Close

Bukaresti kormányalakítás – A szociálliberális koalíció folytatni akarja a kormányzást

Sorin Grindeanu és Liviu Dragnea 2017. június 13-án. Fotó: revista22.ro

A romániai szociálliberális koalíció folytatni akarja a kormányzást, ennek érdekében hétfőn a koalíciós pártok egy közös miniszterelnök-jelöltet javasolnak Klaus Iohannis államfőnek – jelentette be szerdán Liviu Dragnea, a parlamenti mandátumok több mint 47 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

A bukaresti parlament szerdán bizalmatlansági indítványt fogadott el, visszavonva Sorin Grindeanu miniszterelnök megbízatását, aki nem volt hajlandó önként lemondani a PSD-ALDE koalíció politikai támogatásának elvesztése után.
A PSD elnöke bocsánatot kért a választóktól azért a hibáért, amelyet annak idején Grindeanu miniszterelnöki tisztségre javasolásával követett el. Azt ígérte: ezúttal négy javaslatot is előterjeszt a hétvégén a pártvezetésnek, majd vasárnap szavazással döntetek arról, kit javasolnak miniszterelnöknek.
Dragnea szerint még nem döntöttek arról, hogy más politikai alakulatokat is megpróbálnak-e bevonni a kormányzásba. Megerősítette: érvényesnek tekinti a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) fél éve kötött parlamenti együttműködési megállapodást. Kérdésre válaszolva cáfolta, hogy ő vagy koalíciós partnere – Calin Popescu Tariceanu, az ALDE elnöke – törvénytervezetekkel folytatott volna cserekereskedelmet az RMDSZ-szel annak érdekében, hogy a magyar törvényhozók szavazataikkal segítsék a kormány megbuktatását.
Dragnea újságírói felvetésre reagálva azt is elutasította, hogy a Grindeanut támogatók lemorzsolódása miatt meggyengült volna a koalíció és így kérdésessé válhat egy következő PSD-ALDE kormány parlamenti támogatottsága. Szerinte egy új kormány beiktatásánál „nem lesz gond a többség biztosításával”.
A pártelnök egyik bizalmasa, Olguta Vasilescu munkaügyi miniszter korábban azt bizonygatta a sajtónak, hogy a nem magyar kisebbségi frakciótól kapott támogatás nélkül is a PSD-ALDE a szükséges 233-nál eggyel több törvényhozót tudott mozgósítani Grindeanu leváltására. Ezzel azonban elismerte, hogy a kormánykoalíció korábbi 14 fős többsége egyetlen képviselőre apadt, és a bizalmatlansági indítvány csak azért kapott 241 szavazatot, mert hét kisebbségi honatya is támogatta.
A szerdai bizalmatlansági szavazáson sem a jobbközép ellenzék illetve az RMDSZ törvényhozói nem adták le szavazatukat.
Az elnöki hivatal szóvivője szerdán közülte: az államfő a hét második felében a brüsszeli uniós csúcson vesz részt, és hétfőn kezdi meg a konzultációkat a parlamenti pártokkal egy új kormány kialakításáról.

Baranyi László
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top