnek.

japantimes.co.jp / radionz.co.nz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top