Close

Világnap lila színben

mti mohaibalazs korszul lila

A remény, az érzékenység az együttérzés és a hit színe, a bátorságot szimbolizálja – írják a szervezők, akiknek kezdeményezésére ma lila színbe öltözik az ország és számos intézménye.( ahogyan a mi cikkünk is ). A lila a korán érkezett újszülöttek világnapjának színe, amelyet 2009 óta köszöntenek világszerte. Hazánk 2012-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, amely az érintett családok és az ellátásában résztvevő szakemberek erőfeszítéseire hívja fel a figyelmet és tiszteletét fejezi ki előttük. 

A „színezzük lilára az országot” kapmányt Magyarországon a Koraszülöttek Országos Egyesülete indította el és évről évre egyre több szülőszervezet, kórházi osztály, alapítvány, intézmény és városi önkormányzat kapcsolódott ehhez. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a koraszülöttségre, mint népbetegségre. A világban minden tizedik gyermek – Magyarországon körülbelül minden kilencedik  gyermek – korábban érkezik a világra. A Koraszülöttek Világnapját ma már sok rendezvény kíséri hazánkban is.  A KORE november 18-ára hétvégi családi napot szervez, illetve az intenzív osztályok visszavárják korábbi kis pácienseiket, szülők és koraszülött ellátásban dolgozó egyesületek, alapítványok szerveznek találkozókat, konferenciákat az érintett családoknak és szakembereknek. Aki pedig érintett és teheti, lilába öltözik ezen a napon. 

2017-ben a következő épületek megvilágításával köszöntik az eseményz és tisztelegnek a kis-hősök előtt hazánkban: Művészetek Palotája – Budapest, Corvinus Egyetem „C” épület – Budapest, Tüskecsarnok – Budapest, Szentendre – Városháza, Szolnok – Városháza, Hatvan – Városháza, Győr – Jedlik Ányos híd, Debrecen – Nagyerdei Víztorony, Miskolc – Avasi Kilátó, Pécs – TV Torony.

A világnaphoz kapcsolódó események részeként lila világítást kap: Szegeden az SZTE Rektori épülete (november 16!), Budapesten a Semmelweis Egyetem II. sz. Nőgyógyászati Klinika épülete, Ózdon a Városháza függőfolyosója, Gyulán az Almásy kastély és az Erkel Művelődési Központ, Sopronban a Tűztorony, Százhalombattán a Fő tér, Zalaegerszegen a Dísz téren és Nagykanizsán az Erzsébet téren lila fényes flashmob lesz a Korán Érkeztem Egyesület szervezésében,  Veszprémben a Tűztorony.

koraszulott.2017Lackfi János a következő verssel tisztelget az idő előtt született kisbabák előtt:

„Most viszik azt az újszülöttet, aki korábban érkezett.
Nem láttál ilyen kicsi lábat, kezet, fejet és kék szemet
Úgy hever itt, mint béka bébi, aki korábban érkezett.
A sok doktor, nővér szaladgál, jól tudják, hogy a léc rezeg,
Az életbe kell átpecázni azt, aki korábban érkezett,
Ki ugrott az anya melegből, nem védi páncél vértezett,
Körülveszik hőbuborékkal, azt, aki korábban érkezett,
Mi többiek mit is tehetnénk? Nyújtunk feléje két kezet,
Hadd nőjjön később óriássá, aki korábban érkezett.” (részlet)

Forrás: Koraszülöttek Országos Egyesülete

Fotó: MTI, Mohai Balázs 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top