Close

Karácsonyra sörösüveg? Meglepő választás

pilsner ok

5 érdekes történet karácsonyra a kézzel készült 1 literes Pilsner Urquell csatos üveg mellé
A Pilsner Urquell 1 literes csatos üvegben megkoronázása lehet a baráti találkozásoknak és a közös beszélgetéseknek. Karácsony alkalmából következzen néhány történet a Pilsner Urquell-hez kapcsolódóan, amelyekről talán még nem hallottál.

teve ok

Teve a címerben
Talán te is észrevetted már a tevét Plzeň városának és így később a Pilsner Urquell-nek a címerében, és elgondolkodtál hogyan került oda. A huszita háborúk idejében találjuk a választ. A tevét a város védelmezése során szerezték meg a várost védők a támadóktól, hogy ezzel is borsot törjenek az orruk alá. Ezt követően engedélyezte Zsigmond császár, hogy az ezüst agár mellé felkerülhessen a címerbe a teve is, jelképezvén a városlakóknak a császárhoz, cseh királyhoz és az egyházhoz való hűségét.

Groll elrejtett első réz tartálya
A második világháború során a réz nagyon értékes volt, ezért sok sörfőzdét szétszereltek és elvitték a rézüstöket. A sörfőzők Plzeňben nem engedték, hogy ez történjen Josef Groll első réz tartályával, ezért elrejtették, hogy senki ne találja meg. A sörgyárban a mai napig nem tudják hogyan és hol vészelhette át az üst a háborút, de rendkívül hálásak érte elődeiknek és ma megtekinthető a sörgyártúra során.

pilsner1 ok

Tudtad, hogy a cseheknél is az egyik legfontosabb szabály koccintáskor, hogy egymás szemébe kell nézni? Nincs szükség szúrós tekintetre, egy egyszerű  összenézés a közös sörélmény elismerése.  Emellett fontos az is, hogy nem keresztezhetik egymást a karok koccintáskor és mielőtt belekortyolunk a sörünkbe az asztallaphoz kell érinteni a korsót, hogy elkerüljük a balszerencsét.

Pinkas Rémálom Futása
Jakub Pinkas miután 1842-ben megkóstolta a Plzeňben készült sört annyira ízlett neki és a barátainak, hogy csak azt akarta inni, így megalapította az U Pinkasut, az egyik első pubot, ahol Prágában Pilsner Urquell-t csapoltak. Mr Pinkas azonban aggódott, hogy a pub vendégei nem kapják meg elég gyorsan a sörüket, amelyet a hideg pincében csapoltak. Ezért a pincéreknek mindig futva kellett megtenni a pincéből felvezető 45 lépcsőfokot a sörös poharakkal. Ma már nem a pincéből kell felhordani a söröket, de évente egyszer megünneplik a régi hagyományt az U Pinkasuban Pinkas Rémálom Futásával, amelynek során a versenyzőknek 10 pohár sört kell felhozniuk a pincéből a lehető leggyorsabban a legkevesebb sör kilöttyentésével.

Tökéletes ételkombinációk
A gazdag aranyló színű, frissen komlós illatú sör nem kell, hogy magában csússzon le. Egész évben különféle ételeket párosíthatsz egy pohár Pilsner Urquell mellé, így a karácsonyi időszaknak is megvannak a hagyományos fogásai. Az ünnepi menüből nem maradhat ki a sült ponty, amely a levesek, saláták és desszertek mellett a Csehországban fő fogás a karácsonyi vacsorán. Akár szerencsét is próbálhatsz, hiszen a babona szerint, ha karácsonykor két pontypikkelyt teszel a pénztárcádba, akkor mindig elég pénzed lesz a következő évben.

cseh sor cimlapkep ok

Kellemes ünnepeket kívánunk (Pilsner Urquell csapata) !

Forrás: Élelmiszer Online

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top