Close

Eltérő minőségben

itelet ok

szivugy ok

health ok

Az EU nem büntetheti meg a gyártókat az élelmiszerek minőségbeli eltérése miatt
Jelenleg nincs arra lehetőség, hogy az Európai Unió fellépjen a nagy élelmiszergyártók gyakorlata ellen, amely szerint egyes tagállamokban azonos márkanév alatt különböző minőségű termékeket forgalmaznak – nyilatkozta a Magyar Időknek az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos. A magyar kormány és régiós partnerei ugyanakkor azt várják az Európai Bizottságtól, hogy a ma még erkölcsi kérdésként kezelt ügyben találjanak megfelelő jogi választ a brüsszeli bürokraták.

referens ok

Vytenis Andriukaitis a Magyar Időknek adott nyilatkozatában megjegyezte: nem megelőzhető a vállalatoknak az a gyakorlata, amely szerint a különböző piacokra szánt termékeiket a nemzeti ízlésnek, preferenciának vagy vásárlóerőnek megfelelően dobják piacra.

Az uniós biztos ugyanakkor úgy fogalmazott, arra bátorítja a fogyasztókat, hogy követeljék meg a gyártóktól az azonos minőséget, függetlenül attól, hogy melyik országban élnek. – Arra is biztatom a vásárlókat – folytatta –, hogy a fogyasztói szervezeteken keresztül adjanak hangot véleményüknek. Bár egy cég valóban dönthet úgy, hogy országonként eltérő összetevőket használ, a fogyasztókat pontosan tájékoztatni kell erről, és nem lehet félrevezetni a vásárolt áru összetevőivel kapcsolatban – emelte ki. Ez azt jelenti, hogy az összetevőket pontosan meg kell határozni, és azokat könnyen elérhetővé kell tenni a vásárlók számára.

zsio robert ok

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerint a kormány véleménye továbbra is az, hogy az ügyet európai szinten kell rendezni. A Magyar Időknek elmondta, tisztában vannak azzal, hogy jelenleg nincs jogi alapja annak, hogy fellépjenek az élelmiszerek minőségi különbségei miatt a nagyvállalatokkal szemben. – Éppen ezért Szlovákiával együtt azt várjuk az Európai Bizottságtól, hogy találjon jogi megoldást arra, hogy a közösség területén egy gyártó ugyanazon termékét ugyanolyan minőségben lehessen megvásárolni Magyarországon, Szlovákiában, Ausztriában vagy akár Németországban is – emelte ki.

Az államtitkár szerint a téma az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának soron következő ülésén is előtérbe kerülhet, Szlovákiával közösen kezdeményezik majd az ügy napirendre tűzését. Jelezte: amíg uniós szinten nem rendeződik az élelmiszerek minősége, erkölcsi kérdésként kell kezelni az ügyet.

aperitif ok

Forrás: Magyar Idők 2017. február

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top