Close

Orbán Viktor: Csak egy szusszanásnyi időt kapott a bevándorlástól ostromlott Európa

A kormány tovább emeli a családi adókedvezmény mértékét – Népesedési fordulatra van szükség

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Európában politikai-szellemi fordulat zajlik, az emberek fellázadtak, változásokat kényszerítettek ki a bevándorláspolitikában, de „az ostromlott” Európa csak „egy szusszanásnyi időt” kapott. A kormányfő a Családok budapesti világtalálkozójának első napján, csütörtökön megrendezett demográfiai fórumon azt is közölte, a kabinet tovább emeli a családi adókedvezmény mértékét, hozzátéve:

2018 a családok éve lesz. A manchesteri terrortámadás kapcsán kijelentette, Magyarország teljes mellszélességgel kiáll Nagy-Britannia mellett, és mindent megtesz azért, hogy megvédje a magyar családokat, legyen bármekkora is a brüsszeli ellenszél. Leszögezte, ennek érdekében növelni fogják az Európai Unió déli határainak védelmét. Orbán Viktor nemzeti ügynek nevezte a természetes reprodukció helyreállítását, rámutatva, hogy negyven év alatt közel egymillióval csökkent hazánk lakosságának száma. Népesedési fordulatra van szükség, minél több gyermeknek kell születnie, mert ha van gyermek, van jövő – fogalmazott a politikus.

ov-család-nab2-576x356

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Családok budapesti világtalálkozójának első napján megrendezett demográfiai fórumon. Fotó és borítókép: Nagy Balázs/Magyar HírlapTovábbi kedvezményekkel segíti a kormány a családokat

Kiemelte: a kormány döntése szerint a jelzáloghitellel rendelkező családok a harmadik és további gyermekek esetén egy-egy millió forintot leírhatnak a tartozásukból, az állam át fogja tőlük vállalni. A kormányfő hangsúlyozta: 2018 a családok éve lesz. A program részeként a diákhitel-tartozással rendelkező fiatal nőknek két gyermek esetén a tartozás 50 százalékát, három vagy több gyermek esetén a teljes adósságot elengedik – ismertette. Azt is bejelentette, hogy a diplomás gyed időtartamát kitolják egy évvel, így a gyermek kétéves koráig meghosszabbodik az egyetemisták esetében is. Orbán Viktor közölte: „soha nem látott” bölcsődefejlesztésekbe kezdenek; mindenhol, ahol családok élnek, bölcsődét építenek, illetve ha kell, felújítják a meglévőket.

Kormánypártok: Ha a családok erősek, Magyarországnak van jövője
A kormánypártok szerint a társadalom alapköve a család, ha a családok erősek, Magyarországnak van jövője, ezért el kell érni, hogy fenntartható demográfiai fordulat következzen be.  Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján üdvözölte, hogy Magyarországon rendezik a Családok világtalálkozóját.
A tanácskozásra családpolitikai szakemberek, politikusok érkeznek a világ minden tájáról, akik egyetértenek abban, hogy a jövő a családokban rejlik – mutatott rá. A kormánypárti politikus szerint Európa sorsdöntő válaszút előtt áll, és mindenkinek el kell döntenie, mit támogat.
Idézve II. János Pál pápa szavait azt mondta: drámai összecsapás közepén állnak, a jó és a rossz, az élet és a halál kultúrája között kell választani, s osztoznak abban a felelősségben, hogy feltétel nélkül az életet válasszák. A Fidesz és a KDNP éppen ezért áll a gyermekek és a családok oldalán – hangsúlyozta. Ugyanakkor azt látják, hogy a magyar baloldal migránspárti politikához asszisztál, ami a családok és a nemzet legyengítéséhez is vezet.
Kormányzásuk alatt nem volt érték a család, a baloldal elvett mindent a családoktól, a nekik járó adókedvezményt, s megszorításokkal, adóemelésekkel sújtotta őket. Elvette az otthonteremtési kedvezményt, hagyta, hogy a családok devizahitelbe sodródjanak, s az otthonokra a bankok tegyék rá a kezüket – sorolta. Ma is rendszeresen támadják a családokat és az őket támogató intézkedéseket – mondta, s kitért arra, hogy ha rajtuk múlna, nem lenne se családi adórendszer, se hároméves gyes, gyed extra, valamint otthonteremtési támogatás.
Hollik István kiemelte: el kell érni, hogy Magyarországon fenntartható demográfiai fordulat következzen be, a 2018-as költségvetést ennek jegyében tervezték, amely lehetővé teszi, hogy a családok előrébb léphetnek. Továbbra is biztosítják a családi adórendszert, nő a kétgyermekesek adókedvezménye, még több forrás jut a családok otthonteremtésére, az ingyenes gyermekétkeztetésre, és tankönyvellátásra. Folytatják az adócsökkentést, s a béremeléseket, hogy még több pénz maradjon a családoknál. Összegzése szerint a bevándorláspárti baloldallal szemben a születő magyar gyermekekkel és nem migránsok betelepítésével akarják megoldani a Magyarországot sújtó demográfiai válságot.

Bejelentette: a külföldön tartózkodó vagy ott élő magyarok előtt is „óvatosan” megnyitják a családtámogatási rendszert, jövőre már ők is kaphatnak a gyermek születése után anyasági támogatást, és az egész Kárpát-medencében jegyezhetnek babakötvényt is.

A kormányfő elmondta: Kopp Mária szellemiségét „ideidézve” kutatóintézetet hoznak létre, hogy a családok segítésére, a családpolitika filozófiai megalapozásához, az európai és a világhelyzet megértéséhez megfelelő intellektuális muníció álljon rendelkezésre.

Népesedési fordulatra van szükség

A miniszterelnök kiemelte: az európai népesedési fordulathoz szükséges szellemi muníció, tudás már rendelkezésre áll. Ma Európában inkább a jó példa, a jó és bátor kormányzati gyakorlat hiányzik, és ma Magyarország ilyet mutatva szeretne hozzájárulni Európa sikeréhez. Kifejtette: 2030-ra 2,1 százalékra kell emelni Magyarországon a születési rátát, a természetes reprodukció helyreállítása nem egy a nemzeti ügyek közül, hanem „a nemzeti ügy”, nem egy európai ügy, hanem „ez az európai ügy”.

Hangsúlyozta: népesedési fordulatra van szükség, minél több gyermeknek kell születnie, mert ha van gyermek, van jövő. Felidézte: kevesebb mint negyven év alatt Magyarországon „elfogyott” csaknem egymillió ember. Ez több, mint a második világháború alatt elszenvedett teljes emberveszteségünk – hívta fel a figyelmet. 

„Minden erőnkkel azon leszünk, hogy Európa jövője biztonságba kerüljön”

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Európában politikai-szellemi fordulat zajlik, az emberek fellázadtak, változásokat kényszerítettek ki a bevándorláspolitikában, de „az ostromlott” Európa csak „egy szusszanásnyi időt” kapott, hogy felmérje a károkat, betömje a réseket, megerősítse a megroggyant falakat, és a tapasztalatok fényében újjászervezze politikáját, rendezze sorait. „A java még hátra van” – fogalmazott. Kifejtette: míg ugyanis Európa öreg, gazdag és gyenge, addig a világnak az a része, amely az elmúlt években újabb és újabb embertömegeket bocsátott ki, fiatal, szegény és erős. Csak idő és politikai alkalom kérdése, hogy „ismét becsatornázzák az útrakész milliós embertömegeket” – mondta.

A kormányfő közölte: Brüsszelben azonban „a politikai korrektség foglya” a migrációról folytatott beszéd. Aki rámutat a bevándorlás és a terrorizmus közötti összefüggésre, a bevándorlók és a helyiek kulturális konfliktusaira Európában, azt szélsőségesnek bélyegzik – magyarázta.

Semjén Zsolt: Össznemzeti paradigmaváltás
A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerint össznemzeti paradigmaváltás kezdődött a családpolitikában az anyasági támogatás állampolgársági alapon történő kiterjesztésével.
Semjén Zsolt a világtalálkozón leszögezte: Magyarország nem kívánja a határon túli magyar közösségek csökkentése révén orvosolni Magyarország népesedési problémáit, mert az ellenkezne az egységes magyar nemzetről tartott hitvallással.
Arról is beszélt, hogy Erdélyben az elvándorlás, a Felvidéken az asszimiláció, Kárpátalján pedig a természetes fogyatkozás a magyar népesség csökkenésének a jellemző oka.
Kitért arra is, szerinte a kisebbségben élő magyarok számának „botrányos mértékű csökkenése” az indokoltnál jóval nagyobb arányú, és ezért a trianoni utódállamokat politikai és morális felelősség terheli.
A miniszterelnök-helyettes a határon túli magyar közösségeknek nyújtott kormányzati támogatásokat felidézve azt hangoztatta, azok nemcsak e közösségek gazdasági, hanem demográfiai gyarapodását is szolgálják.
Semjén Zsolt a világtalálkozó kettős céljának nevezte, hogy tartalmas szakmai vitát folytassanak a hazai és az európai népesedési krízisről, másrészt, hogy szervezetten kiálljanak a család és az élet alapértékei mellett.
Emlékeztetett arra, hogy Magyarország népessége 1981 óta csökken, ez azonban már csak a következménye volt a korábbi évtizedeken át tartó folyamatnak. Jelezte, Magyarország az 1,45-ös termékenységi arányszámával az európai középmezőnybe tartozik.
Kiemelte, hogy a népességcsökkenés összeurópai probléma, de annak felismerésében, kezelésében nem egységesek az államok. Magyarország azon kevesek közé tartozik az unióban, ahol a kormány a dominánsnak kikiáltott véleményáramlattal szembehelyezkedve deklaráltan is a családok mellé állt, és a megoldást nem a migráció erőltetésében, hanem a házasságok és a gyermekek számának növekedésében látja – tette hozzá. 

Orbán Viktor szerint ma számtalan ember kérdezi a kontinensen, hogy hány párizsihoz, brüsszelihez, berlinihez vagy manchesterihez hasonló eseménynek kell Európában történnie ahhoz, hogy végre erőt vegyünk magunkon és hajlandóak legyünk megvédeni magunkat. Magyarország teljes mellszélességgel kiáll Nagy-Britannia mellett, minden erőnkkel azon leszünk, hogy Európa jövője biztonságba kerüljön – jelentette ki.

Hazánk Magyarország fokozza az EU déli határának védelmét

Közölte: Magyarország fokozni fogja az EU déli határainak védelmét, és senki olyat nem enged be, akinél csak a halvány gyanúja is felmerül annak, hogy meg akarja támadni a családjainkat, gyermekeinket. Magyarország minden körülmények között meg fogja védeni a családjait, legyen bármekkora is a brüsszeli ellenszél – mondta.

Saját erőforrásainkra támaszkodva kell megoldani a demográfiai problémákat

A miniszterelnök kitért rá: ma két álláspont ütközik Európában, azoké, akik bevándorlással akarják kezelni a demográfiai problémákat, és a közép-európai, magyar álláspont, amely szerint a demográfiai gondokat saját erőforrásainkra támaszkodva, tartalékainkat mozgósítva, a magunk lelki megújításán keresztül kell megoldanunk. Az illegális migráció megállítása csak az egyik oldala az Európa jövőjéért folytatott küzdelemnek, csak akkor ér valamit ez a harc, ha melléhelyezünk egy olyan családpolitikát, amely helyreállítja a kontinensen a természetes reprodukciót – mutatott rá.

A kormányfő elmondta: Magyarország is osztozik a népességfogyási gondban, „mi is rosszul állunk”, óriási fordulat kell, hogy elérjük az ideális állapotot és képesek legyünk saját magunk fenntartására. Úgy vélte, sok olyan irigylésre méltó életszínvonalú ország van ma Európában, amely súlyos demográfiai problémákkal küzd. Ha ugyanis a család nincs a fiatalok szívében az első helyen, hiába a gazdasági erő, a kiváló mutatók, nem jutunk semmire – magyarázta.

Mint mondta, Közép-Európában még szerencsések vagyunk, mert a fiataloknak még mindig a házasság és a családalapítás az etalon. De amikor a tervek a realitások mezejére kerülnek, a vágyott gyermekek egy része meg sem születik, ezért olyan politika kell, amely félretolja ezekez az akadályokat a fiatalok útjából – jelentette ki. Hozzátette: minél inkább támogatják a családokat, annál több gyerek születik.

Ellenzéki pártok szerint a kormány szűken értelmezi a család fogalmát
Ellenzéki pártok szerint a kormány nagyon szűken értelmezi a család fogalmát, és így a támogatások sem jutnak el mindenkihez. Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője, valamint két független országgyűlési képviselő, Szelényi Zsuzsanna (Együtt) és Demeter Márta a Családok budapesti világtalálkozója előtt tartott sajtótájékoztatót csütörtökön.
Szél Bernadettarról beszélt, hogy az LMP egy sikeres családpolitika megvalósításában érdekelt, ezzel szemben a kormány nem veszi figyelembe a valóságot, és ideológiai nevelést próbál folytatni. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a családkonferencia a hagyományos családmodell mellett tette le a voksát, miközben a családoknak mindössze 39 százaléka tartozik ebbe a körbe Magyarországon, így gyakorlatilag kisebbségben vannak.
Egy ilyen helyzetben a kormány nem hagyhatja sorsára a többieket, hanem arra kellene koncentrálnia, hogy minden család megkapja a szükséges segítséget – mondta. Az egyszülős családok vannak különösen kemény helyzetben, miközben minden ötödik család ilyen. A családi pótlék differenciált emelésére is szükség lenne, mert ez az a támogatás, amely mindenkit elér, és végső helyzetben is segítséget jelent – emelte ki.
Szelényi Zsuzsanna(Együtt) azt mondta, az „alapvetően rendben van”, hogy a kormány családbarát konferenciát szervez. Baj azonban, hogy szűken értelmezi a család fogalmát, és nagyon ideologikusan közelíti meg a kérdést – tette hozzá. A kormány nem gondolkodik jól a családokról, és a nőket nem tekinti a társadalom megfelelő alkotórészének – mondta. Véleménye szerint a kormánynak több teendője is lenne, így például be kellene vezetnie a gyest az apáknak is, szembe kellene néznie a családon belüli erőszak kérdésével, és Magyarországnak ratifikálnia kellene az isztambuli egyezményt.
Demeter Mártafüggetlen országgyűlési képviselő is az isztambuli egyezmény ratifikációját sürgette, és arról beszélt, hogy a családkongresszus a kormány „ókonzervatív” családszemléletét tükrözi, ellentétes irányban halad az európai trenddel, egy periférikus, fundamentalista megközelítést erőltet a társadalomra. A valóság bőven meghaladta ezt a megközelítést – jelentette ki. Olyan kiszámítható társadalompolitikára van szükség Magyarországon, amely figyelembe veszi a világ változásait, amely alapján a szociális biztonság megteremtésével az állam megkülönböztetés nélkül segíti a családokat – mondta.

Novák Katalin: A családokért a kormánynak fel kell lépnie nemzetközi szinten is
A családi értékek védelme érdekében, azok képviseletében a kormánynak nemzetközi szinten is fel kell lépnie – mondta az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a rendezvényen. Novák Katalin a többnapos rendezvény első napján tartott Budapesti Demográfiai Fórum 2. című konferencia résztvevőit köszöntve arról beszélt, néha ki kell állni azért is, ami a nagy többség számra természetesnek tűnik, és ki kell mondani azokat az alapvetéseket, melyek a mai értékvesztett világban háttérbe szorulnak, megkérdőjeleződnek.

Erről szól a családok világtalálkozója, és büszkék vagyunk arra, hogy Budapest adhat otthont a rendezvénynek – mondta. A résztvevőknek köszönetet mondott azért, hogy kiállnak a családi értékek mellett, hogy képviselik azt a sokmillió embert, akik számára a család az „élet és a szeretet bölcsője”. Emlékeztetett arra is, mindhárom Orbán-kormány alapvetése volt, hogy a családokat helyezte a középpontba, a családi közösségek jóléte és jól-léte érdekében.     

Demény Páldemográfus előadásában ismertette két harminc évvel ezelőtt megfogalmazott szakpolitikai javaslatát, amely véleménye szerint segítené a demográfiai válság megoldását. Javaslata szerint a kormányoknak a nyugdíj mértékének meghatározásánál figyelembe kellene venni azt is, hány gyermeket nevelt fel valaki, és ezt magasabb összeggel kellene jutalmazni.

Emellett a nyugdíjasok arányának növekedését a szavazójoggal rendelkezők körében ellensúlyozni kellene azzal, hogy a kiskorú gyerekeket nevelők a gyerekeik nevében szavazhassanak – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy nem feltétlenül elegendő az anyagi támogatás a születésszám növeléséhez, egyfajta „spirituális, kulturális” változásra is szükség van ehhez. 

Elzbieta Rafalskalengyel szociális és családügyi miniszter felszólalásában országa helyzetét ismertetve elmondta: a népességfogyás és az elöregedés számukra is jelentős probléma, az előrejelzések szerint 2050-re 4,5 millióval csökkenhet Lengyelország lélekszáma. A probléma megoldásához a gyermekvállalást támogató intézkedésekre, egyúttal a szegénység visszaszorítására van szükség – vélekedett. Hozzátette: a lengyel kormány új családtámogató programja keretében hatmilliárd euró értékben 3,5 millió családnak nyújt segítséget, és azt várja, hogy ennek hatására a következő tíz évben 278 ezerrel több gyermek születik.
A közép-európai családpolitikákat bemutatva a lengyel tárcavezető a jellemző intézkedések között említette a családtámogatásra fordított összegek növelését, a bölcsődei és óvodai ellátás biztosítását minél több gyermeknek, a szülők munkaerőpiacra való visszatérésének segítését, a rugalmas munkaidő biztosítását számukra, valamint a nagycsaládok támogatását.
Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke azt hangoztatta, a család ma nincs válságban, és a magyar társadalom egyre inkább család-, és gyermekbarát.
Arról beszélt, hogy a család az ember legtermészetesebb belső igénye, és a probléma akkor jelentkezik, ha ezt elfelejti, vagy a világ ezt elfeledteti vele.
A 30 éve alapított, 70 ezer tagot számláló civil szervezet vezetője azt mondta, ők azt vallják, hogy az élet legnagyobb ajándéka a gyermek születése, az, hogy igent mondanak az életre, és szeretnék a nagycsaládos életmódot hitelesen megmutatni másoknak is.
Felidézte a kormány családokért tett intézkedéseit, és azt mondta, azok pozitív üzenetet, kiszámíthatóságot, biztonságot adnak a családok számára.

DK: Orbán alatt „szakadt szét” a legtöbb magyar család
A Demokratikus Koalíció úgy látja, Orbán Viktor kormányzása alatt „szakadt szét” a legtöbb magyar család, mivel félmillió embert „üldözött” külföldre.

Az ellenzéki párt ezzel Orbán Viktor miniszterelnök a Családok budapesti világtalálkozóján rendezett fórumon elhangzott beszédére reagált.
A DK közölte: az „orbáni rombolás” legalább félmillió embert „üldözött” külföldre, szétszakítva családok tízezreit, akik vasárnapi ebéd helyett már csak az interneten keresztül tudnak egymással kapcsolatot tartani. Hozzátették: szégyen, hogy 2017-ben sem emelkedik az utoljára Gyurcsány Ferenc által megemelt családi pótlék, míg a Fidesz a Gyurcsány-kormány által megalkotott babakötvényt is csak határon túli szavazatszerzésre használná.

magyarhirlap.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top