Close

Gyalogló kampány

borutpahorcímlap

 

Gyalog járja végig országát Borut Pahor, szlovénia államfője. Kísérői, a fia és két kommunikációs szakember, a hét elején indultak útnak a magyar határ melletti Őrihodosról településről. Pahor nem titkolja: igyekszik növelni népszerűségét az elnökválasztás előtt

Az államfő és kísérői minden nap 40 kilométert tesznek majd meg, hogy hétfőre elérjék a Pirani-öblöt.  A szabadságán gyalogló elnök nem rejti véka alá, hogy bízik abban, hogy ország-sétájával növelheti népszerűségét az őszi elnökválasztás előtt.  Bevallotta, hogy idő előtti választási kampányról van szó, s az útról készült fotókat folyamatosan töltik majd fel a közösségi oldalakra. Az államfő a csodálatos táj megtekintése mellett így akar találkozni azokkal az emberekkel, akiktől támogatást vár – nyilatkozta indulása előtt. A szlovén államfő mandátuma ebben az évben jár le. Az elnökválasztás dátumát pénteken hozza nyilvánosságra Milan Brglez házelnök.  A jelenlegi, gyalogló-államfő jelezete: 2017 őszén nem a szociáldemokrata koalíció támogatásával indul majd, mint 2012-ben, hanem függetlenként. A szlovén törvények értelmében pártok támogatása nélkül az elnökjelölteknek 5000 aláírást kell összegyűjteniük az induláshoz, ez kiváltható esetleg 3 parlamenti képviselő és 3000 civil aláírással, vagy 10 parlamenti képviselői aláírásával. Pahor még nem nyilatkozott az ügyben, hogy melyik lehetőséggel kíván élni. Szlovéniában nem ritka, hogy politikai háttér nélkül, a showbizniszből (színészek, humoristák, valóságshow sztárok) indulnak az elnökválasztáson jelöltek. Jelenleg is négy, hasonló hátterű személy jelentette be indulási szándékát.

Borut Pahor egyetemi tanulmányait a ljubljanai egyetem szociológia-politológia-újságírás szakán végezte, diplomáját 1987-ben védte meg. Diplomamunkája az el nem kötelezett országok mozgalmán belüli viták békés megoldásáról szólt, azért megkapta a Prešeren-alapítvány díját is. Bár mint az egyik legjobb eredménnyel végzett diák, lehetőséget kapott arra, hogy az Amerikai Egyesült Államokban folytasson  tanulmányokat, ehelyett inkább 1987-ben elfogadta a Szlovén Kommunisták Szövetsége akkori elnökének, Milan Kučannak a meghívását a Központi Bizottságba. Később a Szlovén Szocialista Köztársaság nemzetgyűlésének tagja, majd 1992-ben a független Szlovénia parlamentjének képviselője lett, 2008 és 2012 között miniszterelnök, 2012-től pedig az ország államfője.

Egyesek Szlovéniában dicsérik az elnök fiatalos, jó fizikai állapotát, mások populizmussal vádolják és azt írják internetes kommentjeikben, hogy Pahor ugyanúgy a közösségi oldalak rabja, mint Donald Trump amerikai elnök. Pahort már eddig is sokan „Instagram-királynak” nevezték.

borutpahor

Eddig egyedül csak Milan Kucannak sikerült kétszer elnyernie az öt évig tartó államfői mandátumot, minkét esetben már az első körben győzött. Szlovén lapok szerint Borut Pahor egyelőre a legesélyesebb az elnöki posztra 2017-ben, Szlovéniában.
    
Forrás: MTI, Wikipedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top