Close

Francia elnökválasztás – Az államfő és a piacok is aggódnak a radikális baloldali jelölt előretörése miatt

Fotó: parismatch.com

Tizenegy nappal az egyre bizonytalanabb kimenetelű francia elnökválasztás első fordulója előtt Francois Hollande államfő és a piacok is aggodalmukat jelezték a radikális baloldali jelölt, Jean-Luc Mélenchon megerősödése miatt.

A legfrissebb felmérések szerint a 65 éves kommunista politikus, aki korábban szocialista színekben szenátor volt, a jelöltek március 20-i első tévévitája óta mintegy 2 millió választót állított maga mellé, s beérte a 17-19 százalékkal harmadik helyen álló Francois Fillon konzervatív jelöltet.
A felmérések élen álló független Emmanuel Macron és a radikális jobboldali Marine Le Pen támogatottságának csökkenő tendenciái, valamint a bizonytalanok magas aránya miatt elemzők szerint elviekben mind a négy jelöltnek van esélye bejutni a május 7-i második fordulóba, jóllehet továbbra is Le Pen és Macron a favorit.
Francois Hollande államfő a Le Point című hetilapnak adott interjúban óva intette a választókat annak a veszélyétől, hogy Mélenchon „népvezér előadását, s nem a szövegének tartalmát” figyeljék. A leköszönő szocialista köztársasági elnök, aki népszerűtlensége miatt nem jelölteti magát újra, először szólalt meg az elnökválasztási kampányban.
Az európai szerződések felmondását, a NATO-ból történő kilépést, az energiaszektor államosítását, 100 milliárd eurós állami beruházásokat és „adóforradalmat” szorgalmazó radikális baloldali politikus megerősödését a piacok is aggodalommal figyelik.
Pierre Gattaz, a francia munkáltatói szövetség, a Medef elnöke szerint „történelmi fordulóponthoz” érkezett Franciaország, „nem szabad tévedni a választáson”. Gattaz – aki Mélenchon és Le Pen gazdasági programját is irreálisnak tartja – a radikális baloldali jelölt programját a konzervatív Le Figaro című napilaphoz hasonlóan Hugo Chávez néhai venezuelai elnök elképzeléseihez hasonlította.
„A politikai kockázat Franciaországban újabb fordulatot vett a múlt hétvégén Jean-Luc Mélenchon megerősödésével” – mondta szerdán Christopher Dembik, a Saxo Banque gazdasági elemzője. „A Marine Le Pen – Mélenchon párharc a második fordulóban, jóllehet nem a leghihetőbb forgatókönyvről van szó, növelik a piacokon a nyugtalanságot” – tette hozzá.
Miután a korábban favoritnak számító Francois Fillon a családtagjai tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt megindult ügyészségi vizsgálat nyomán a harmadik helyre csúszott le és a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke biztos befutónak látszik a második fordulóban, a francia szuverén adóskockázati mérőszám februárban romlani kezdett, ami Mélenchon megerősödését követően hirtelen tovább romlott.
A radikális baloldali jelölt a Les Échos című gazdasági napilap szerint legalább annyira nyugtalanítja a piacokat, mint Le Pen programjának kockázatai. Ugyanakkor a piacok továbbra is leginkább Le Pen esélyei miatt aggódnak.
Mélenchon egyértelműen a szocialisták megválasztott jelöltje, Benoit Hamon visszaesésének köszönheti az előretörését, a két jelölt a kampány kezdete óta együttesen 25-26 százalékos támogatottságot élvez, egymástól szipkázzák el a szavazókat. Jóllehet Mélenchon célja a második fordulóba való bejutás, s ehhez az amerikai demokrata előválasztáson alulmaradt Bernie Sanders kampányából merít ihletet, elemzők arra emlékeztetnek, hogy a radikális baloldali jelölt a 2012-es kampányban is elérte a 17 százalékos támogatottságot, az első fordulóban azonban végül 11,7 százalékkal a 18 százalékot elérő Marine Le Pen mögött a negyedik helyen végzett.
A baloldali Libération és a jobboldali Le Figaro is úgy véli, hogy a választók nem annyira Mélenchon radikális programjához csatlakoznak, hanem a 65 éves, országosan ismert és népszerű, kiválóan vitázó, jó humorú és a korábbiaknál kevésbé agresszív politikus személyisége egyértelműen kiemelkedik a többi jelölt közül.

Venczel Katalin
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top