Close

Trump: hűek maradunk a Washingtoni Szerződés 5. cikkelyének betartásához

Varsó, 2017. július 6. Donald Trump amerikai elnök a varsói Krasinski téren 2017. július 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Hűek maradunk a Washingtoni Szerződés kollektív védelemről szóló 5. cikkelyének betartásához – hangsúlyozta Donald Trump csütörtökön a varsói Krasinski téren elmondott, a lengyel néphez intézett beszédében.

Az amerikai elnök a széles nyilvánossághoz intézett első európai szónoklata elején külön köszöntötte Beata Szydlo kormányfőt és Lech Walesa volt elnököt, a Szolidaritás mozgalom egyik alapítóját.
Felszólalásában a lengyel, ezen belül különösen a 20. századi történelem szabadságharcos mozzanatait felsorolva megállapította: el lehetett tüntetni Lengyelországot Európa térképéről, meg lehetett szállni az országot, de az soha nem veszítette el büszkeségét.
„Nemcsak azért vagyok itt, hogy régi szövetségesünket meglátogassam, hanem azért is, hogy példaként mutassam fel azoknak, akik keresik a szabadságot, akik bátorítást várnak ahhoz, hogy megvédjék civilizációnkat” – hangsúlyozta az amerikai elnök, az 1944-es Hitler-ellenes varsói felkelésben fontos szerepet játszó Krasinski téren összegyűlt hatalmas tömeghez fordulva.
„A lengyel nép Európa lelke, bár sokat szenvedett a múlt században, a lengyel nemzetet sohasem lehetett kitörölni a történelemből, és sohasem veszítette el a büszkeségét” – mondta. Megköszönte Lengyelországnak, hogy nagylelkűen fogadták az amerikai katonákat az országban. Mint mondta, az amerikai katonák jelenléte szimbolizálja az Egyesült Államok elkötelezettségét a demokratikus és szabad Európa mellett.
Az amerikai elnök a NATO kollektív védelmi elvét rögzítő cikkre hivatkozva kijelentette: az Egyesült Államok és Lengyelország „vállvetve kiállnak az 5. cikkely védelmében”.

Biztonságpolitikai témákról szólva aláhúzta: amennyiben a nemzetek, az állampolgárok elveszítik elszántságukat, a nyugati civilizáció kerül veszélybe. Lengyelország tapasztalata arra emlékeztet: a Nyugat védelme a győzelemre irányuló akaraton alapszik – mondta.
Felszólította Oroszországot, hogy állítsa le az Ukrajna „és más országok” destabilizációjára irányuló lépéseket, valamint „az ellenséges rezsimek, ezen belül Szíria és Irán támogatását”, és „kapcsolódjon be a felelősségteljes, a közös ellenségek ellen harcoló, Szíriában pedig magát a civilizációt védő nemzetek közösségébe”.
Az amerikai elnök szerint közösen kell fellépni a terrorizmus, a terroristák hálózatai, finanszírozóik és ideológiáik támogatói ellen. Kijelentette: „a mi határaink mindig zárva lesznek a terrorizmus és minden szélsőség előtt. Keményen harcolunk a radikális iszlám terrorizmus ellen, nem fogadhatjuk el azokat, akik elutasítják az értékeinket”. Hangsúlyozta: „a közös ellenségeink ellen, a civilizációnk védelmében együtt kell harcolnunk”.
Szorgalmazta: minden NATO-tagállam eleget kell tegyen pénzügyi kötelezettségeinek, „Európának többet kell tennie”. Európának azzal kell demonstrálnia, hogy hisz a jövőjében, hogy hajlandó áldozni a jövője védelmére – mutatott rá.
Kiemelte: ma az az alapvető kérdés, hogy a Nyugatban megvan-e az akarat a megmaradáshoz, hajlandó-e megvédeni magát bármi áron, van-e bátorsága önmaga megvédéséhez? „Lehetnek a mieink a világ legerősebb gazdaságai, de ha nincsenek erős értékeink, nem maradhatunk meg” – jelentette ki.

Úgy értékelte: a nyugati világ örökségét, a szabadságot meg kell védeni. „Sosem hátrálunk meg” – húzta alá. „A lengyel nép, az amerikai nép, az eruópaiak még mindig azt kiáltják: Istent akarjuk” – mondta.
Trump szerint a társadalmi élet középpontjában a családnak, nem pedig a kormánynak és a bürokráciának kell állnia. „Mindenekelőtt becsüljük minden egyes emberi élet értékét, védjük minden ember jogait, tiszteletben tartjuk minden, szabadságban élni akaró ember reményét” – szögezte le.
Szavai szerint ez fűzi össze szövetségesként a lengyel és az amerikai népet, az egész civilizációt. „Ahogyan Lengyelországot soha nem sikerült megtörni, úgy a Nyugat sem engedi meg soha, hogy megtörjék” – jelentette ki. „Harcoljunk úgy, ahogy a lengyelek: a családért, a szabadságért, a hazáért, az Istenért” – fejezte be varsói beszédét Trump.
Az amerikai elnök beszéde előtt felesége, Melania Trump rövid bevezetőjében arról beszélt, hogy minden embernek lehetőséget kell biztosítani, hogy „félelem nélkül élhesse az életét”. Felidézte, hogy a varsói látogatás alkalmával felkeresett egy tudományos-ismeretterjesztő központot, ahova az emberek azért járnak, hogy „megfigyeljenek, kísérletezzenek, kérdéseket tegyenek fel és válaszokat keressenek”, és e hozzáállásnak kell inspirálnia a lengyel és az amerikai nemzetet is.

Ezt megelőzően Donald Trump és felesége, Melania megkoszorúzták a téren álló Varsói Felkelők emlékművét. A téren összegyűlt, lengyel és amerikai zászlókat magasba tartó tömeg a Trumpot éljenző jelszavak mellett a varsói felkelők emléke előtt tisztelgő kiáltásokat hallatta. A beszéd során az egyik közeli utcában mintegy 200 baloldali tüntető tiltakozott Trump politikája ellen, incidens nem történt.
A beszédet követően Donald Trump a németországi G20 csúcstalálkozóra utazott tovább.

Bolczek Krisztina és Lucie Szymanowska
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top