Close

Három új, ami hungarikum – döntött a Hungarikum Bizottság

karikas m

Amikről már a népmesékben is hallottunk, olvastunk. A karikás ostor, a magyar tanya, szablyavívás…

A magyar huszár, a magyar tanya és az erdélyi Torockó épített öröksége is bekerült a hungarikumok gyűjteményébe – döntött a Hungarikum Bizottság. Új tétellel bővült a Magyar Értéktár is: a Hungarikum Bizottság az egyetlen magyar alapítású, középkori eredetű szerzetesrendet, a pálos rendet és a pásztorkultúra elengedhetetlen részét képező ősi magyar eszközt és fegyvert a hortobágyi karikás ostort.

Az értéktárba került továbbá az egyik legsikeresebb magyar sportág, a magyar vízilabdázás, a világszerte ismert, klasszikus magyar szablyavívás és a körülbelül 250 éves múltra visszatekintő Hollóházi porcelán.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja kiemelte: az idei kettős évforduló, hiszen 25 évvel ezelőtt volt az első Hungarikum Konferencia a Lakitelek Népfőiskolán, ahol a gyógyvízről volt szó, a magyar értékekről, a magyar hungarikumokról szóló törvény előkészítése pedig éppen 10 évvel ezelőtt kezdődött el. Beszélt arról is, hogy 2018. október 22-én, a magyar kultúra napján a Parlamentbe hívják találkozóra valamennyi, a Nemzeti Értéktárba tartozó tétel tulajdonosát vagy képviselőjét.

 

forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top