Close

Francia elnökválasztás – Emmanuel Macron kezet nyújtott Alain Juppé választóinak

Emmanuel Macron kezet fog Alain Juppéval 2016 júniusában. Fotó: leparisien.fr

A másfél hónap múlva esedékes francia elnökválasztáson függetlenként induló és esélyesnek számító Emmanuel Macron, a szocialista kormány volt gazdasági minisztere kezet nyújtott a jobboldali Alain Juppé választóinak, „nagy felelős francia politikusnak” nevezve Juppét.

A francia jobboldal novemberi előválasztásán alulmaradt Alain Juppé volt francia miniszterelnök, Bordeaux polgármestere pénteken támogatásáról biztosította Francois Fillon konzervatív elnökjelöltet, akinek helyzete az elmúlt héten megrendült a családtagjai feltételezett fiktív parlamenti foglalkoztatása miatt indult eljárás következtében. Az elnökjelölt mindig is kizárta, hogy visszalép, de a jobbközép Köztársaságiak vezető politikusai többször is bedobták az előválasztáson második helyezést elért, és továbbra is az egyik legnépszerűbb francia politikusnak számító Juppé nevét, aki nem fogadta el a felkérést az elnökjelöltség átvételére.
„Vannak köztünk különbségek. Szemre hányta például nekem a koromat, de ez nem gyógyíthatatlan betegség, és vannak olyan pillanatok egy ország életében, amikor ez előny is lehet” – mondta a 39 éves Macron Juppéről. „De szeretnék itt és most üdvözölni egy nagy felelős francia politikust, egy tisztelt polgármestert, aki alapvetően átformálta a városát, és üdvözlöm a döntését is. Az ilyen soha nem könnyű döntés” – tette hozzá csütörtök este Macron a Juppé által irányított Bordeaux-ban tartott nagygyűlésén, ahol a résztvevők hatalmas tapssal fogadták a jelölt szavait.
Az elnökjelöltek esélyeit mérő felmérésekben élen álló Macron konzervatív riválisát, Francois Fillont viszont „szerencsétlen jelöltnek” nevezte, aki szerinte „a reakciósokat és a megalkuvókat” gyűjti maga köré.
A volt gazdasági miniszter úgy látja, hogy fordulóponthoz érkezett az elnökválasztási kampány.
„Már nem a tegnapi kampányban vagyunk. Végig kitartunk és jövőt adunk ennek a politikai forradalomnak” – fogalmazott Francois Hollande államfő korábbi gazdasági minisztere, akihez sorra csatalakoznak a kormányzó szocialisták jobboldali szárnyához tartozó politikusok. Az 577 fős nemzetgyűlésből már több mint ötven képviselő jelezte, hogy Macront támogatja az elnökválasztáson.
A szociálliberális gazdasági programmal kampányoló, egy éve alakult En marche! (Indulás!) „egyetlen létező pártra sem hasonlít” a politikai mozgalom vezetője szerint.
„A jobboldali sajtó baloldali pártnak kezel, de nyissátok ki a baloldali sajtót, nekik jobboldaliak vagyunk” – mondta Macron, aki „koherens összefogást” sürgetett.
„Fel kell építeni egy program körüli többséget. Ne higgyétek el, hogy a szétesett baloldal jelöltjének (Benoit Hamonnak) ez sikerülhet, ne higgyétek el, hogy a Nemzeti Front jelöltje (Marine Le Pen) képes valódi többséget építeni. És azt se gondoljátok, hogy a jobboldal szerencsétlen jelöltje (Francois Fillon), aki a reakciósokat ötvözi a megalkuvókkal, bármit is képes építeni” – hangsúlyozta Macron.
A legutóbbi felmérések szerint az egy hónapja még favoritnak számító Fillon a harmadik helyre csúszott vissza, s a jelenlegi állás szerint nincs esélye bejutni a második fordulóba, ahol Emmanuel Macron és Marine Le Pen között dőlhet el az államfői szék sorsa. A jelenlegi állás Macron győzelmét jelzi előre a második fordulóban.

Venczel katalin
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top