Close

Kozma ismét országos csúcsot döntött

duna arena

A vegyes 4×100 méteres gyorsváltó tagjaként Kozma Dominik már harmadszor javította meg az országos csúcsot 100 méter gyorson a 17. FINA vizes világbajnokságon. A váltónk nagyon kellemes meglepetést szerezve negyedik idővel került az esti döntőbe.

Az úszás egyre növekvő népszerűségét bizonyítja, hogy a női 50 méter gyors selejtezőiben majdnem száz úszónő állt rajtkőre. Olyan, a sportág szempontjából nézve egzotikus országokból is indultak sportolók, mint Kelet-Timor, Banglades, Dzsibuti vagy a Közép-afrikai Köztársaság. Magyarországot, akárcsak tegnap az 50 pillangón, Molnár Flóra képviselte, és nevezési idejétől közel 6 tizeddel elmaradva a 28. helyen fejezte be a versenyt.

A TEGNAPI DÖNTŐKRŐL ÍRT TUDÓSÍTÁSUNKAT ITT OLVASHATJA EL

S ha már a sportág közkedveltsége szóba került, érdemes néhány érdekességet, furcsaságot is megemlíteni, ami egyben az egyetemes sport nagyszerűségét is jellemzi. A férfiak 50 hátas selejtezőjében a tadzsik Korkasov például felhúzott térdekkel hajtotta magát, amivel meglehetősen megnehezítette saját dolgát, míg a bangladesi Ahmmed egyáltalán nem tempózott a lábával, ami igen nagy luxus ötven méteren. Természetesen a sportszerű és sportszerető közönség e sportemberek teljesítményét is tapssal jutalmazta. A 4×100-as gyorsváltó hőse, Bohus Richárd visszatérhetett korábbi sikerei terepére és – kora reggel – nevezési idejétől épp csak elmaradva futamában a negyedik lett, ami összesítésben is továbbjutást ért. A kilencedik legjobb eredmény lett az övé. Balog Gábor 25.66-al a 27. helyen végzett.

És a furcsaságoknak nem szakadt vége. Az hagyján, hogy a következő sprintszám, a női 50 mell második futamaiban a guineai Conde rajtnál mért reakcióideje majdnem egy másodperc volt, nem okozott meglepetést, hogy 53 másodpercre volt szüksége a táv teljesítéséhez. Aztán olyasmit láthatott a Duna Aréna közönsége, amit csak Sydneyben az olimpián, amit Eric „Angolna” Moussambani emlékezetes úszása során.

Történt ugyanis, hogy a ruandai Rwabukamba egyszerűen megállt verseny közben, megkapaszkodott a kötélben és megigazította úszószemüvegét, vélhetően belecsorgott a víz… Érthető, ha majdnem egy perc kellett neki is, míg leúszta az egy hosszt, később azonban a közönség nagy bánatára diszkvalifikálták. A következő futamban ugyanazon a kilences pályán a Sierra Leonéból érkezett Jalloh még akkor is úszott, amikor a többiek már el is hagyták a medencét. Ideje 49.38 – a világcsúcs 29.48, amit a két nagy esélyes, az amerikai King és az orosz Jefimova egyébként meg is közelített. Sztankovics Anna nevezési idején javítva a 27. helyen zárta a versenyt.

A vegyes 4×100 gyorsváltóban a magyar csapat Kozma Dominik, Németh Nándor, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelin összetételben igyekezett kivívni az esti döntőbe kerülést. Kozma első emberként újra, immár harmadszor javította meg az országos csúcsot a vizes világbajnokságon, a legjobb magyar időt 48.25-re módosította. Kozma és Németh első helyen váltott, maguk mögött tartották az ausztrálokat, a kanadaiakat és a hollandokat is. Jakabos Zsuzsi a második helyen adta át a képzeletbeli stafétát Verrasztónak, aki végül a harmadik helyre hozta be a váltót. Összesítésben a negyedik legjobb időt érte el (3:25.45) a magyar csapat, ezzel résztvevője az esti döntőnek.

Férfi 1500 méter gyorson a magyar szurkolóknak a nyíltvízi versenyek során sok örömet szerző Rasovszky Kristóf 15:23.87, míg Kalmár Ákos 15:23.96 perces eredményt ért el, ezzel egyiküknek sem sikerült bejutni a döntőbe, 24., illetve 26. helyen zártak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top