Amikor a tavaszi napsugarak fénnyel borítják be a reggelünket, a téli egyhangúság után valami finom, tápláló, de egészséges reggelire vágyunk. Íme néhány szuperélelmiszerekkel felturbózott napindító.
Mézes görög joghurt gyümölcsökkel, mogyoróval
Hozzávalók 2 személy részére:
400g görög joghurt
1 kivi
4 szem eper
15 szem málna
15 szem áfonya
1 marék törökmogyoró
2-3 evőkanál méz
A joghurtot két tányérra kanalazzuk. a gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk a szártól, az epret feldaraboljuk. A mogyorót egy serpenyőben enyhén megpirítjuk (elhagyható, de finomabb lesz a pirítás következtében), majd kisebb darabokra vágjuk (aprítóval is dolgozhatunk). A joghurtra halmozzuk a gyümölcsöket, megszórjuk a mogyoróval, és meglocsoljuk a mézzel. Azonnal fogyasztva a legjobb, de akár egy üvegben előző este is elkészíthetjük.
Kókuszos joghurtos babapiskóta kendermaggal
Hozzávalók 2 személy részére:
200 g joghurt
10 db teljes kiőrlésű babapiskóta
2 evőkanál kókuszchips
2 evőkanál hántolt kendermag
2 evőkanál méz
1 evőkanál kakaóbabtöret
2-2 db babapiskótát egy-egy tálba tördelünk. Ráöntjük a joghurtot, megszórjuk a kókuszchips-szel, kendermaggal és a kakaóbabbal, majd meglocsoljuk a mézzel, majd a maradék babapiskótával tálaljuk.
A hántolt kendermagnak nagyon sok jótékony hatása van: kiváló Omega 3 és Omega 6 forrás. A kakaóbab egészségvédő hatását a benne található antioxidánsok jelentik.
Tonkababos zabkása mogyoróval, áfonyával, goji bogyóval
Hozzávalók 2 személy részére:
100g zabpehely
4 dl rizstej
2 evőkanál méz
egy marék törökmogyoró
áfonya
2 evőkanál goji bogyó
tonkabab
A zabpelyhet a rizstejjel 5-8 perc alatt puhára főzzük. Belereszeljük a tonkababot, körülbelül 2-3 csipetnyit, és belekeverjük a mézet is. A mogyorót serpenyőben megpirítjuk, majd késsel vagy aprítóval durvára daraboljuk. Az áfonyát megmossuk, megtöröljük papírtörlővel, a szárakat leszedjük. Az elkészült zabpelyhet két tálba töltjük, megszórjuk mogyoróval, áfonyával és a goji bogyóval.
Kakaós chia mag puding borsos málnával
Hozzávalók 2 személy részére:
3 dl rizstej
4 evőkanál chia mag
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál méz
málna
frissen őrölt feketebors
A kakaóport csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a többi tejet is, és az egészet felmelegítjük. Belekeverjük a mézet, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ekkor belekeverjük a chia magokat, és pár percenként megkeverjük a masszát. A chia mag nagyjából 10 perc alatt megduzzad, zseléssé válik, és sűrű pudingot kapunk. Fontos, hogy a sűrű állag eléréséig gyakran keverjük, különben a magok lesüllyednek a tej aljára, és összeállnak. Amikor már jó a pudingunk, hűtőbe tesszük egy-két órára vagy egész éjszakára. Fogyasztás előtt összetört málnát kanalazunk a tetejére, megszórjuk frissen őrölt fekete borssal, a maradék szemeket pedig ráhelyezzük, és azonnal fogyasztjuk.
Szöveg és fotó: Terei-Vigh Krisztina
Forrás: amiotthonunk.hu