Close

Botrány a Vatikánban?

botranyvatikan

Eretnekség, sikkasztás, zsarolás, bizalmas adatok kiszivárogtatása – méregpoharak a Vatikánban, nyilatkozta a most kirobbant vitákról egy korábbi vatikáni felső vezető. A pápai állam volt főrevizora benyújtotta lemondását, majd a napokban bejelentette, hogy fenyegetéssel kényszerítették erre a lépésre. A Vatikán szerint viszont ez nem igaz, Libero Milone kémkedett, utánuk és bizalmas adatok után is. Ami bizonyos: az olasz sajtóhoz a közelmúlban számos érdekes és meglepő irat került a pápai állam működésével kapcsolatosan, amely sokak jó hírnevét teheti kockára. 

A helyzetet egyenlőre Olaszországban sem lehet tisztán látni, ugyanis az érintett felek jelenleg a sajtón keresztül üzengetnek egymásnak. Sárközy Júlia ( MTI) tudósítása Rómából: Libero Milonét – a bortányt kirobbantó főrevizort –  2015 májusában nevezték ki a vatikáni pénzügyek felelősének. Milone korábban nagy nevű pénzügyi tanácsadó cégek szakértőjeként dolgozott, 69 éves, nemzetközi tapasztalattal rendelkező pénzügyi szakember. Idén júniusban azonban tisztségéről lemondott, majd három hónap elteltével egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem önszántából távozott. Beszámolója szerint a lemondólevelét fenyegetés alatt írta alá: a vatikáni csendőrség parancsnoka azzal fenyegette meg, hogy ha nem távozik, sikkasztásért letartóztatják. Libero Milone szerint őt csak azért távolították el, mert tisztába akarta tenni a Vatikán pénzügyeit

vatikanbotrany003

Libero Mione: „Engem megfélemlítettek „

A Vatikán azonnal közleményben reagált erre, hangsúlyozva, hogy Libero Milonét azért bocsátották el, mivel felbérelt egy külső céget, hogy a Szentszék tagjainak magánélete után nyomozzon.

Az olasz sajtó figyelmét a Vatikán szokatlanul kemény válasza keltette fel. A hétfői Corriere della Sera napilap szerint ez a kölcsönös vádaskodás mély feszültségre utalhat a Vatikán falain belül. A napilap emlékeztetett, hogy egyre több botrányos ügy szivárog ki: bizalmas vatikáni dokumentumokat juttatnak el a sajtónak, ami az „egyházi hierarchiák egymás közötti zsarolásának” jele. Vatikáni elemzők szerint a botrány folyamatosan dagad, és a háttérben a vatikáni pénzügyek feletti ellenőrzésért zajló harc húzódik. 

vatikanbotrany004

Az olasz sajtó szerint további iratok még közlésre várnak: a kiszivárogtatók adagolják őket, így igyekezve fokozni a nyomást. Szeptember 18-án például az 1983-ban eltűnt Emanuela Orlandira vonatkozó dokumentum került napvilágra, – amely a Vatikánt vádolta a 15 éves lány eltünésével és adatokkal igazolta, hogy Emanuela a pápai állam titkos pénzügyi támogatása alatt állt az elmúlt évtizedekben – a Vatikán ezt hamisítványnak nevezett.

A pápai állam bíróságán most zajlik az egy sikkasztási per is, amelyben a római egyházi kórház korábbi vezetőit vádolják, hogy a kórház támogatásaiból egy volt szentszéki államtitkár, Tarcisio Bertone bíboros vatikáni lakását állították helyre. A főrevizor botrányos bejelentésével egy időben pedig megjelent még egy,  Ferenc pápa egyes tanításait eretnekséggel vádoló dokumentum is, amelyet interneten tettek közzé. 

Sárközy Júlia/ MTI

Híreinket a vatikáni botrányról frissítjük

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top