Close

Laci, az ezüstös aranyember

usa wr

Cseh László csodálatos éremgyűjteményét egy újabb ezüstéremmel gyarapította a 200 méteres pillangóúszás döntőjében a Budapesten zajló 17. FINA vizes világbajnokságon. Federica Pellegrini történelmet írt: első úszóként szerzett hét érmet világbajnokságokon ugyanabban a számban. Női pólósaink nyertek Görögország ellen, így az 5. helyért játszhatnak,

Előzetesen hatalmas harcot ígért a női 200 méter gyors döntője, hiszen a finálé mezőnyében a magyarok hatalmas kedvence, Hosszú Katinka mellett ott volt az amerikai szupersztár, az aktuális olimpiai és világbajnok, Katie Ledecky, aki nem mellesleg 400, 800 és 1500 méteren is világbajnok volt két éve Kazanyban. Címeiből Budapesten kettőt már megvédett, és nyert egy aranyat a 4×100 méteres gyorsváltóval is.

A legjobb nyolc között találhattuk a pekingi olimpiai bajnok, 2009 óta világcsúcstartó olasz Federica Pellegrinit, aki e távon nyert még három ezüstöt és egy bronzot is a világbajnokságokon 2005 és 2015 között. Őt motiválhatta az is, hogy ő lehetett volna az első úszó, aki hét érmet is szerez világbajnokságokon ugyanabban a számban. Rajtkőre állt az ausztrál Emma McKeon, aki váltóban olimpiai bajnok, ahogy nem volt esélytelen az éremre az orosz Popova vagy a másik amerikai Smith sem, aki 400-on a most zajló világbajnokságon már begyűjtött egy ezüstöt.

Katinka kiválóan rajtolt, az első fordulónál a második helyen ért falat, száznál is még a harmadik helyen állt. Ám ekkor a vetélytársak nagyon rákapcsoltak, visszaesett az ötödik helyre, háromnegyed távnál pedig már csupán a hetedik helyen állt. Igyekezett, mindent beleadott, ám ezúttal nem sikerült a bravúr, talán már a 200 pillangóra tartalékolt, amikor látta, hogy nem tudja utolérni a többieket. Erre enged következtetni az is, hogy a kvalifikációs idejétől 3 tizeddel elmaradt, így végül a hetedik helyen zárt.

Ugyanakkor, ami a belső pályákon történt, az lélegzetelállító volt. Ledecky, Popova és McKeon ugyanis fej, fej mellett haladt, úgy tűnt, közöttük dől el az érmek sorsa. Egy valaki gondolta másképp, az olasz Pellegrini, aki hihetetlen sebességgel sorra hagyta le ellenfeleit, és az utolsó öt méteren is rá tudott még tenni egy lapáttal. Ha valamivel – az olaszokon kívül – senki nem számolt, ez az eredmény volt az. Pellegrini 29 évesen vette vissza trónját, fantasztikus győzelem volt! Egyben a verseny azt is bebizonyította: senki nem legyőzhetetlen, és Ledecky sem gép, mindent ő sem képes megnyerni.

DÉLELŐTTI ÖSSZEFOGLALÓNKAT ITT OLVASHATJA EL

Sajnos nem voltunk érdekeltek a férfi 100 gyors elődöntőiben, legfeljebb abban reménykedhettünk, hogy valaki visszalép, ekkor ugyanis a tartalék Bohus léphetett volna a helyére. De hát ki az, aki az extra klasszikus számtól a király kategóriától visszalép? Senki. Így maradt a magyaroknak a kitűnő sportélmény, a francia Metella és az amerikai Dressel futamgyőzelme.

És végre eljött a várva várt döntő, amiért a hazai közönség megöltötte a Duna Arénát, a férfi 200 pillangó Cseh Lászlóval és Kenderesi Tamással. Mindenki Lacija 2015-ben első magyarként nyert ezen a távon, ami nem csak ezért volt akkor meglepetés, hiszen Cseh előtte 2005-ben szerzett utoljára aranyérmet, akkor még 400 vegyesen.

A két magyar közrefogta a japán Daiya Setot, így mindketten szemmel tarthatták az ázsiai úszót, aki eddig mindig a legjobb időt úszta. A japán nem kispályás, délelőtt indult a 200 méter vegyes selejtezőjében, nem is akárhogy szerepelt, a negyedik idővel került a késő délutáni középdöntőbe. A kérdés az volt, mennyit vett ki belőle a délelőtti kemény úszás? És akkor még nem említettük a 2013-as világbajnok, dél-afrikai Chad Le Clost, az amerikai Congert vagy a másik japánt, Sakait, a sötét ló bolgár Ivanovot, akik szintén nem voltak esélytelenek egy jó helyezésre.

cseh rajt 02

A dél-afrikai lőtt ki a rajtból, úgy tűnt, ugyanahhoz a taktikához folyamodik, mint a középdöntőben: igyekszik annyira elmenni a többiektől, amennyire csak lehet, aztán majd lesz valami. Illetve csak mi hittük, hogy majd elfárad, mert a ravasz Le Clos elaltatta a mezőnyt. A középdöntőben eljátszotta, hogy az utolsó hosszra teljesen elkészül erejével, ám most rről most szó sem volt. Bár a magyarok és Seto támadták, támadták, de az afrikai úszó csak nem akart elfáradni.

Kenderesi az utolsó hosszig a második volt, ám ott kiszállt a versenyből, ami Cseh és Le Clos külön csatájára szűkült. Laci eszeveszett tempóban üldözte ellenfelét, és csökkent is a távolság köztük, de ezen az estén Le Clos-t nem lehetett befogni. Kitartott az ereje. A 32 éves Cseh László újabb medállal gazdagította hatalmas éremgyűjteményét, és mikor kiszállt a medencéből, egyáltalán nem tűnt boldogtalannak, mosolygósan köszönte meg a közönség túláradó szeretetét. Ugyanilyen kedélyesnek látszott az eredményhirdetés után is, nem kesergett azon, hogy a csodálatos hazai közönség előtt nem tudott nyerni, helyette boldogan ölelte át barátját, a győztes Le Clos-t. Ettől (is) hatalmas sportember Cseh László.

Izgatottan várta az uszoda Adam Peaty újabb fellépését, s nem véletlenül használtuk e kifejezést. Amit ugyanis a 23 éves brit fiú művel, felér egy színházi alakítással. A selejtezők során már kétszer is megjavította saját világcsúcsát, sporttörténelmi pillanat lett volna, ha újra sikerül neki a bravúr. Nem sikerült, de nem sokon múlott, mindössze 4 századdal maradt el a tegnap felállított világcsúcsától. Ami legfeljebb fél centiméter. Versenyzése így is csodálatos emléke marad minden nézőnek. S hogy még szebb legyen a dél-afrikaiak napja, Van der Burgh szerezte meg a bronzérmet.

A női 200 pillangóúszás második középdöntőjében egymás mellett úszott a két magyar, Szilágyi Liliána és Hosszú Katinka. A két kínai vetélytárs a másik futamban indult és a japán Hasegavával kiegészülve igencsak feladták a leckét a mieinknek, mindhárman kiváló időt úsztak. De még náluk is jobbat ért el a selejtezőben csak altató, Katinkával egyidős német Hentke, aki végig vezette a második középdöntőt, és majdnem 2 másodperccel jobbat úszott saját kvalifikációs idejénél. Remélhetőleg nem lesz a magyarok mumusa, emlékezetes, hogy a tavalyi londoni Európa-bajnokságon ő szerezte meg Liliána előtt az aranyérmet 1 századdal jobb eredményt elérve. Katinka a hatodik, Liliána a hetedik idővel jutott a holnapi döntőbe.

Jött a japán Seto újabb erőpróbája, az említett 200 vegyes, ahol nem volt magyar. Aki kivételes képességről tett bizonyságot, futamában másodikként kivívta a döntőt. Ebben a futamban kínai Qin junior világcsúcsot úszott. Férfi 800 méter gyorson a kínai Sun Yang számított nagy esélyesnek. Nagy meglepetésre azonban még dobogóra sem került, ahová két olasz és egy lengyel sportoló léphetett fel.

A vegyes váltó döntőjét sajnos csak érdeklődőként nézhettük, noha a medencében a magyar csapat kivívta a döntőbe jutást, ám szabálytalan váltás miatt később kizárták úszóinkat. Az amerikaiak délelőtt világcsúcsot úsztak, most sem adták alább. A rendkívül érdekes, sztárok garmadát felvonultató versenyben ismét faragtak másfél másodpercet saját csúcsukból, ami méltó befejezése volt e fantasztikus napnak.

Délután női válogatottunk a görögökkel találkozott az 5-8. helyért folyó küzdelmek során. Csapatunk hasonlóan rosszul kezdett, mint a szomorú emlékű Kanada elleni mérkőzésen, ám ezúttal sikerült a padlóról felállni, és 3-6-ról megfordítani a mérkőzést. Az 5. helyért vízilabdázóink Olaszország válogatottjával mérkőznek meg.

Eredmények

Női 200 m gyors
1. Federica Pellegrini (Olaszország), 1:54.73
2. Katie Ledecky (Egyesült Államok), 1:55.18
2. Emma McKeon (Ausztrália), 1:55.18

7. HOSSZÚ KATINKA, 1:56.35

Férfi 200 m pillangó
1. Chad Le Clos (Dél-Afrika), 1:53.33
2. CSEH LÁSZLÓ, 1:53.72
3. Daiya Sato (Japán), 1:54.21
4. KENDERESI TAMÁS, 1:54.73

Férfi 50 m mell
1. Adam Peaty (Nagy-Britannia), 25.99
2. Joao Junior Gomes (Brazília), 26.52
3. Cameron Van der Burgh (Dél-Afrika), 26.60

Férfi 800 m gyors
1. Gabriele Detti (Olaszország), 7:40.77
2. Wojciech Wojdak (Lengyelország), 7:41.73
3. Gregorio Paltrinieri (Olaszország), 7:42.44

Vegyes 4×100 m vegyes váltó
1. Egyesült Államok, 3:38.56, WR
2. Ausztrália, 3:41.21
3. Kanada és Kína, 3:42.25

Vízilabda, nők, 5-8. helyért
Magyarország-Görögország 10-9 (2-4, 1-2, 5-0, 2-3)
Gólszerzők: Keszthelyi 3, Bujka 2, Szilágyi 2, Szűcs 1, Gurisatti 1, Takács 1, illetve Cukala 3, Xenaki 2, Avramidu 2, Aszimaki 1, Plevritu 1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top