Close

Botka László lemondott

botkalemondas01

 

Lemondott az MSZP miniszterelnök-jelölti posztjáról Botka László hétfőn. Ezt maga Botka László közölte közleményben az MTI-vel. Hozzátette: terve az ellenzék egységesítésére, közös programra, a közös kormányzóképesség megteremtésére elbukott. Ahogy fogalmazott: nekem nem sikerült győzelemig vezetnem és elérnem az ellenzéki összefogást, pedig továbbra is abban hiszek. De ha másnak sikerülne, beállok mellé.

„Én a legjobb tudásommal és teljes szívvel szolgáltam a demokrata választókat. Történelmi bűnnek tartom a demokratikus pártok viselkedését” – fogalmazott ma reggeli szegedi sajtótájékoztatóján. Botka László közölte: a felelősséget ugyanakkor vállalja, ezért mond le „az ellenzék győzelemre vezetésének tervéről”, a miniszterelnök-jelöltségről. Hozzátette: addig is őrzi városát, Szegedet, „a szabadság és az igazságosság szigeteként”.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke sajtótájékoztatóján úgy értékelte Botka László visszalépését: „ezt a menetet elvesztettük, de a csatát meg fogjuk nyerni”. Molnár a karakteres szociáldemokrata politika folytatását ígérte. Nagy veszteségként értékelte a lemondást, mert szerinte Botka László lehetséges és valóságos kihívója volt Orbán Viktor miniszterelnöknek. Molnár Gyula azt mondta, Botka László azzal a szándékkal vállalta a jelöltséget, hogy a demokratikus ellenzéki oldal vezetőjeként valódi kihívója legyen a hatalomnak. Hozzátette: nem volt könnyű ez a vállalás és Botka László pontosan tudta, mi vár rá, hogy nemtelen és hazug támadások fogják őt érni. 

 A Médianéző Kft. igazgatója szerint kívűlről, de az MSZP-n belülről is megpuccsolták Botka Lászlót. Boros Bánk Levente politológus azt mondta: meglepte Botka László lépése, ugyanakkor megjegyezte: ez az utóbbi időben már a „levegőben lógott”. Hozzátette: egy bizonyos időn keresztül stabil támogatottságot jeleztek Botka Lászlónak, aki az elmúlt időszakban viszont a párton belülről és balliberális ellenzéki formációk és szereplők részéről is össztűz zúdult rá. 

 botkalemondas002 

Botka László tele volt botrányokkal, így a bukása nem meglepő – kommentálta a Fidesz-frakció Botka László lemondását az MSZP miniszterelnök-jelölti posztjáról. A kormánypárt az MTI-nek hétfőn küldött közleményében úgy fogalmazott: Botka László ugyanolyan szocialista jelölt volt, mint Gyurcsány és a többiek.

A Jobbik értékelése szerint az MSZP visszafordíthatatlanul a teljes bukás útjára lépett. Jakab Péter, az ellenzéki párt szóvivője úgy kommentálta Botka László visszalépését, hogy mind ő, mind az alelnökségről lemondó Ujhelyi István elismerte: az MSZP nemhogy nem tudja, de nem is akarja leváltani az Orbán-rendszert. Jakab Péter megkérdőjelezte, hogy a szocialistáknak lesz-e parlamenti képviselete.

A Demokratikus Koalíció úgy értékeli, hogy Botka László, az MSZP volt miniszterelnök-jelöltje hétfői lemondásával beismerte stratégiájának teljes kudarcát. A DK szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a demokratikus ellenzéknek és azon belül a szocialista pártnak is rossz, hogy fél évvel a választás előtt az MSZP-ben „ilyen zavar van”. Gréczy Zsolt úgy fogalmazott: sajnálják, hogy a szegedi polgármester nem volt képes korrigálni stratégiáját, amikor látta, hogy nem teljesülnek a céljai. Hozzátette, hogy Botka Lászlót egyre kevesebben fogadták el az ellenzék vezetőjének, nem tudott szót érteni a többi ellenzéki párttal, nem volt képes új szavazókat megnyerni, ráadásul a régebbi szavazók közül is többet elveszített.

A Párbeszéd társelnöke veszteségnek tartja, hogy Botka László lemondott a miniszterelnök-jelöltségről, de egyben lehetőségnek is arra, hogy az ellenzék megkezdhesse a tárgyalásokat az egyéni jelöltekről. Karácsony Gergely azt mondta, nem örülhet annak, ha a legnagyobb ellenzéki párt kormányfőjelöltje „bedobja a törülközőt”.

botkalemondas003

Botka László Tiszaföldváron született, 1973. február 21. magyar jogász, politikus, 1994–1998 és 2002–2014 között a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, az MSZP korábbi választmányi elnöke, 2017-től a párt miniszterelnök-jelöltje. Politikai pályafutását 1991-ben kezdte, amikor belépett az MSZP-be, 1992–1994 között az országos ifjúsági tagozat elnöke, az országos választmány tagja volt, 1992-től az MSZP szegedi elnökségének tagja és a Baloldali Ifjúsági Társulás szegedi szervezetének tiszteletbeli elnöke volt. Botka Lászlót 2002-ben, 29 évesen, Szeged polgármesterévé választották. 2006-ban – bár a kormányon lévő MSZP fő ellenzéke, a Fidesz ekkor tarolt az önkormányzatokban – Botkát újraválasztották polgármesternek. 2006-2010 között Országgyűlésben az európai ügyek bizottságának volt a tagja. 2002 óta Szeged polgármestere. A 2017-es Befolyás-barométer szerint ő Magyarország 46. legbefolyásosabb személye.

Felhasznált források: MTI, Wikipedia

Fotók: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top