Close

Háromszáz éves kézirat magyarul

mikes usa horvath zoltan predikacioszoveg 2

Magánadományként érkezett Magyarországra az a XVII. századi unikális kézirat töredék, amely egy református lelkész prédikációjának szövegét őrizte meg. Észak- Karolinból postázták a különösen értékes, magyar nyelvű  jegyzetet. A szöveg tanusága alapján, a prédikáció 1655-ben hangzott el, Mosonmagyaróváron.

Az Egyesült Államokból, Észak-Karolinából magánadományként érkezett Magyarországra a XVII. századi, merített papírra feljegyzett magyar nyelvű kézirattöredék. Együtt utazott egy különböző prédikációkat, példázatokat és könyörgéseket tartalmazó, csonka állapotban fennmaradt 1400 oldalas német nyelvű gyűjteménnyel. – A Mikes Kelemen-programban, amelynek célja a diaszpórában élő magyarok tárgyi örökségének hazaszállítása és méltó felhasználása, 2014 óta mintegy 300 köbméter dokumentum, 300 ezer kötet érkezett haza – hangsúlyozta Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, aki kiemelte a több száz éves kézirat ezen program keretein belül érkezett hazánkba.

 

01 mikes usa horvath zoltan predikacioszoveg 1 3

A több, mint 300 éves kézirat olvasható, tanulmányozható magyarul ( Fotó: Magyar Nemzeti Levéltár ) 

A prédikációra és könyörgésre tagolódó magyar kézirat témája a feltámadás, a szöveg tanúsága szerint a prédikáció 1655. március 9-én hangzott el a mai Mosonmagyaróváron. 17. századi református lelkész, az Óváron szolgáló (Mosonmagyaróvár) Komáromi Ábrahám István elhangzott prédikációját tartalmazza. Az irat tudományos feltárását a Hungaricana közgyűjteményi portálon elérhető adatbázisok teszik lehetővé.

Az egyháztörténeti szempontból unikális dokumentum a Hansági Múzeumban kerül először bemutatásra, Mosonmagyaróváron. A kiállítás emellett bemutat néhány korabeli, 16-17. századi nyomtatványt, köztük Luther-bibliákat is a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár gyűjteményéből. (Cím: Mosonmagyaróvár, Fő út 19. Telefonszám: 96/212-094)

 

Forrás: Magyar Múzeumok Honlapja 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top