Close

Trump elnökségének hat hónapja alatt egymillió új munkahelyet hoztak létre

„Vásárolj amerikait, alkalmazz amerikait”. Fotó: qz.com

Donald Trump elnökségének hat hónapja alatt egymillió új munkahelyet hoztak létre – írták amerikai médiumok a munkaügyi minisztérium jelentése alapján.

A munkaügyi minisztérium pénteken közzétett jelentése szerint 16 év óta a legalacsonyabb szinten van a munkanélküliek aránya az Egyesült Államokban.
Egyedül júliusban 209 ezer új munkahely született, jóval több, mint amennyit a közgazdászok előre jeleztek. Elsősorban az éttermekben, a szolgáltatásokban, az egészségügyben bővültek a lehetőségek, de megindult a munkaerőfelvétel a bányászatban is. A munkanélküliség jelenleg 4,3 százalékos.
Donald Trump a munkaügyi minisztérium jelentésének nyilvánosságra hozatala után Twitter-bejegyzésben üdvözölte az eredményt és leszögezte: „még csak éppen belefogtam. Még több munkahely lesz a fojtogató szabályzók csökkentésével. Az Egyesült Államok újra mozgásban van”.
Elemzők pozitívan reagáltak a minisztériumi jelentésre. Tony Bedikian, globális piacokkal foglalkozó banki elemző a CNBC televíziónak azt hangsúlyozta, hogy egyre többen jelennek meg és találnak lehetőségeket a munkaerőpiacon. „Nehéz ebben a jelentésben negatívumot találni” – fogalmazott.
Elise Gould, a demokratákhoz közelálló Gazdaságpolitikai Intézet munkatársa szintén a CNBC-ben elemezte az adatokat, szerinte ezek azt mutatják, hogy a teljes foglalkoztatottság felé haladnak.
A munkaerőpiacot elemzők változatlanul az amerikai gazdaság fő erejének tartják, viszont keveslik a béremelkedés mértékét. A bérek júliusban a tavalyihoz képest 2,5 százalékkal növekedtek.

Járai Judit
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top