Close

Rendkívüli ülés a Parlamentben?

orszaghaz7598

Rendkívüli, nyári ülés összehívását kezdeményezték országgyűlési képviselők. Az LMP vasárnap csatlakozott az MSZP korábbi kezdeményezéséhez, amelyet eddig a DK írt alá. Javaslatuk szerint: a Parlamentnek azonnali hatállyal le kell állítani a devizahitelesek kilakoltatását. Szabályozni kell az idevonatkozó passzusokat, hogy valódi mentőövet nyújthassanak a bajba jutott családoknak.

Rendkívüli ülést kell összehívni, ha azt a köztársasági elnök, a Kormány, vagy a képviselők egyötödé kezdeményezi – olvasható az Országgyűlés ülésszakainak munkarendjében. Ugyanezen szabályzat mondja ki azt is: „az Országgyűlés évente két rendes ülésszakot tart, 2017-ben február 1.től – június 15-ig, illetve szeptember 1-től december 15-ig. Az Országgyűlés munkarendjéről a Házbizottság foglal állást. Ha a frakciók között nincs egyetértés, az Országgyűlés dönt az ülésszakok elején (februárban, illetőleg szeptemberben). „

Az ellenzéki képviselők azonban most augusztus 21.-re szeretnék a rendkívüli plenáris ülést. Ehhez a szabályzat értelmében a parlamenti képviselők 1/5-nek aláírása szükséges. A Magyar Szocialista Párt tagjai már aláírták a kezdeményezést, a Demokratikus Koalíció képviselői is jelezték teljes egyetértésüket és vasárnap a Lehet Más a Politika is a javaslat mellé állt. Véleményük szerint, össze fog gyűlni a megfelelő számú aláírás, mert támogatását jelezte még a Jobbik és nem zárható ki hogy a KDNP is az ügy mellé áll. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke budapesti sajtótájékoztatón elmondta: tavaly rekordszámú, közel 3 ezer károsultat lakoltattak ki, idén pedig több mint 10 ezer kilakoltatási eljárás indult már el. Az ellenzéki politikus szerint a kormány nem oldotta meg a devizahitelesek problémáját, igéretet tett ugyan rá, még 2010-ben, de a konkrét lépések úgy tűnik csak azoknak segítettek, akiknek a legkevésbé volt szükségük erre. Hadházy véleménye szerint a kilakoltatási moratóriumot nem hetekben, hónapokban kell mérni, addig kellene tartania, amíg a devizahitelesek problémája meg nem szűnik. A Lánchíd Rádiónak adott nyilatkozatában pedig kiemelte: nem lehet több tízezer hitelét veszített embert az utcára küldeni, ezért azt várja, hogy a bírósági végrehajtásról szóló törvényt úgy módosítsák, hogy valóban a deviza hitelek károsultjai mellé álljon és tényleges megoldást nyújtson. Ezért is indokolt a most kezdeményezett nyári, rendkívüli ülés. 

kilakoltatsoklmp

Forrás: LMP, Országgyűlés Munkarendje

Fotó: MTI

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top