Close

Brexit – Oxfordi Egyetem: garantálni kell a külföldi EU-állampolgárok jogait

Fotó: independent.co.uk

Az Oxfordi Egyetem vezetői szerint garantálni kell a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok tartózkodási jogosultságát a brit EU-tagság megszűnése után is, ellenkező esetben súlyos károk érik a brit felsőoktatást.

A legrégebbi angliai egyetem 35 kollégiumának igazgatói a The Times című konzervatív brit napilap hétfői számában megjelent közös levelükben hangsúlyozzák, hogy az Oxfordi Egyetemnek szüksége van az EU-társállamokból érkező oktatókra, kutatókra és segédszemélyzetre. Ha ők elvesztik nagy-britanniai tartózkodási és munkavállalási jogosultságait, az óriási kárt okozna Oxfordnak, és tekintettel az egyetem kutatási tevékenységére, az Egyesült Királyság egészének is – áll a nyílt levélben.
Az aláírók szerint az Oxfordban dolgozó külföldi EU-állampolgárokat nem nyugtatja meg, hogy jóllehet hivatalos nyilatkozatok szerint nem kell kitoloncolástól tartaniuk, a brit kormány azonban nem hajlandó ezt az ígéretet törvénybe foglalni. Néhányan közülük máris azt tervezik, hogy távoznak, sokan nem tudják, hogy a külföldi kutatási programok miatt Nagy-Britannián kívül eltöltött időszakok nem válnak-e később hátrányukra, mások azzal sincsenek tisztában, hogy gyermekeik Nagy-Britanniában maradhatnak-e – áll az oxfordi kollégiumi vezetők levelében.
Az aláírók mindezek alapján azt kérik a londoni alsóház képviselőitől, hogy fogadják el a felső kamara által kezdeményezett módosítást, amely törvényben kötelezné a kormányt a külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak garantálására.
A Lordok Háza ezt a módosítást ahhoz a törvénytervezethez fűzte, amely elfogadása esetén felhatalmazza a kormányt a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindítására.
A brit kormány is elsődleges fontosságúnak tartja a már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-munkavállalók jogosultságainak további garantálását, de ezt csak viszonossági alapon hajlandó megtenni, vagyis elvárja, hogy a többi EU-tagállam is hasonló garanciákat vállaljon az ott élő britek jogosultságainak megvédésére.
A brit gazdaság nagy szektorainak képviselői is szorgalmazták azonban, hogy a kormány ne halogassa a külföldi EU-munkavállalók jogainak garantálását.
Nemrégiben a harminc legnagyobb brit élelmiszeripari, kiskereskedelmi, agráripari és üdítőital-gyártó cég, valamint szakmai szövetségeik vezetői szintén közös nyílt levélben követelték, hogy az élelmiszeripari szektorban és a beszállítói hálózatoknál dolgozó külföldi EU-állampolgárok Nagy-Britanniában maradhassanak a brit EU-tagság megszűnése után is. Az aláírók szerint máris megindult az ágazatban dolgozó uniós munkavállalók elvándorlása más országokba, márpedig ha a szektor nem fér hozzá e munkaerőforráshoz, annak szűkösebb választékú, drágább nagy-britanniai élelmiszerkínálat lenne a következménye.
A brit mezőgazdasági termelők szövetségének (NFU) elnöke, Meurig Raymond a szervezet minapi éves kongresszusán kijelentette, hogy ha a brit mezőgazdaság az EU-tagság megszűnése után nem alkalmazhat korlátlanul uniós munkavállalókat, akkor „a földeken fog elrothadni a termés”.
A Channel 4 brit kereskedelmi televízió megbízásából készült, hétfőn ismertetett felmérés szerint a brit állami egészségügyi szolgálatnál (NHS) dolgozó külföldi EU-állampolgárok 40 százaléka tervezi, hogy belátható időn belül távozik Nagy-Britanniából. Ez azt jelenti, hogy az NHS 25 ezer orvost és szakképzett betegápolót veszíthet.

Kertész Róbert
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top