Close

Buddhizmus Hollywoodban

0615 richard gere dalai lama getty 4

 

A nagypolitika úgy tűnik a filmipart sem kíméli. Amíg Hollywodd egyik bortánya ép lecseng – a Weinstein ügy – addig itt egy kevésbé hallható, de annál különösebb történet: Richard Gere karrierje bánja, hogy a színész kiállt Tibet függetlenségéért – véli a The Hollywood Report. A Kína és Tibet közötti konfliktus hatására, Gere nem kaphat szerepeket, ugyanis az USA jelenlegi nagypolitikai érdekei Kínával ennek ép ellentmondanának. Ezért a stúdiók inkább sorra utasítják vissza a sztárt. Gere a Dalai Lámával  hosszan tartó, jó barátságot ápol és mester-tanítványi viszonyban van.

A színész az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb filmcsillag, ám az utóbbi időben egyre több akadály gördül az útjába, hogy valódi nagy szerepeket kapjon. Ennek indíttatása lehet a híres beszéde, amelyet egy Oscar-gálán mondott. Az ominózus rendezvényen Susan Sarandon és Tim Robbins mellett Gere is felszólalt emberi jogi kérdésekben. Mindhárman a megírt forgatókönyvüket felrúgták, hogy felhívják a figyelmet az emberi métlóságra és jogokra, Tibet kínai megszállására. Gere arra buzdította a nézőket, hogy a gondolataik erejével küldjék el a kívánságukat, hogy az akkori pártvezér, Teng Hsziao Ping vonja ki a csapatait Tibetből.

– Most, hogy Hollywood is egyre jobban összemelegszik a diktatórikus szuperhatalommal, Kínával, kényes ez a téma, és a stúdiók gondosan ügyelnek arra, hogy ne sértsék meg a kormányt és ez Gere munkájára is hatással van  – véli a The Hollywood Report. Gere így fogalmaz: “Határozottan vannak olyan filmek, amikben nem lehetek benne, mert a kínaiak azt mondják: őt nem akarjuk. Nemrégiben valaki azt mondta nekem, hogy ki van zárva, hogy velem filmet készítsen, mert az felbosszantaná a kínaiakat.”

  hhdlbrussels 009 mle 0703

Mester és tanítványa önfeledt kapcsolatban – Őszentsége és Richard Gere. Fotó: Getty Images

Gere régóta aktív buddhista és Tibet-támogató. A húszas évei elején ismerkedett meg a buddhizmussal és a tibeti nép küzdelmével. 1987-ben része volt a new yorki Tibet-Ház megalapításában, elnöke a Nemzetközi Tibeti Missziónak, fontos buddhista könyvek kiadását szponzorálja, és megalapította a Gere Alapítványt, melynek fő célja a “Tibeti népért való kiállás és a szenvedés enyhítése”, amit támogatások, orvosi ellátás, kutatás és más emberjogi szervezetek segítése útján valósítanak meg.

A színész emellett a Tibeti Alapnak is adományoz, amely a Dalai Lámát és emigráns kormányát támogatja. 

uma thurman getty h 2017

Uma Thurmant egyenlőre nem fenyegeti ez a veszély, bár az ő gyökerei és kapcsolatai még mélyebbek Tibettel és a Dalai Lámával. Ám nem tartja magát buddhistának, bár Tibetben nevelkedett és édesapja az első amerikai volt, akit buddhista szerzetesnek szenteltek fel az USA-ban. Robert Thumant a tibeti hagyományok alapján avatták fel és a Dalai Láma személyes jóbarátja volt. Uma édesapja Őszentsége kérésére alapította meg New Yorkban a Tibet House intézményt is, amely a tibei függetlenségért harcolók központja lett és amelyben óriási szerepet vállal Richard Gere is. Uma, a filmipar sztárja, viszont agnosztikusnak vallja magát. Nem gyakorlom a vallásomat- ismerte be.- Noha buddhista vallási környezetben nőttem fel és a buddhizmusnak nagy szerepe van abban aki vagyok és ahogyan a világról gondolkodom. Az összes vallás közül ez áll legközelebb hozzám – mondta Uma, aki nevét is egy hindu istenő után kapta,jelentése szanszkrit nyelven, a Fény. 

The Hollywood Reporter

Fotó: Getty Images

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top