Close

Hatalmasat úszott Bernek Péter

lili

A második legjobb idővel jutott tovább a Budapesten zajló 17. FINA úszó világbajnokság Bernek Péter a férfi 200 méteres hátúszásban. Este rajta kívül szurkolhatunk Hosszú Katinkának, Szilágyi Liliánának, és a női 4×200-as gyorsváltónak is.

Még javában zajlik a vizes világbajnokság Budapesten, de a sajtónak már bemutatkozott a következő házigazda, a dél-koreai Kvangdzsu (angolul Gwangju), ahol két év múlva rendezik meg a világ egyik legnézettebb sporteseményét. Az ország nyugati részén fekvő, másfélmilliós város nem ismeretlen a sportszeretők előtt, hiszen 2002-ben rendeztek itt mérkőzéseket a labdarúgó világbajnokságon (itt játszották például az emlékezetes Dél-Korea-Spanyolország meccset), két éve pedig a nyári universiade otthona volt.

Dr. Julio Maglione, a nemzetközi úszó szövetség (FINA) elnöke kijelentette: bár még a budapesti világbajnokság csodálatos napjait éljük, a FINA-család már előre is tekint. Kvangdzsu egy dinamikusan fejlődő ország városa, amelynek kiválóak az adottságai. Budapest nagyon magasra tette a lécet, de mivel számos egyeztetésen vannak túl biztos benne, hogy az ázsiai város is kitűnő házigazdája lesz az események.

Dr.Young-Teck Cho, a szervezőbizottság főtitkára kiemelte, hogy a rengeteg szigettel tagolt tengerparthoz közeli, csodálatos természeti környezetben található városban egyedi kultúra várja majd a sportolókat, amelyet a béke és harmónia jellemez. Ennek megfelelően az esemény emblémája is a „Béke hullámait” jelképezi, míg jelmondata a „Merüljön el a békességben”. – Knagdzsu igazi sportváros, ahol találkozik a modernitás és az ősi ázsiai kultúra – szögezte le Dr. Kwangchul Lew a végrehajtó bizottság alelnöke, aki elárulta, hogy ahol az óriás toronyugró helyszín kivételével (amelyet a koreaiaknak szintén fel kell építeni, akárcsak nekünk) minden helyszín készen áll a versenyzők fogadására.

gwangju2019

Debra Han, a nemzetköz kapcsolatokért felelős vezető ehhez hozzátette, hogy az úszó és műugró versenyeket a Nambu Egyetem uszodájában rendezik, amely jelenleg 3300 néző befogadására alkalmas, de a világbajnokságra ideiglenes lelátókkal 11-12 ezresre bővítik. Ugyanitt építenek fel egy ideiglenes, ötezres arénát a műúszóknak. A vízilabda küzdelmeknek egy szintén ötezres nézőterű, nyitott teniszstadion ad majd otthont, amelybe erre az alkalomra felépítenek egy medencét. A nyíltvízi úszás számait a közeli Jangseong-tónál bonyolítják le, az óriás toronyugrást a városháza előtti ideiglenes létesítményben. Végül bemutatták a vb két kabalafiguráját, Surit és Darit, a két úszódresszbe öltözött fókát.

Ez a jövő, az események azonban egyelőre még Budapesten zajlanak. A nők 100 méteres gyorsúszásával kezdődött a selejtezők programja, ahol váltóban junior Európa-bajnok Gyurinovics Fanni igyekezett a legjobb tizenhatba kerüléssel. Igazi nagyágyúkkal került egy futamba, ahol nem vallott szégyent, bár nevezési idejétől kissé elmaradt, végül a hatalmas mezőnyben a 28. helyen fejezte be ezt a versenyt.

Az egykor Verrasztó Zoltán vagy Wladár Sándor révén magyar felségterületnek számító 200 hát mezőnyében két magyar is volt, Telegdy Ádám és az Európa-bajnoki ezüstérmes Bernek Péter. Két úszónk egymás melletti pályára került, Bernek végig vezetett, húzta magával Telegdyt, aki az elején még csak a hetedik helyen fordult. Később folyamatosan jött fel, és bár az amerikai Murphy leelőzte Berneket, végül mindkét magyar magabiztosan jutott tovább a középdöntőbe, Bernek ráadásul a második legjobb idővel, Telegdy nyolcadikként.

Sok szép emlék jut eszébe a magyar szurkolóknak, ha a női 200 méter mellúszásra gondolnak, Kovács Ági számos fényesen csillogó medált szerzett e versenyszámban. Most Sebestyén Dalma próbálkozott az elődöntőbe kerüléssel, ám nevezési idejétől közel 3 másodperccel elmaradva eredménye még a nem túl nagy mezőnyben is csupán a 22. helyre volt elég.

Ha valakit lehet specialistának nevezni, az Gyurta Dániel, aki egyértelműen a 200 mellre készült idén is. A kérdés volt, hogy a tavalyi, számára is csalódásként megélt riói olimpia (címvédőként a legjobb 16 közé sem tudott bekerülni) után mire lesz képes, túl tudott-e lendülni a kudarcélményen. Úgy tűnik, sajnos nem sikerült neki, erőlködve úszott, próbált hajrázni, de a régi legendás „gyurtadanis” hajrá elmaradt, eredménye még nevezési idejénél is 2 másodperccel rosszabb lett. Végül 17. helyen zárt, azaz, első tartalék.

A 4×200 méteres gyorsváltóban válogatottunknak mindössze egy csapatot kellett megelőznie, mivel csak kilenc induló volt, és nyolcan jutottak a fináléba. Késely Ajna ugrott elsőként vízbe, szép úszással a negyedik helyen ütött a falra. Verrasztó Evelin tartotta a biztos továbbjutást érő helyet, Jakabos Zsuzsanna viszont nem elégedett meg ennyivel, fantasztikusan hajrázva újra felhozta a váltót a negyedik pozícióba. Gyurinovics Fanni volt az utolsó emberünk, aki tartotta az ellenfelekkel a lépést, végül rosszabb benyúlással ugyan hetedik lett, de ez nem számított, a kieső Dánokat nagyjából húsz méterrel vertük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top