Close

Aurora Borealis – az Északi fény

auroraborealis001

Mészáros Márta filmet látni kell. Látni kell, mert emlékezni kell. Emlékezni mindarra, amiről néha már fogalmunk sincs – mindarra amire néha már csak családtagjaink emlékezhetnek. A gyökereinkre. Családunk fájára, ágára, bogára –  gyötrelmeire. Mészáros Márta filmjei mindig megszólaltaják a múltat. Ami néha hallgat. Csak csendes suttogással, nehezen vall – ahogyan új filmjében, az Aurora Borealis-ban is. A film titokzatos, mint a címe, a  sarki fény, megrázóan szép családi dráma, anyáról, lányáról és egy mély titokról az 1950-es évekből. Töröcsik Mari főszereplésével, a héten kerül a magyar mozikba. 

Mindig érdekeltek azok a történeteket, amelyeket a háborúk, vagy a politika hozott létre, miközben tragikus emberi sorsok születtekez egy olyan történet – vallott saját filmjléről a forgatás kapcsán a 86 éves Mészáros Márta. A forgatókönyvet Mészáros Márta, Jancsó Zoltán és Pataki Éva közösen jegyezték. Négy évet kellett várniuk, amíg a Magyar Filmalap megadta a támogatást. A producerek, Major István és Gül Togay végig nagyon bíztak a pozitív válaszban, ám az akkor 84 éves Mészáros Márta már majdnem lemondott a lehetőségéről. Szóba került már egy lengyel-osztrák kooprodukció lehetősége is, amikor végül megérkezett a támogatás. A film teljes költsége 788 millió forint volt, amelyből a Filmalap 75 százalékot állt. 

auroraborealis002

A forgatáson Töröcsik Mari és Mészáros Márta – Fotó: Filmnet

Mészáros Márta 86 éves,több, mint 40 éve forgat filmeket, jelesül most a 26-ik nagyjáték filmjét készítette el. Új alkotásában a 80 éves Törőcsik Marival dolgozott együtt, akire kimondottan  ráírták és formázták Mária szerepét. A film szokatlan helyzetekben, izgalmas, helyenként krimiszerű, oknyomozó módon, női érzékenységgel beszél a drámai helyzetekről: a szégyenről, a titkok okozta sérülésekről és a hazugság leleplezésének felszabadító erejéről.

A két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, anya és lánya kapcsolatának mélységeit és egy korszak válságait boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga – Tóth Ildikó alakítja –  idős anyja, Mária – Törőcsik Mari – váratlanul kómába esik. Amíg a nő élet és halál közt lebeg, lánya egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás az ’50-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol a lány útja végén ő maga áll: egy másik, eddig számára ismeretlen emberként – írja a filmről a forgalmazó.

auroraborealis005

Töröcsik Franciska – Töröcsik Mari fiatalkori szerepében, a főhőst, Máriát alakítva.  Fotó: Filmnet

Különleges, titokzatos, megfejthetetlen az északi fény, amely Norvégiában és Oroszországban, Murmanszkban is látható. Egy magyar falusi lány, Mária beleszeret egy nemesi származású fiúba, Ákosba. A szerelmük nem tarthat sokáig, mert a fiút megölik, Máriát pedig megerőszakolják az orosz katonák. Elviszik a lányt Bécsig, de elszökik tőlük.Később kiderül, hogy a lány állapotos… Amikor megtudja az egyik főszereplő, hogy az apja lehet, hogy orosz származású, elutazik megkeresni a sírját, és amikor megtalálja a temetőben, megjelenik ez a különleges északi fény, az Aurora Borealis – vall a történetről Mészáros Márta. A forgatás egy kis Veszprém megyei faluban, Megyeren kezdődött, majd Lettországban és Budapesten dolgoztak. Bécset alakítja a magyar főváros, Murmanszknak pedig Lettországban találtak megfelelő helyszínt.

–  Nem elég őszintének lenni…El kell mondani az igazat évtizedek múltán is, nem halhat meg egy ember úgy, hogy hazudott egész életében…- vallja filmről, életről és a filmbeli életekről Mészáros Márta.

A Törőcsik Mari által alakított Mária a halálos ágyán mondja el a felkavaró, igaz történetet a lányának, akit Tóth Ildikó játszik. A múltba Törőcsik Franciska alakításával jutunk vissza, aki Töröcsik Mari fiatalkori önmagát, Máriát alakítja. Mindkét színésznő különösen örült a felkérésnek,  bár csak névrokonok, Töröcsik Mari Franciskáról jegyezte meg egyszer: eljátszhatná az én régi szerepemet a Körhinta című filmben… 

auroraborealis003

Aurora Borealis – Északi fény: A mellékszerepekben olyan, hazájukban népszerű színészek láthatók, mint a lengyel Lesław Żurek és Ewa Telega, a spanyol Antonio de la Torre, az osztrák Hary Prinz. A magyar stáblistán pedig megtalálható Cserhalmi György, Fekete Ernő, Bereczki Zoltán, illetve Mészáros Márta állandó szereplői, Monori Lili és Czinkóczi Zsuzsa is feltűnnek.

Videóajánló címlapunkon, Videótéka rovatunkban itthttp://ringmagazin.hu/

A film hivatalos oldala:  https://www.facebook.com/AuroraBorealisMozifilm/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top