Close

Pakoló diplomaták

pakolodiplomatak

Ide-odapakolgatják diplomatáikat a nagyhatalmak – hogy valójában mi történik az amerikai és az orosz politikában nehéz lenne megsaccolni, mindenesetre a sajtóhoz eljutó hírek alapján, a napokban újabb amerikai követségi dolgozók hagyták el kirendeltségüket és az utolsó gépjárműig mindent elvittek egy moszkvai üdülőjükből. Nem régiben orosz diplomaták tették ugyanezt az USA- ban. A TASZ és a CNN egyaránt válaszlépésként emlegeti a történteket.

Az amerikai elnökválasztásokba avatkoztak be – vélekedtek amerikai illetékes döntéshozók februárban, amikor kiutasítottak az USA-ból 35 orosz diplomatát és visszavettek 2 orosz diplomáciai ingatlant. Csak a Moszkvával szembeni USA szankciónkra reagáltunk – nyilatkozták pedig most orosz felelős vezetők, miután kiürítteték az Ezüst Fenyves nevű, amerikai diplomaták által használt Moszkva melletti üdülőfalut.

usapassportdip

Nem volt feszültségetől mentes a gyors kilakoltatás. Érveltek az amerikaiak és magyarázkodtak a helyiek is. Az előbbiek úgy vélték, hogy a moszkaviak akadályozzák őket saját vagyontárgyaik elszállításában, míg az orosz érintettek úgy vélték, az amerikaiak egyszerűen felelőtlenek és feledékenyek voltak. Szergej Rjabkov, orosz külügyminiszter és Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvívője is beavatkozott az ügybe, mindketten hivatalos állásfoglalásukban jelentették ki: nem Oroszország a felelős, hogy az amerikaiak nem tudták kellő módon elhagyni az Ezüst Fenyvest. Hivatkozásukban kiemelték: a teherszállításhoz használt nagy gépjárművek csak külön engedéllyel hajthattak volna be a moszkvai üdülőfaluba, ezeket az engedélyeket azonban az amerikaik nem kérvényezték. Így nem tudtak megfelő módon elköltözni.

Rjabkov külügyminiszter az incidens kapcsán rögtön kitért a többi, még Oroszországban tartózkodó USA diplomáciai dolgozó helyzetére is. A Moszkva által bevezett szankciók értelmében ugyanis 1 hónapon belül, 755 amerikai diplomatának, három nagykövetségről és két konzulátusról kell majd elhagynia az országot.

– Nem érdekel minket, hogy kiket is érint ez a szankció, a lényeg, hogy az amerikaiak szeptember 1- ig férjenek bele a számukra előírányzott új keretbe és maximum 455 diplomatájuk maradjon Oroszországban – nyilatkozta.rjabkovkulugy

 ( Menniük kell –  Sergei Rjabkov, orosz külügyminiszter. Fotó: TASZ )

Forrás: MTI, TASZ, CNN 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top