Close

A kárpát-medencei magyar oktatás és politika

karpataljaimagyarok nyito

Délutáni cikkünkben az oktatáson, kultúrán keresztül megtartandó magyar identitásért küzdő Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem elképzeléseiről számoltunk be. A visegrádi négyek és Ukrajna együttműködésének a kérdéseit tekintették át, különös tekintettel a V4-ek magyar elnökségére, magyarországi és szlovák politikus és diplomaták pénteken Felsőszinevéren, a XXV. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem külpolitikai fórumán. 

 

A V4-ek + Ukrajna címmel tartott kerekasztal-beszélgetést megnyitó előadásában Keskeny Ernő, kijevi magyar nagykövet a V4-ek magyar elnöksége kapcsán hangsúlyozta, hogy a visegrádi országok együttműködése talán még soha nem volt olyan fontos, mint most, örvendetesnek nevezve, hogy az Európai Unión belül markáns, erős visegrádi együttműködés formálódik, aminek köszönhetően a csoport erőteljesebben tudja érvényesíteni saját álláspontját. A magyar elnökség nagyszerű lehetőséget kínál a magyar politikának, hogy zászlóshajóként vezesse az együttműködést – tette hozzá. Kiemelte, a V4 + Ukrajna együttműködési forma olyan, ami a régió valós problémáival foglalkozik, azokra igyekszik megoldást találni. 


    A diplomata elmondta, hogy Kijevben egyre jobban érzi a visegrádi országok új típusú együttműködésének a jelentőségét és szükséges voltát, ezért magyar nagykövetként dinamizálni szeretné az együttműködést ukrán vonalon, és már eljuttatta az ukrán fővárosba akkreditált visegrádi kollégáinak az együttműködési programot. „Szeretnénk a visegrádiak kijevi jelenlétét, ottani együttműködését aktívabbá, az ukrán parlament számára láthatóbbá tenni” – fogalmazott. Kifejtette, a visegrádi négyek támogatták Ukrajnának a 2014 után felerősödött európai integrációs törekvéseit, miközben erre Kijev részéről nem mindig érkezett pozitív válasz, sőt az új nyelvtörvény és oktatási törvény tervezeteivel az ukrán fél a kisebbségi jogok csorbítására készül. Reméljük, hogy ezek az intézkedések nem valósulnak meg – mondta, megjegyezve, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy Ukrajna tovább haladjon az európai integráció útján.


    Keskeny Ernő azt is elmondta, hogy az ukrajnai régiókban is tervezi a V4-ek megjelenítését, így ősszel a négy nagykövet négy nyugat-ukrajnai megyét érintő egyhetes körutat tesz, arra törekedve, hogy a helyi államhatalmi vezetéssel közösen megtalálják azokat a területeket, amelyeken eredményes együttműködést lehet kialakítani. A diplomata közölte, Kelet-Ukrajnába is terveznek hasonló látogatást.


    Hozzászólásában Peter Krajnak, a szlovák oktatási minisztérium államtitkára elmondta, fontosak a V4-ek és Ukrajna közötti kapcsolatok, már csak azért is, mert Kárpátalja történelmileg része volt Közép-Európának. Most rajtunk múlik, hogy megtaláljuk a közös pontokat az együttműködéshez, amelynek mindenképpen van jövője – fűzte hozzá. 
    A politikus utalt arra, hogy a visegrádi országok jelenleg is jelentős szakmai segítséget nyújtanak Ukrajnának a reformok végrehajtásához. Emlékeztetett arra, hogy ruszin nemzetiségű lévén elvárja Ukrajnától, hogy tiszteletben tartsa más nemzetiségek mellett a kárpáti ruszinok identitását. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy Ukrajnában megkérdőjelezik a ruszinok mint nemzetiség létezését.

kmksz logo M

    Az államtitkár azt is elmondta, hogy a V 4-ek és Ukrajna együttműködése keretében erősíteni kell az országok határ menti régiói közötti kapcsolatokat, fejleszteni kell a turizmust, a közös határinfrastruktúrát, ki kell építeni az úthálózatot. Ha határ menti régiók együttműködése sikeresen alakul, akkor annak széleskörű pozitív hatása lesz, dinamizálódik a gazdasági fejlődés – mutatott rá. A szlovák-magyar kapcsolatokról szólva hangsúlyozta, hogy azok soha nem voltak olyan jók mint most, és ez szerinte a egyaránt a szlovák és a magyar politikusok érdeme. Hozzátette, örül annak, hogy a magyar kisebbséget támadó szlovák politikusok eltűntek a színről.


    Előadásában Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke azt hangsúlyozta, hogy a magyar elnökség irányításával a V 4-eknek közös gondolkodást és álláspontot kell Ukrajnával kapcsolatban kialakítani. Meg kell próbálnunk oda hatni, hogy Ukrajnában jól alakuljanak a dolgok, el kell érni, hogy oldódjon a kelet-ukrajnai konfliktust övező nemzetközi fásultság – mondta. „Ébresztőt kell fújni, főként a Nyugatnak, hogy ébredjen, mert meg kell akadályozni „befagyott” konfliktus kialakulását Kelet-Ukrajnában” – hangsúlyozta. Úgy vélte, az olyan szlogenek ismétlése, mint a szankciók fenntartása vagy a minszki megállapodások, a cselekvés látszatát kelti, de nem történik előrelépés. Látható, hogy a szankciók nem hatnak abba az irányba, hogy a Krím visszakerüljön Ukrajnához – mutatott rá, emlékeztetve, hogy Magyarország támogatja Ukrajna területi integritását, a Krímet is beleértve.


    A politikus fontosnak mondta, hogy Kijevben meghallják a „V 4-ek hangját”, „fel kell hívni a figyelmet az ukrán fővárosban arra, hogy itt vagyunk” – fogalmazott. Megjegyezte, a V 4-eknek egységesen kell hallatniuk a hangjukat, ugyanis ha Kijevben felismerik, mit jelentenek a V 4-ek Ukrajna számára, akkor előbbre léphetünk. Ha Ukrajna az európai országokkal együtt képzeli el a jövőjét, akkor az ukrán diplomáciának hangsúlyos figyelmet kell fordítania a kétoldalú kapcsolatokat érintő érzékeny kérdésekre, Kijevnek tekintettel kell lennie a szomszédok érzékenységére – mutatott rá. Ennek kapcsán Németh Zsolt hangsúlyozta: a magyar-orosz kapcsolatokat úgy építjük, hogy „ne érhesse szó a ház elejét” Ukrajna tekintetében.

 

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top