Close

The Washington Post: az új igazságügyi miniszter kétszer is találkozott az orosz nagykövettel a kampány idején

Fotó: pilotonline.com

Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter még szenátorként kétszer is találkozott Oroszország washingtoni nagykövetével az elnökválasztási kampány idején, de erről hallgatott a miniszteri kinevezése előtti szenátusi meghallgatáson – értesült a The Washington Post című amerikai napilap.

Az újság online kiadásában szerdán azt írta név nélkül nyilatkozó igazságügyi minisztériumi tisztségviselőkre hivatkozva, hogy az egyik magánmegbeszélés Sessions és Szergej Kiszljak orosz nagykövet között az akkor még szenátori tisztséget betöltő amerikai politikus irodájában zajlott le tavaly szeptemberben, amikor – az amerikai hírszerzés szerint – tetőfokára hágott az orosz kiberhadjárat, amellyel Moszkva befolyásolni próbálta az amerikai elnökválasztás eredményét.
Az amerikai lap úgy tudja, hogy Sessions és Kiszljak júliusban is találkozott egymással. A két találkozó idején Sessions a szenátus fegyveres erők bizottságának tagja volt, és Trump egyik külpolitikai tanácsadója. Jelentős szerepet játszott Trump kampányhadjáratában, amelyhez tavaly februárban csatlakozott.
Amikor a kinevezése előtti, január 10-i szenátusi meghallgatáson a politikust Donald Trump kampánystábjának emberei és Moszkva képviselői közti kapcsolatfelvételekről kérdezte egy demokrata párti szenátor, Al Franken, Sessions nem tett említést az orosz nagykövettel folytatott megbeszéléseiről.
„Nem tudok semmi ilyesmiről… nem kommunikáltam az oroszokkal” – idézi Sessions akkori nyilatkozatát a The Washington Post, amely közzétette a szenátusi meghallgatásról szóló videofelvételt is.
A lapot tájékoztató minisztériumi illetékesek szerint Session úgy ítélte meg, hogy a törvényhozók számára nem lényegesek az orosz nagykövettel folytatott megbeszélései, és Sessions részleteiben már nem is emlékszik arra, hogy miről tárgyalt Kiszljakkal.
„Egyáltalán semmi félrevezető nem volt a válaszában” – mondta a lapnak Sarah Isgur Flores, Sessions szóvivője. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szenátusi meghallgatáson Sessionst Oroszország és a Trump-kampány kapcsolatairól kérdezték, és nem azokról a találkozókról, amelyeket ő szenátorként, a fegyveres erők bizottságának tagjaként bonyolított le. A szóvivő hozzátette, hogy Sessions tavaly több mint 25 megbeszélést folytatott ilyen minőségében külföldi nagykövetekkel.
A 70 éves alabamai politikust – aki két évtizede tagja a szövetségi szenátusnak – végül 52:47 arányban szavazták meg több mint egy napig tartó kemény vita után, amelyben a demokrata párti szenátorok hevesen bírálták és elutasították jelöltségét.
Az amerikai lap azt írja, hogy Sessions és a nagykövet titokban tartott megbeszélései miatt felerősödhetnek a kongresszusi követelések, hogy egy külön bizottság vizsgálja Oroszország állítólagos szerepét az amerikai elnökválasztási kampányban.
Michael Flynn-nek, Trump első nemzetbiztonsági tanácsadójának le kellett mondania a múlt hónapban, miután fény derült arra, hogy az Oroszország elleni amerikai szankciókról tárgyalt az orosz nagykövettel még Trump hivatalba lépése előtt, és megbeszéléseit illetően félrevezette Mike Pence alelnököt.
Sessions főügyészként nemcsak az igazságügyi minisztériumot vezeti, hanem felügyeli a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) is, amely vizsgálta az orosz beavatkozást az amerikai elnökválasztásba és Trump kampánystábjának esetleges kapcsolatait az oroszokkal.

https://www.washingtonpost.com/world/national-security/sessions-spoke-twice-with-russian-ambassador-during-trumps-presidential-campaign-justice-officials-say/2017/03/01/77205eda-feac-11e6-99b4-9e613afeb09f_story.html?hpid=hp_hp-top-table-main_no-name%3Ahomepage%2Fstory&utm_term=.1d9640dc16ed

***

Donald Trump elnöknek „totális” a bizalma az igazságügyi miniszterben

 

Donald Trump amerikai elnöknek teljes mértékben megbízik Jeff Sessions igazságügyi miniszterben.

Az elnök ezt a virginiai Newport News városában tett látogatása során jelentette ki csütörtökön. Donald Trump a csaknem 13 milliárd dollárból megépült, USS Gerald R. Ford nevű új repülőgép-hordozó anyahajón mondott beszédet.
Beszédében Trump elnök megismételte, hogy kormányzata „az amerikai történelem egyik legnagyobb arányú” haderőfejlesztését tervezi, s leszögezte: „az Egyesült Államok hadseregében szolgáló férfiakat és nőket a háború megelőzéséhez szükséges eszközökkel kell ellátnunk, hogy Amerikát továbbra is biztonságban tudhassuk”. Trump kiemelte, hogy ehhez állandó, stabil finanszírozásra van szükség. Hangsúlyozta azt is, hogy a haderőfejlesztés egyúttal a mindennapi életben hasznos műszaki-technológiai újításokra is lehetőséget teremt.
A beszéd előtt újságírók Jeff Sessions igazságügyi miniszterről kérdezték, s Trump megerősítette: „totális” a bizalma miniszterében. Arra a kérdésre, hogy vajon Sessions miniszternek vissza kellene-e vonulnia a Trump-kampány és orosz tisztségviselők esetleges kapcsolatainak kiderítését célzó vizsgálatból, Donald Trump nemmel válaszolt. Hozzátette: nem tudott róla, hogy Jeff Sessions korábban beszélt a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel, de fontosnak tartotta azt is hangsúlyozni, hogy szenátusi meghallgatása alkalmával Sessions „minden bizonnyal az igazat mondta”.
A The Washington Post szerdán éjjel azt hozta nyilvánosságra, hogy Jeff Sessions a kampány ideje alatt kétszer is találkozott Szergej Kiszljak orosz nagykövettel, ám erről nem számolt be a miniszterjelöltségét megszavazó szenátusi meghallgatásán. Sessions közleményben cáfolta, hogy kampánytémák megvitatása céljából találkozott volna az orosz nagykövettel.
Szóvivője ugyanakkor azt közölte, hogy Sessions – aki az elnökválasztás előtt a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának tagja volt – több mint huszonöt külföldi nagykövettel találkozott és folytatott megbeszéléseket, amelyek szenátori munkájához kapcsolódtak.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top