Close

100 szóban Budapest

illusztaciok 2017 2

 

Száz szóban – se többen, esetleg kevesebben – írni egy városról, ez a Mindspace alapítvány 2014 hazánkban is elindított irodalmi pályázatának lényege: 100 szóban Budapest címen. Idén harmadik alkalommal hírdettek győztest, a kevés szóban sokat, jól, kifejezően hazai történetirói pályázaton.

A száz szót szakmai zsüri számolja és bírálja. Írhat és indulhat bárki – aki tud írni és lát fantáziát a városban. Azaz valami többet a nagyváros hétköznapi, szürke nyüzsgésében.

Az első évben hazánkban 700, a második esztendőben már 1300, idén pedig több, mint 1500 pályamű érkezett – gépelve, kézzel írva és természetesen eleketronikusan beadva. Winkler Nóra újságíró, Nagy Dániel Viktor színművész, Kemény Zsófi költő és Szálinger Balázs költő értékeléték a pályaműveket. Előbb a legjobb 100, majd abból a legjobb 12 , végül pedig a legjobb 3 került kiválasztásra.

 100szóbanbp003

Munkában a zsüri – sokan személyesebbnek érezték, ha kézzel írt levélben küldik be pályaműveiket 

Az eredeti kezdeményezés Chile-ben indult el, 2001-ben. Irodalmárok és a helyi tömegközlekedés lelkes irodalom rajongói fogtak össze, hogy egy játékos, szórakoztató, rövid frappáns lokálpatrióta pályázatot indítsanak, 100 szóban Santiago de Chile címen, fővárosukban. Azóta a kezdeményezés Chile legrangosabb irodalmi pályázatává nőtte ki magát és a világ számos nagyvárosa – így sokak mellett – Budapest is átvette az ötletet.  

Az alapgondolat a magyar pályázat esetében is ugyanaz volt: az irodalom és a városi lét összefonódjon, szellemesen, sokrétűen, de mégis kevés szóval. A felhívás azokhoz szól, akik éreznek annyit a város iránt, hogy azt szavakba is öntsék, mindezt összesen és maximum százba, írjanak Budapestről: mit éreznek,mit gondolnak a városról. Ez lehet egy kósza pillanat a metrón, egy elkapott tekintet az utcán, egy félelem vagy akár egy álomkép. A 100 szóban Budapest pályázatnak mindössze egy kikötése van: a történeteket maximum száz szóba kell sűríteniük. A felhívás szépsége pont az egyszerűségében rejlik, maximum 100 szóban kell megfogalmazni, hogy mit jelent a város, milyen történetünk, emlékünk, érzésünk, benyomásunk van Budapestről, annak tereivel, eseményeivel, lakóival kapcsolatban.

100szóbanbp002

A hivatalos felhívás 

– Széles közönséget ösztönözzünk írásra, és hogy a napi közlekedésük és életük során az emberek egy pillanatra megálljanak, és időt szakítsanak az irodalomra – mondják a pályázat magyar szervezői. Lehetőséget ad arra, hogy megismerjük a mellettünk utazó néni álmait, belepillanthassunk a nehéz iskolatáskát cipelő kisfiú gondolataiba, megismerhessük többek között Varga János, idősödő karcagi agglegény budapesti kalandjait és kiderüljön végre, hogy a hangosan és sokat kacagó. R. néni hogyan biciklizett hátrafel – idéztek az idei nyertes gondolatokból. A legjobb pályaműveket népszerű kortárts grafikák is kiegésztik majd és hamarosan kis zsebkönyv formájában is olvashatók lesznek. 

Mi is választottunk a 12 nyertes pályaműből: 

1 2

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top