Close

A jó szezon reményében – Pünkösdöt és a szezon kezdetét ünnepelték Balatongyörökön

Többszörösen is ünnep volt a hét vége Balatongyörökön: nem csak pünkösdöt, hanem a szezon nyitányát is ünnepelték, s települési kitüntetéseket adtak át.

A Balaton-parti rendezvénytéren a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar és a vonyarcvashegyi mazsorettek szórakoztatták a közönséget, majd a  helyi  óvodások mutattak be pünkösdölő műsort. Biró Róbert polgármester  ez követően adta át a település által alapított  kitüntetéseket. Pro civitate emlékéremben részesült Horváth Lászlóné, a Balatongyöröki Turisztikai Egyesület  elnöke. Balatongyörökért díjjal ismerték el dr. Nagy Endréné Berecz Katalint (aki férje halála óta vezeti a balatonedericsi Afrika-múzeumot) mert jelentős támogatást adományozott az egyházközségnek és nagy segítséget nyújtott  a  templomok megújításában.

A díjazott köszönőbeszédében úgy fogalmazott: három évtizede él itt, két megye határán: egyik lába Veszprém másik Zala megyében van.

dr. Nagy Endréné, Biró Róbert és Horváth Lászlóné Fotó: Keszey Ágnes

– Sem ide, sem oda, sehova nem tartoztam. Harminc év után most kaptam egy elismerő szór. Köszönöm Balatongyöröknek , hogy ezt megérhettem, mert most már végre tudom, hogy Zalához, Becéhez, Györökhöz tartozom.  Köszönöm az egyházi közösségnek és a lakosságnak, hogy befogadott – mondta  dr. Nagy Endréné Berecz Katalin.

Az önkormányzat által odaítélt kitüntetések átadása után kezdetét vette a balatoni szezonnyitó ünnepség, melyen Schmidt Jenő, Tab polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke mondott beszédet. Felidézte a hajdani pünkösdi hagyományokat és az ünnephez kapcsolódó szokásokat.

Fotó: Keszey Ágnes

– Jól tudták a régiek: pünkösdkor meg kell állni egy pillanatra: a nagy nyári munkák előtt ünnepelni kell: köszönteni az új életet, imádkozni a bő termésért, a gyermekáldásáért és természetesen mindenért, amiből az életünk fakad. Ezen kívül a Balaton csodás vízéért és tómeder még minimum ezer évig való megmaradásáért – hangzott el az eseményen.

  •  
    Fotó: Keszey Ágnes

A szezonnyitó ünnepség végeztével a résztvevők hajóra szálltak, s a jó nyári idény reményében Biró Róbert és  Schmidt Jenő megkoszorúzta a Balatont.  Délután gyerekműsorok, fellépők, este utcabál szórakoztatta a közönséget.

Előző nap, szombaton Vonyarcvashegyen is szezonnyitó ünnepséget tartottak, ugyancsak kikapcsolódást nyújtó programokkal. Az idényt – s a strandot is erre a szezonra  – Péter Károly polgármester nyitotta meg. Beszédében szólt azokról a pályázatokról, melyeket a település nyert  meg, több mint 550 millió forint értékben, s melyek segítségével az elkövetkezendő években valósulnak meg fejlesztések. A strandot is megújítják – e célra 50 millió forint támogatás jut, a munkálatok, új szolgáltatások létrehozása  és eszközbeszerzések a szezon után kezdődnek majd meg. A polgármester kiemelte a strandi vállalkozókat, akik szintén fejlesztenek, hozzájárulva a fürdőhely szépítéséhez.

Keszey Ágnes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top