Close

Tanulóknak is kell egészségügyi járulékot fizetni

A tegnapi naptól egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezettek azok a tanulók, akiknek idén március 31-én járt le a diákigazolványuk, de még nem sikerült elhelyezkedniük, és így nem biztosítottak.

 

Az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság lejártát (május 15-ét) követő 15 napon belül be kell jelentkezniük az érintetteknek a NAV-hoz a 17T1011 jelű adat- és változás-bejelentő lapon. A nyomtatvány a www.nav.gov.hu honlapról letölthető, és benyújtható ügyfélkapun keresztül elektronikusan, vagy nyomtatva postán, illetve személyesen az ügyfélszolgálaton – írja az adozona.hu

Az idei évben a tárgyhó utáni hónap 12. napjáig havonta a 7110 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot átutalással vagy csekken lehet befizetni a NAV Egészségbiztosítási Alapot megillető bevételek magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettségbeszedési számlájára. Átutaláskor a közlemény rovatban az adóazonosító jelet fel kell tüntetni.
Lehetőség van arra is, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot a volt diák helyett – hozzájárulásával és a NAV jóváhagyásával – más személy vagy szervezet fizesse meg. A járulékfizetéssel és a nyomtatvány kitöltésével kapcsolatban a 06-40/42-42-42-es telefonszámon lehet érdeklődni, illetve a NAV honlapján további hasznos információk találhatóak a 17T1011-es adatlap kitöltési útmutatójában.

A minimálbér emelkedésével együtt a TB-járulék összege is nőtt, idén január elsejétől egy kicsit ismét többet kell befizetni az egészségkasszába. A tavalyi 7050 forint helyett az idei évtől 7110 forinttal kell minden hónapban hozzájárulni a hazai egészségügyi ellátás működtetéséhez, ami a tavalyi, 120 forintos emelés után újabb 60 forintos növekedést jelent. Először a februári hónapban kellett az emelt TB-díjat fizetni.

Kinek kell TB-t fizetni?
A TB összege az egészségügyi kockázatközösség alapját képezi, amelyet minden magyar állampolgárnak meg kell fizetnie, függetlenül attól, hogy van-e munkahelye és rendelkezik-e állandó jövedelemmel. A témáról további információt korábbi cikkünkben olvashat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top