Close

A harmadik opció

harmadikopcio01

A Német Szövetségi Alkotmánybíróság – Bundesverfassungsgericht – 2017. november 8-i ítélete kimondja a harmadik nem érvényességét és jogait, egyúttal kötelezi a szövetségi törvényhozást a nemi sokféleség elismerésének és védelmének törvénybe iktatására.

Német bankom internetes oldalára újabban kéretlen rászáll egy tündér, és remek befektetési és nyerési ajánlatokkal bombáz. Tündérkém szalagosan, tüll szoknyácskában, piros harisnyanadrágban repked a képernyőn. Vidám, szakállas fickó, másodlagos nemi jellege alapján hímnemű, öltözékét tekintve nő, nyelvtani neme semleges. Das Fee, Sparfee. Nem tudok merre félrenézni, vigyorog bele egyenesen a képembe.

A legtrendibb német bank ügyfele vagyok, húzhatnám ki magam, hiszen a bank az alkotmánybírósági döntést megelőlegezve választotta ki reklámfiguráját. A harmadik nemet. A Bundesverfassungsgericht ítélete a harmadik nem érvényességét és jogait mondja ki. A döntést azzal indokolják, hogy „korszakhatárhoz értünk, a pár évezreden keresztül érvényes klasszikus férfi-nő dichotómiának vége, a nemek kérdését újra kell gondolni! A világ mindig összetettebb volt, mint a rá érvényes, leegyszerűsített szabályok. A gondolkodás és cselekvés újra értelmezett szabadsága ráadásul tovább növeli a komplexitást, ezért a szabályokat a modern világ igényeihez kell igazítani.”

 

harmadikopcio02

A háttérben a „Harmadik Opció” nevű mozgalom áll. 2014 óta az eljárási jog lépcsőin eljutottak a legfelsőbb fórumhoz, amelynek mostani ítélete kötelezi a törvényhozást az ítélet törvénybe iktatására. A törvényjavaslatot a német Emberjogi Intézet már el is készítette.

http://www.institut-fuer-menschenrechte.de/themen/diskriminierungsschutz/sexuelle-selbstbestimmung-und-geschlechtsidentitaet/geschlechtervielfalt-im-recht

Ezentúl az anyakönyvezésnél a nő illetve férfi megjelölés mellé kötelező lesz egy harmadik kategória beiktatása. A személyi okmányokban a jövőben három nemre szóló opciót kell megadni. Az alaptörvény diszkriminációellenes paragrafusát a nyilvános vécékre is kiterjesztik: három ajtó közül választhat majd a pisilni vágyó.

Haladunk a korral, a klasszikus hím/nő nem mellé nemcsak az indogerman nyelvtanban jelenik meg a harmadik nem, hanem a trendi világ minden szegmensében. A gyakorlatban mit jelent majd az alkotmánybírósági döntés, fogalmam nincs. Az individuális szabadság a jövőben a saját nem önmeghatározási jogát is biztosítani fogja? Tévedés ne legyen, itt nem a nemi szerepek felcseréléséről van szó, nem az azonos neműek törvényben szabályozott jogairól, hanem arról, hogy egy harmadik nemet ismernek el és biztosítanak neki saját jogokat, a másik két nemmel azonos érvényű elbírálást.

Csak azt nem tudom, mi ez a harmadik nem? A ’das’?

Rab Irén 

Címlap fotó: dritte-option.de

{jcomments on}

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top