Close

Megérkezett Nárcisz

613188 vihar vas megyeben

A hazai meteorológiai hírszolgáltatásban szokatlan módon, keresztelőt tartottak pénteken: Nárcisz névre keresztelték és már érkezése előtt „emlékezetesként” emlegették azt a télies légáramlatokat hozó markáns hidegfrontot, amely vasárnap, Nárcisz napján érte el hazánkat. – Van úgy, hogy a szülők már a gyermek megszületése előtt kiválasztják leendő utódjuknak a nevet. Hát, most mi is így tettünk. A hétvége időjárását meghatározó markáns, nagyon erős hidegfront nagy valószínűséggel be fog vonulni Közép-Európa köztudatába. Ezért mi már most nevén illetjük, a környező országok sem adtak még nevet tudomásunk szerint, érkezésére való tekintettel legyen: Nárcisz… – írta oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat és 120-170 km/h széllökéseket jeleztek előre. Az Országos Rendőrfőkapitányság pedig kiemelte: mindenki figyelje a hatóságok közleményeit, és tájékozódjanak a katasztrófavédelem VÉSZ alkalmazásának használatával. Ha valakinek segítségre van szüksége, hívják a 112-es segélyhívó számot.

Vasárnap délelőtt érkeztek az újabb hírek, a hirtelen szélsőségessé váló időjárásunkról. Az OMSZ  több járásra másod- és harmadfokú riasztást is kiadott a 100 kilométer/órás erősségű széllökések miatt. A katasztrófavédelem azt kéri, hogy az érintett területeken senki ne tartózkodjon a szabadban. Az Észak-Dunántúlon és az ország középső területein – köztük a fővárosban –  másodfokú (narancs), több észak-nyugati járásban harmadfokú (piros) riasztás van érvényben. 

 Az éjfélig szóló figyelmeztetés szerint a nap folyamán Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém megyében lehetnek a legmagasabb fokú (piros) riasztások. A többi megyében másodfokú, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú a figyelmeztetés. A gyors mozgású, markáns hidegfront hatására előbb az Észak-Dunántúlon, majd országszerte mindenütt északnyugatira fordul, és erősen viharossá fokozódik a szél. A 100 kilométer/óra feletti széllökések az ország északnyugat-délkeleti tengelye mentén az úgynevezett szélcsatornában a legvalószínűbbek. Ezt követően várhatóan a kora esti órákig nagyobb valószínűséggel a Dunántúl északi és középső területein, illetve a középső országrészben átmenetileg 110-125 kilométer/óra közötti széllökések is előfordulhatnak síkvidéken. Az ország egyéb részein, elsősorban a Dél-Alföld térségében sem zárható ki egy-egy 110 kilométer/óra körüli vagy afeletti széllökés. A kissé magasabban fekvő területeken, illetve a Balaton térségében egy-egy 125-140 kilométer/óra körüli széllökésre is van esély. Az OMSZ megjegyezte továbbá, hogy a front mentén – nagyobb eséllyel középső területeken – helyenként villámlásra is számítani lehet.

Késő estétől veszíthet a szél jelentősebben erejéből, de éjszaka is lehetnek még néhol viharos erősségű széllökések. Hétfőn nagyobb eséllyel már csak az Észak-Dunántúlon lehet 70-80 kilométer/óra körüli a szél erőssége.
favihar001

Vasárnap kora délután, Szentendrén kidőlt fához riasztották a tűzoltókat. Fotó: MTI Mohai Balázs 

Németországban is hatalmas károkat okozott az orkán erejű szél. Az óránkénti 100-110 kilométeres sebességű széllökésekkel érkezett vihar kicsavart fákat, megrongált villamos felsővezetékeket és épületek tetőszerkezetét. A legnagyobb fennakadásokat Hamburgban okozta, ahol vihardagály is keletkezett, az erős északnyugati szél a tenger vizét az Elba folyó torkolatába terelte, így a kikötő és a belváros alacsonyabban fekvő folyóparti térségégének egyes részei néhány órára víz alá kerültek.

germany hamburg storm

Vihardagály Hamburgban. Fotó: alamy photo

A vágányokra dőlt fák és a megrongálódott vezetékek miatt csaknem teljesen megbénult a vasúti közlekedés Hamburgban. Nem közlekednek egyebek között a várost Berlinnel, Kiellel és Hannoverrel összekötő járatok, és mások mellett Braunschweig, Göttingen és Wolfsburg is elérhetetlen vonattal.
Hamburgban és Berlinben alig néhány óra alatt több száz helyszínre riasztották a tűzoltókat az utakra, épületekre, kertekre, parkokra dőlt fák, megrongálódott tetők és összedőlt állványzatok miatt. Hamburgban vasárnap délig 500-nál is több, Berlinben bő 200 bevetésük volt a tűzoltóknak. Berlinben a városi gyorsvasút (S-Bahn) és a metró hálózatában is akadozik a közlekedés.
A német főváros vezetése figyelmeztetést adott ki, amely szerint el kell kerülni a parkokat és az erdős területeket, mert a kicsavarodó fák és leszakadó ágak életveszélyt okozhatnak. Délig egy személyi sérülésről számoltak be a hatóságok, Berlin Schöneberg nevű kerületében összedőlt egy lakóház felújítási munkáihoz használt homlokzati állványzat, a balesetben súlyosan megsérült egy járókelő.

Intenzív esőzéssel kísért szélvihar tombolt vasárnap Lengyelországban is, a kidőlt fák miatt két ember életét vesztette, és több mint 270 ezer háztartás maradt áram nélkül, a balti-tengeri LGN-gázkikötőben, Swinoujsciében a szél megrongált egy gázvezetéket.

MTI, OMSZ

Cmlap fotó: Érkezik a hidegfront Vas megyébe – nyugat.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top