Close

A Bizottság cáfolja a Soros-féle „forgatókönyvet”

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke közleményben cáfolta hétfőn azokat a Magyarországon terjedő híreszteléseket, melyek szerint Brüsszel Soros György állítólagos forgatókönyvét hajtaná végre „évi egymillió migráns Európába történő behozatalával”.

Közleményben cáfolta hétfőn az Európai Bizottság első alelnöke azokat az általa részben magyar kormányzati köröknek tulajdonított állításokat, melyek szerint Brüsszel egy Soros György és mások által kitalált terv megvalósításán ügyködne, amelynek keretében évente egymillió migránst hoznának be Európába.

Frans Timmermans leszögezte: ez az állítás „annyira nevetséges, hogy már-már zavarba ejtő reagálni rá”, de tekintettel arra, ahogy a fenti információ terjed Magyarországon, a Bizottságnak nincs más választása, mint hogy közvetlenül válaszoljon rá.

A Bizottság első alelnöke sajnálatosnak nevezte, hogy egyéb csatornák mellett kormányzati körökön keresztül is terjed az az állítás, miszerint az Európai Bizottság részt venne az évi egymillió bevándorló betelepítésére irányuló terv megvalósításában.

„Brüsszel nem hajtja végre sem Soros úr, sem mások állítólagos terveit. Az Európai Bizottság független módon az európai érdekekért dolgozik és azokért az európai polgárokért, akiket szolgál” – hangsúlyozza a hétfőn kora délután kiadott nyilatkozat.

Timmermans arra is rámutat, hogy az EU menekültügyi hivatala (ami egyelőre csak javaslat formájában létezik) nem része egy olyan tervnek, amelynek az lenne a célja, hogy megfossza a tagállamokat attól a joguktól, hogy kit fogadjanak be. Aláhúzza, hogy minden egyes egyéni menedékjogi kérelemről a tagállamok döntenek, és emlékeztet arra, hogy Magyarországot 1294 személy Olaszországból és Görögországból történő befogadására kérték.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy az EU az elmúlt két évben erőfeszítéseket tett a külső határok megerősítésére és azoknak az embereknek a visszaküldésére, akiknek nincs joguk a nemzetközi védelemre. „Lesújtunk az illegális bevándorlása, és az embercsempészek ördögi üzleti modelljére, és a migrációs nyomás gyökereit próbáljuk kezelni” – tette hozzá.

Frans Timmermans szerint ezek a kérdések az európai társadalmak velejét érintik, a szélesebb értékekhez hasonlóan, amilyenek a plurális nyílt társadalmak és a gondolat szabadsága. Emlékeztet arra, hogy valamennyi tagállam saját elhatározásából és demokratikus folyamatokon keresztül elkötelezte magát ezen európai értékek mellett.

„A szolidaritásból nincs hiány Európában, éppen az ellenkezője igaz. Az európaiak megértik, hogy össze kell fogniuk. És az európaiak megérdemlik, hogy megismerjék az igazság tényeken alapuló teljes szeletét. Ez az egyetlen módja annak, hogy olyan döntéseket hozzunk, amelyek a szolidaritást nem csak szavakba öltik, hanem konkrét cselekvésre fordítják” – szögezte le nyilatkozatában az Európai Bizottság első alelnöke.

Szijjártó Péter, magyar külügyminiszter hétfőn Brüsszelben a kötelező menekültkvóták eltörlését sürgette, mert úgy véli, hogy ennek ígérete csak muníciót ad az embercsempész-hálózatoknak a gazdasági bevándorlók toborzásához. Szijjártó a külügyi tanács ülésének szünetében nyilatkozott a sajtónak, amelynek egyik napirendi pontja a migráció és a líbiai helyzet volt.

Forrás: Bruxinfo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top