Close

Világbajnoki döntőben a magyar válogatott!

ferfi polo

Hatalmas csatában Magyarország vízilabda válogatottja Görögország legyőzésével kiharcolta a döntőbe jutást a budapesti vizes világbajnokságon. Hosszú Katinka újabb érmet szerzett, ezúttal a 200 méteres pillangóúszásban lett harmadik. A hagyományoktól eltérően, már a versenyek befejezése előtt minden idők legjobb világbajnokságának minősítette a nemzetközi úszó szövetség (FINA) elnöke, dr. Julio C. Maglione a Budapesten és Balatonfüreden zajló sporteseményt.

A Hajós Alfréd uszodában már hatalmas tétért, a világbajnoki döntőbe jutásért csatáztak a férfi csapatok, a mieink a görög válogatottal csaptak össze. A tétnek megfelelően mindkét együttes idegesen kezdett, a mieink előnyt hibáztak, ami megbosszulta magát, mert a görögök szerezték meg a vezetést. Erdélyi egyenlített, majd Hosnyánszky olyan gólt lőtt, amit még az unokáinak is mesélni fog. Történt, hogy közelgett a támadóidőnk vége, amikor játékosunk svédcsavart eresztett el a görög kapu irányába. Ám eközben még fordult is kilencven fokot. Így a lövés nem egyenesen ment, ahogy a kapus számította (már ha lehet számítani egy svédcsavarra), hanem keresztbe, és a labda a kapufáéról pattant az ellenkező sarokba. Elképesztő nagy gól volt (2-1)!

Kevés gól esett, elsősorban a kapusok, Nagy Viktor és Flegkasz kitűnő formájának, valamint a támadók dekoncentráltságának köszönhetően; rengeteg lövés menet mellé, fölé (3-3). Erdélyi több lövése is célt tévesztett, egyszer pedig a kapus fölött átemelt labdája csattant a kapufán. A görögök ocsúdtak előbb, és egy szerencsés góllal ismét magukhoz ragadták a vezetést. Egy hasonló mázlista (a kapufáról a kapusra, onnan gólvonal mögé hullott a labda) góllal Gór-Nagy kiegyenlített, majd Hárai három nyakába zuhanó védő szorításában, centerposztról a vezetést is megszerezte két másodperccel a negyed vége előtt (5-4).

Hiába a szünet, az edzői tanácsok, csak nem akartak megnyugodni a csapatok, gyakorta akadt gond a célzással, rengeteg emberelőny maradt ki. A görögök négy távolról eleresztett bombája is a kapufáról pattant ki, Vámos a túloldalon viszont értékesített egy előnyt, így először vezettünk két góllal (6-4). Úgy tűnt, a magyar csapat a saját fegyverével igyekszik legyőzni ellenfelét, a görögök ugyanis előszeretettel lassítják a játékot. A mieink a végletekig kivártak, olykor a félpályához közel passzolgattak, mintha nem is akarnának támadni, majd az utolsó másodpercben általában messziről próbálták meg bevenni a görög kaput vagy üres területre beúszó embernek betenni a labdát.

Az utolsó negyedben Hosnyánszky egy ilyen távoli lövésből szerzett góljával növeltük az előnyünket. Nagy Viktor megbabonázta a görögöket (is), lassan elfogynak a jelzők a világbajnokságon nyújtott teljesítményére. Még kettős emberelőnyből sem tudták bevenni a kapuját. Persze a csapat is kiválóan védekezett előtte, számos görög lövést blokkoltak játékosaink. A görögöknek megremegett a kezük, szó szerint, előfordult, hogy egy támadás alatt háromszor is kiejtették a labdát. És amikor 1.30 perccel a vége előtt az ellenfél hosszú indítását lefüleltük a levegőből, mindenki tudta a Hajós Alfréd uszodában: világbajnoki döntőbe jutott a magyar válogatott. Azért Nagy még védett hármat a meccs végén, még ha negyedszerre a görögök be is gyötörtek egy gólt a végén, ám ez már senkit nem érdekelt. Zengett a tavalyi futball Eb-ről ismert dal: „Az éjjel soha nem érhet véget!”. Reméljük még álmodhatunk tovább! Ellenfelünk a nagy esélyes szerbeket meglepetésre legyőző Horvátország lesz.

Magyarország-Görögország 7-5 (2-1, 3-3, 1-0, 1-1)
Hajós Alfréd uszoda: 8000 néző
Gólszerzők: Vámos 2, Hosnyánszky 2, Gór-Nagy 1, Erdélyi 1, Hárai 1, illetve Geniduniasz 3, Funtulisz 2

A 2017. évi budapesti FINA világbajnokság minden idők legjobbja – jelentette ki egy szerda esti fogadáson dr. Julio C. Maglione négy nappal a világbajnokság befejezése előtt. Mondta mindezt szakítva ez eddigi hagyományokkal, hiszen ha egyáltalán e megállapítás megfogalmazódik, az a záróünnepségen hangzik el. A nemzetközi szövetség képviselői nem győzik hangoztatni, hogy Magyarország új szintre emelte a vizes világbajnokság rendezési sztenderdjét, ráadásul úgy, hogy az eredetileg tervezett nyolc helyett két esztendő alatt kellett megszervezni a sportversenyt. Amint az ismert, Budapest 2013-ban nyerte el a 2021-es vb rendezési jogát, ám két éve, amikor a Guadalajara lemondta a rendezést, beugrott a mexikói város helyett.

A szervezet uruguayi elnöke az eseményen a FINA második legnagyobb elismerését, a FINA Díjat (FINA Prize) adományozta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek, a szervező-bizottság elnökének. Arany plakettet kapott Gyárfás Tamás, a FINA Executive magyar tagja, akinek sportdiplomáciai szerepvállalását a jövőben is teljes mértékben támogatja a kormányzat. Szintén rangos elismerésben részesült a szervező-bizottság két operatív vezetője, Szántó Éva ügyvezető igazgató és Balogh Sándor gazdasági igazgató, továbbá Tóth József, a XIII. kerület polgármestere. A FINA harmadik legrangosabb kitüntetését, a FINA Érdemrendet vehette át Csurka Gergely, a szervezőbizottság vezető tanácsadója. Ismert, hogy korábban Julio Maglione a szövetség legmagasabb elismerését, a FINA Ordert nyújtotta át Orbán Viktor miniszterelnöknek.

A DÉLELŐTTI SELEJTEZŐKLRŐL ITT ÍRTUNK BŐVEBBEN

A politikusoknak, sportvezetőknek járó elismerés persze nem elégítheti ki a szurkolókat, akik a magyar sikerek és az elsőrangú sportélmény miatt töltötték, töltik meg a nézőteret nap, nap után. Este például Hosszú Katinkáért szoríthattak, igaz, addig jócskán kellett várakozniuk. Először a számunkra egykor Darnyi Tamás révén oly kedves versenyszám, a férfi 200 vegyes döntője következett. Csak érdekességként jegyezzük meg, hogy a döntő legrosszabb ideje is másodpercekkel jobb, mint Darnyi 1991-ben úszott, korszakos, 1:59.36-os világcsúcsa. Hatalmas verseny folyt az aranyért az amerikai Kalisz és a japán Hagino között, amely végül az amerikai javára dőlt el. A kínai Qin, ahogy tegnap, úgy ma is új junior világcsúcsot úszott, ezúttal 1:57.06-al.

A talán legnagyobb presztízzsel bíró szám, a férfiak 100 méteres gyorsúszása következett, ahol az amerikai Dressel rajt-cél győzelmet aratott. A legjobb idővel döntőbe került Metella csupán harmadik lett, a másik amerikai, Adrian is megelőzte.

Női 50 háton óriási harc dúlt az első helyért, amelyet a brazil Medeiros szerzett meg, mindössze 1 századdal a kínai Fu előtt. Az igazi szenzáció azonban nem az ő szereplésük, hanem a fehérorosz Aljakszandra Herasziménia bronzérme, aki 32 évesen léphetett ismét világbajnoki dobogóra. Az úszónőnek tengernyi érme van már a gyorstól a hátúszásig, szerzett medálokat (ezüstöket és bronzot) olimpiákon, universiadékon, rövidpályán, ám világbajnokságon utoljára 2011-ben Sanghajban jutott éremhez, igaz, akkor aranyat vehetett át 100 gyorson.

Szomorúan szemlélte a közönség a férfi 200 mell középdöntőjét, Gyurta Dániel ugyanis nem jutott a legjobb tizenhat közé. Ráadásul a második középdöntőben az orosz Csupkov még Európa-rekordját is elorozta tőle.

katinka a celban

És akkor elérkezett, amire egy órája várt több ezer magyar, a női 200 pillangó döntője, az egyes pályán Szilágyi Liliánával, a hetesen Hosszú Katinkával. Közöttük olyan nevek sorakoztak fel a rajthoz, mint az olimpiai bajnok spanyol Mireia Belmonte, a két kínai, Zhou és Zhang, valamint a Liliána orra alá egyszer már borsot törő (tavaly az Európa-bajnokságon 1 századdal verte a magyar lányt), a legjobb idővel bekerülő német Hentke. Persze azért nekünk is volt némi esélyünk, hiszen Katinka korábban már kétszer is szerzett világbajnoki bronzot e távon, igaz, az utolsó érmét négy éve nyerte.

Némi? Katka úgy kezdett, ahogy minden magyar megálmodta, a mellette úszó koreai lánnyal meglógott a mezőnytől. Majd lerázta magáról a kicsit sokat vállaló Ant, és a két belső pályán úszó spanyollal és némettel haladt. Egészen a célig, bronzérmét semmiféle veszély nem fenyegette. Ideje majdnem másfél másodperccel volt jobb a kvalifikációs eredményénél. Szilágyi Liliána hatalmas hajrával, középdöntős eredményét is felülmúlva meg tudta előzni az enervált Zhout és a hetedik lett.

bernek

Férfi 200 háton két fiunk is bejutott a világ legjobb tizenhat úszója közé. Bernek Péter és Telegdy Ádám egy futamban úszott. A magyar fiúk újra kitűnően úsztak, Bernek végig az élmezőnnyel haladt, Telegdy pedig hosszról hosszra előzött meg egy-egy ellenfelet, s végül futamában az ötödik lett. Mindketten közel nyolc tizedet faragtak selejtezős eredményükön. Végül Bernek ideje ért döntőt, Telegdy Ádám a 9. helyen fejezte be a versenyt.

A nap végére maradt a női 4×200 méteres gyors váltó, az egyes pályán a magyar válogatottal, amelyben a délelőtthöz képest egyet cserélt a szakvezetés, Gyurinovics Fanni helyére Hosszú Katinkát állították, amivel kicsit megnőttek pontszerzési esélyeink. Mit megnőttek, realizálódtak. Késely ismét jól tartotta a csapatot, s ugyan Jakabos picit enerváltabb volt, mint délelőtt, Verrasztó Evelin olyan távolságban tudott maradni, ahonnan egy jó hajrával még volt esélyünk. Hosszú Katinka pedig megtette, amit lehetett, Kanada és Hollandia úszóját megelőzve 6. helyre hozta be a váltót.

Eredmények

Férfi 200 m vegyes
1. Chase Kalisz (Egyesült Államok), 1:55.56
2. Kosuke Hagino (Japán), 1:56.01
3. Wang Shun (Kína), 1:56.28

Férfi 100 m gyors
1. Caeleb Remel Dressel (Egyesült Államok), 47.17
2. Nathan Adrian (Egyesült Államok), 47.87
3. Mehdy Metella (Franciaország), 47.89

Női 50 m hát
1. Etiene Medeiros (Brazília), 27.14
2. Fu Yuan-hui (Kína), 27.15
3. Aljakszandra Herasziménia (Fehéroroszország), 27.23

Női 200 m pillangó
1. Mireia Bewlmonte (Spanyolország), 2:05.26
2. Fraziska Hentke (Németország), 2:05.39
3. HOSSZÚ KATINKA, 2:06.02

7. SZILÁGYI LILIÁNA, 2:07.58

Női 4×200 m gyors
1. Egyesült Államok, 7:43.39
2. Kína, 7:44.96
3. Ausztrália, 7:48.51

6. MAGYARORSZÁG, 7:51.33

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top