Close

Rémísztő óriás

etna3 ok

Megsérültek tízen, mert túl közel mentek az Etnához

etna5 ok

Február vége óta újra aktív az Etna, ám a turistáknak eddig sikerült sérülés nélkül megúszniuk a találkozást. Tegnap viszont tíz személy megsérült, amikor kénköves záporral lepte meg őket a szicíliai tűzhányó.

Amióta február végén kitört az Etna, azóta turisták tömegei keresik fel a szicíliai tűzhányót, hogy megcsodálják a vulkán 2700 méter magas déli lejtőjén szünet nélküli áradó lávafolyamot. A legutóbbi turistacsoportot, aminek a BBC egyik tudósítója is tagja volt, izzó köves esővel lepte meg az Etna.
Jobb távol maradni a kitörő vulkántól.

A balesetet az okozta, hogy az Etna forró lávája a vulkáni hegyet takaró hóréteggel találkozott, majd a lávatömeg apró és tüzes kövekre tört, amelyek minden irányba lövedékszerűen szétrepültek. Tíz személy sérült meg a fején és végtagjain, hetet kellett kórházba szállítani. Szakértők szerint az égő láva és a fagyos hó találkozásakor bekövetkező robbanás gyakori jelenség, de jobb nem a közelében lenni.

A sérültek között volt Rebecca Morelle, a BBC brit televízió tudósítója, aki Twitter-fiókján számolt be a történtekről, hangsúlyozva, hogy ez az az élmény, amelyet reményei szerint soha többé nem él át. Operatőrének kabátját a lávakövek valósággal kilyukasztották és szétolvasztották.

Harminc éve ez a legsúlyosabb baleset az Etnán.Legutóbb 1979-ben a feltörő láva miatt kilenc személy veszítette életét, és 23 megsebesült.

etna10 ok

Lakott terület nincs veszélyben.
Nyolc hónapnyi szünet után éjszaka kitört az Etna, Európa legmagasabb és legaktívabb vulkánja, emiatt légiforgalmi riasztást adtak ki kedden Szicíliában.

A vulkán éjszaka tört ki. A sötétben magasba szökő, izzó rögöket Catania és Taormina városából is látni lehetett. Kisebb lávafolyás is elindult az Etna délkeleti kráteréből. Az olasz geofizikai intézet fokozatosan erősödő rezgéseket és energiaszintet mért a vulkán térségében. Lakott területet a kitörés nem fenyeget.

A legközelebbi város, Catania repülőterét egyelőre nem zárták le, de a veszélyesnél egy fokozattal kisebb, narancsszínű riasztás lépett érvénybe. Ez annyit jelent, hogy ha a vulkánkitörés, esetleg a magasba lövellt hamu és rögök a légiközlekedést fenyegetnék, akkor felfüggesztik a térségben.

etna1 ok

etna9 ok

etna7 ok

etna ok

Forrás Hír24 2017. március

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top