Close

A szénFaló – Kína

post 132597 20130605221645

Csaknem ötszörösével nőtt a mongol szénexport az idei első öt hónapban elsősorban annak a hatására, hogy jelentősen bővült a kínai import, miután Peking leállította a szén behozatalát Észak-Koreából – értesült az MTI.

Mongólia támogatásért az IMF-hez (Nemzeti Valutaalaphoz) fordult az év elején, miután drasztikusan visszaestek az országban a külföldi befektetések, zuhantak a nyersanyagárak és visszaesett a szén iránti kereslet. Mostanra azonban némileg kedvezőbbé vált a helyzet amiatt, hogy Kína leállította a szénvásárlást tradicionális szállítójától, Észak-Koreától és ezért alternatív beszerzési forrás után kellett néznie Pekingnek.
A Kínával szomszédos Mongóliának kapóra jött az eset és Észak-Korea helyébe lépett. Mongólia az idei első öt hónapban 1,01 milliárd dollár értékben exportált szenet, ami 4,6-szorosa az egy évvel korábbinak.

A szénkivitel jelentős bővülésére Mongólia külkereskedelmi többlete 69,5 százalékkal nőtt a május végével záródott öt hónapban és elérte az 1 milliárd dollárt. A legfrissebb kínai adatok szerint Mongólia lett Kína második legnagyobb szénszállítója. Mongólia az idei első négy hónapban 11,7 millió tonna szenet exportált Kínába.
A Kínába irányuló mongol szén átlagára áprilisban 66 dollár volt tonnánként, ami duplája a tavaly április árnak. Kína a jóval távolibb Ausztráliától is vásárol szenet, lényegesen magasabb árért, tonnánként 122 dollárért.

Tavaly a mongol hazai össztermék (GDP) 1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi 2,4 százalékos bővülés után. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint idén a mongol GDP 0,2 százalékkal zsugorodik.
Nemzetközi hitelezők egy csoportja, köztük az IMF, 5,5 milliárd dollár pénzügyi támogatást hagyott jóvá Mongóliának a gazdasági reformok támogatására május végén.

A támogatásnak az a célja, hogy segítsenek átalakítani a gazdaság szerkezetét, csökkentsék a bányaipar túlsúlyát, amely jelenleg az ország kivitelének 90 százalékát adja.

Forrás: MTI és a Napi.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top