Close

Nagykövetségünk Peruban

plaza de armes lima peru

Újra megnyitott Limában, Peru fővárosában a magyar nagykövetség. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán adta át a 2006-ban bezárt magyar nagykövetséget. 

Jelenleg csak tiszteletbeli konzul dolgozott Limában, a magyar követség ugyanis 1995-ben, költségvetési okokból bezárt, a legközelebbi illetékes követségünk Argentinában volt. Az új magyar nagykövet Kaleta Gábor, már átvette feladatkörét Limában.

 A perui képviselet újraindításáról tavaly júniusban döntött a kormány, együtt a bogotai nagykövetség felélesztésével. A Szíjjártó Péter a limai átadás kapcsán kitért arra is, hogy Peuval megállapodás született vízipari, gyógyszeripari és hadiipari, határvédelmi technológiák hasznosításáról, melyeket Peru beenged piacára a szerdán kötött megállapodások értelmében.

Magyarország megbecsültsége magas Peruban”- emelte ki Szííjártó Péter. tekintettel arra, hogy a legutóbbi el Nino-jelenség okozta szélsőséges időjárás után Magyarország azonnal segített, és víztisztító berendezést küldött. Ez – vélte a miniszter- meg is alapozta a magyar vízipari technológiák iránti keresletet. A két ország együttműködése a nemzetközi politikában is rendkívül harmonikus és hatékony – elemezte –  Magyarország támogatja Peru felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD), és a két ország támogatja egymást az ENSZ-ben a jelöléseknél. Mindkét ország elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelem mellett, Perunak komoly terrorfenyegetettséggel kellett az elmúlt időszakban szembenéznie, és miután most Európában is ez a helyzet, a terrorizmus elleni együttműködést is szorosabbra fűzzük – hangoztatta Szijjártó Péter. 

Szíjjártó Péter Limából nyilatkozott a Magyar Távirati Irodának

Szijjártó Péter a perui fővárosból az MTI-nek telefonon nyilatkozva kiemelte, hogy Latin-Amerika a világ egyik leggyorsabban fejlődő térségévé vált, és Peru azon belül is gyorsan növekvő ország. Emellett a perui gazdaság számos hasonlóságot mutat a magyar gazdasággal, tette hozzá, kifejtve, hogy mindkettő rendkívüli nyitott, mindkét kormány gazdaságpolitikája fontos céljának tartja a szabadkereskedelmet, és mindkét gazdaság a dimenzióváltás stádiumában van, amikor a kutatás-fejlesztésre, az innovációra, a magas hozzáadott értékre alapuló ágazatok és tevékenységek veszik át a főszerepet. – Éppen ezért a két ország gazdasági, politikai együttműködésének fejlesztéséből mindkét ország jelentős mértékben tud profitálni, ezért úgy döntöttünk, hogy újranyitjuk a 2006-ban bezárt limai magyar nagykövetséget” – húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter külön kiemelte, hogy a két ország közötti egyetemközi kapcsolatok már most rendkívüli dinamikusak, és elmondta, hogy az amerikai kontinens legrégebbi egyeteme, a San Marcos Egyetem együttműködési megállapodást kötött a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetemmel, valamint a limai zenei és táncművészeti egyetem is tárgyalásokat folytat magyar partnerekkel az együttműködésről.  A magyar diplomácia vezetője elmondta hogy jövő szeptemberben 20 ösztöndíjas diák érkezhet Peruból Magyarországra. Szijjártó Pétert díszdoktorrá avatták az 1551-ben alapított San Marcos Egyetemen, ahol az EU előtt álló kihívásokról valamint az EU és Latin-Amerika együttműködéséről tartott előadást.

20171019szijjarto peter kaleta gabor1

A perui magyar nagykövet Kaleta Gábor, Szíjjártó Péter és Guillermo Molinari perui oktatási miniszterhelyettes. Fotó: KKM 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top