Close

Elárverezik a Hófehérke néhány eredeti kópiáját

disney0630

Árverésre bocsátják a Hófehérke és a hét törpe néhány eredeti, kézzel festett kópiáját, az angliai Etwallban. Szakértők szerint akár 23 ezer fontot (azaz 8,1 millió forintot) is fizethetnek az 1937-ben készült filmtörténeti ritkaságokért.

Walt Disney álma vált valóra, amikor 1937 karácsonyán bemutatták a A Hófehérke és a hét törpe című rajzfilmet. A celluloidra kézzel festett, eredeti képkockákat először 1938-ban adták el egy kiállításon. Az egyik kép azt a pillanatot örökíti meg, amikor a gonosz királynő átnyújtja a mérgezett almát Hófehérkének. Ez akár 15 ezer fontot is érhet most – idézte Charles Hansont, az árverést szervező aukciósház vezetőjét, a BBC News.
A Grimm-testvérek meséjét feldolgozó rajzfilmet 1934 augusztusa és 1937 decembere között készítették, a becsült költségvetése eredetileg 200 ezer dollár volt, ám végül 2millió dollárba került. Az első időkben Disney szinte egymaga rajzolta, valamint operatőre és rendezője is volt egyben a filmnek, sőt néhol a szükséges díszletet is ő barkácsolta össze. Ám a technikai újdonságok később már egy egész stábot igényeltek. A bemutató után, 6 hónap alatt viszont már 2 millió dollárt hozott a stúdiónak. Óriási siker volt és 1967-ben ez az egyenleg már 22 milliónál tartott.
1939-ben a Hófehérke és a hét törpe című rajzfilmjéért egy nagy és hét kisebb méretű Oscar-díjat vehetett át.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top