Close

31. SPAR Budapest Maraton Fesztivál

bsi1

Budapesten 1984-ben rajtolt el az első városi maraton, amelyen bárki rajthoz állhatott. Kezdetben a félmaraton, a maratoni futás részeként került a programba. A Budapest Maraton® pénzügyi okok miatt1994-ben és 1995-ben szünetelt. 1996-ban a két verseny különvált, új szponzorral éledt újjá. Budapesten 2008 óta a SPAR névszponzor, a cég szerepvállalásának is köszönhetően minden évben több és több célba érkező mondhatta el: győztem!

A Budapest Maraton® története során több helyszínről is indult, de 1998 óta a Hősök teréről rajtol a mezőny (Fred Lebow, a New York Marathon alapítójának javaslatára).

2016-ban már nagyon más számok jellemzik az eseményt, mint a legelején: míg az első Budapest Maratonon® 18 országból érkeztek futók és 625 férfi, valamint 25 nő ért célba, addig 2015-ben 69 országból 4260 férfi és 134311ő hagyta maga mögött a 42 195 m-t (a férfiaknál ez több mint hatszoros nőknél ötvenszeres ugrást jelent). Az utóbbi öt évben töretlen a fejlődés, minden évben létszámcsúcsot döntött az esemény.

A verseny története során eddig 62322-en futottak maratont.
Tavaly 7180, 2010-ben pedig még „csak” 3100 egyéni maratonista nevezett.
Idén a maratonra 6274-en neveztek egyénileg (3792 magyar és 2482 külföldi). Nevezések száma a Coca-Cola Testébresztő 30 km futáson: 1277.
Nevezések száma az Actimel 10 km-n: 3657.

A dicső múlt

A legeredményesebb női futó Földingné Nagy Judit, aki hétszer nyerte meg a maratoni versenyt (1988 és 2011 között). Háromszor állt a dobogó tetején Farkas Ágota és Csomor Erika. A 30-ból 27 a magyar győzelem. Földingné nevéhez fűződik az az egyedi sorozat is, hogy 2006 és 2008 között sorozatban háromszor is győzött. Rajta kívül erre senki sem volt képes, egyik nem esetében sem. Az eddigi leggyorsabb idő a nőknél 2010-ben született Staicu Simona révén (2: 37. 47).

A férfiaknál igazán érdekes, hogy mind a mai napig nem örülhetett senki jobb időnek, mint amivel az első verseny győztese, Kiss Zoltán áthaladt a célvonalon 1984-ben (2: 15. 04).
A férfiaknál a 30 év alatt 18 magyar és 12 külföldi győzelem született. A legeredményesebb Rezessy Gergő, aki négyszer szakította át a célszalagot (1998 és 2008 között).

Ki futott legtöbbször a maratonon?
A rekorder Lengyel László Ottó 28 teljesítéssel (csupán 1996-ban és 2012-ben hiányzott), az őt követő Ladányi Róbert 26-szor futotta le a távot Budapesten. Mindketten neveztek idén is. Tabajdi József neve is kiemelkedő, ő 25 éven át nem hiányzott egyetlen Budapest Maratonról sem, ám 2011 óta is minden évben találunk ilyen nevű futót az eredménylistán, csak épp a fiát, az ifjabb Tabajdi Józsefet.

Életük első maratonja előtt
Az eddigi beérkezett nevezések alapján 232-en futják első maratonjukat (142 férfi, 90 nő). Köztük a legidősebb a francia Mr. Chaveneau Christian (61). A magyarok közül a férfiaknál Varga Attila (56) a korelnök, míg a nőknél Rehus Lászlóné (55).

Legidősebb a kétnapos eseményen

96 éves nevező!
A magyar indulók között a legidősebb férfi a két 81 éves: Kiss György és Fehér Károly, aki 8-án ünnepli szülinapját és csak egy nappal fiatalabb Kiss Györgynél.

A hölgyeknél, pedig Csillag Józsefné, aki 96 esztendősen döntött úgy, hogy rajthoz áll, ezzel megdöntve a BSI által rendezett események korrekordját. A valaha volt legidősebb nevező a Budapest Sportirodánál! Mária néni a Nestlé Család Futáson (600m) egy négy generációs családi csapatban indul, a 66 éves fiával, a 33 éves unokájával és az 5 hónapos dédunokájával együtt.

A külföldi indulók között a legidősebb férfi: Svensson Lennart (svéd) 77 éves, aki a maratoni távon fog rajthoz állni, a hölgyek mezőnyében pedig: Courtin Valerie (francia, 83), a Flora Maratonstaféta résztvevője.

bsi2

Legidősebb magyarok a maratonon

A verseny legidősebb magyar maratonfutója Kiss György, aki 1955 óta fut és a születésnapja október 7-e, tehát a verseny napján már 81 éves. A Dunakeszin élő Gyuri bácsi a BSI-nél futott 13. maratonjára készül.

A hölgyek mezőnyének legidősebb tagja a 66 esztendős, a szegedi Dobó Katalin, aki a 18. maratonját futja BSI-s berkekben.

Az eddigi beérkezett nevezések alapján a maratonon 21 férfi áll rajthoz, aki már betöltötte a 70. életévét.

Jubileumi Futók Klubja

Jelenleg 393 olyan futónk van, akik legalább tízszer teljesítették Budapest Maraton®-t, s így automatikusan tagjai a Jubileumi Futók Klubjának. Elismerésként díszoklevél és technikai futómez jár, és a tízedik után minden futó egyedi színű rajtszámot is viselhet a SPAR Budapest Maraton®-okon, amelyeken az eddigi teljesítések száma szerepel.

bsi3

Az EMMI csapatai idén is fogyatékkal, élő sportolókkal fut együtt a 31. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának két csapata vesz részt a futófesztiválon. A minisztérium képviseletében többek között Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere, Novák Katalin család- és ifjúság és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár, Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár és Farkas Anikó, kabinetvezető, Kozmann György helyettes államtitkár is rajthoz áll. A 2012-ben elindított kezdeményezésnek megfelelően az EMMI csapattagjai látássérült és mozgássérült sporttársaikkal közösen futva, stafétában teljesítik a 42 kilométeres távot. A minisztérium vezetői példájukkal arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a kezdeményezéshez csatlakozva mind többen segítsék fogyatékkal élő társaikat abban, hogy a sportolás öröme ne csak az egészségesek, kiváltsága legyen.

42 év 42 km

Ötödik évéhez érkezett a 42 év 42 km akciónk. Kovács István olimpiai bajnok volt az első, majd Csöre Gábor színművész, egy évre rá Rippel Ferenc artista, tavaly pedig Kovács Áron műsorvezető ajándékozták meg magukat a 42 km-el.
Külön esemény azok klubjába belépni, akik a 42. születésnapjukra ajándékozzák meg önmagukat életük első 42 km-ével és ráadásnak a még hozzátartozó 195 méterrel. Így ünnepel Lévay Viktória, a Játékszín színművésze és a volt 35-szörös debreceni válogatott labdarúgó Dombi Tibor és a volt 24-szeres válogatott Fradi focista Hrutka János is.

bsi4

Hírességek, neves személyek a vasárnapi versenyeken

A maratonra vállalkozik Pető Tibor kétszeres világbajnok evezős. Az egyéni maratonra nevezett Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúság és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára és Farkas Anikó, a EMMI kabinetfőnöke. Erwin Schmuck Spar ügyvezető igazgatóm Ónodi Eszter Jászai Mari-díjas művésznő és Bombera Krisztina, TV-s műsorvezető is egyéni 10 km-t fut.
Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően stafétában fut Balog Zoltán EMMI miniszter, a staféta tag még dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, olimpiai úszó, Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár, kétszeres olimpiai bronzérmes kenus.
A Flora Maraton stafétában többek közt olyan hírességek is futnak, mint a 94-szeres válogatott labdarugó Juhász Roland, a világbajnok öttusázó Gyenesei Leila, aki téli (sífutás) és nyári olimpián is szerepelhetett, valamint az Operaház csapatában két operaénekes: Zavaros Eszter és Cser Krisztián fog Kovács Koko István és Lisztes Krisztián volt 49-szeres válogatott labdarugó.

Egy kajakos staféta is indul Szalai Tamás Európa-bajnokkal, Tótka Sándor kétszeres világbajnokkal Hufnágel Tibor Eb ezüstérmessel, Lucz Dóra, kétszeres ifjúsági világbajnokkal. Ők a Hospice Alapítvány színeiért futnak. Ugyanúgy, mint Majoros „Majka” Péter műsorvezető, akinek a váltótársa Sass Dániel sztárséf és az ökölvívó Harcsa testvérek, Norbert és Zoltán. A Hospice Alapítványt képviseli Csernoviczky Éva olimpiai bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok judo versenyző és a kétszeres olimpiai ezüst és bronzérmes Imre Géza is.
Ugyancsak részt vesz a versenyen Boronkay Péter paratriatlon világbajnok és Lőrincz Krisztina riói paralimpikon (paraevezésben (női egypárevezős) 11, helyezett) handbike-al indul a maratonon. Indul Fenyvesi Zoltán mozgássérült sportoló, az Oscar díjra frissen jelölt Tiszta szívvel c. film főszereplője.

Külföldiek nevezései

Eddig 77 országból regisztráltak a kétnapos rendezvényre. Több mint 4100 külföldi nemzetiségű nevező jelentkezett. Pl.: Belga, Finn, Amerikai, Holland, Izraeli, Szlovák, Spanyol, Svéd, Lengyel, Német, Olasz, Brit, Francia, Magyar, Svájci, Dán és egyéb 50 ország

Hazánk 910 településéről érkezett nevezés a
31. SPAR Budapest Maraton® Fesztiválra.

bsi5
Kik lesznek az idei magyar bajnokok?

A hagyományoknak megfelelően idén is a 31. SPAR Budapest Maraton® keretein belül kerül megrendezésre a magyar maratoni országos bajnokság is.
A tavalyi OB érmesei

1. Soós Dániel (Bp. Honvéd SE) 2:25:18
1. Merényi Tímea Krisztina (Bp. Honvéd SE) 2:45:08
2. Jenkei Péter (Vasas) 2:25:53
2. Juhász-Staiuci Simona (Dunakeszi VSE) 2:47:33
3. Izer Ádám (ELTE ADSK) 2:27:09
3. Laluska Zsuzsa Szabina (ELTE ADSK) 02:50:5

Magyar csúcstartók
A maratoni magyar csúcstartók: Szűcs Csaba 2:12.10 (1993, Párizs) és Földingné Nagy Judit 2:28:50 (1996, Berlin).

Adatok az idei országos bajnokságról

Összes nevezés: 35
Férfiaknál: 15 fő és nőknél: 20 fő
Legidősebbek:
A férfiaknál a legidősebb: Zabari János, 1968. 02. 23, Magyar Testnevelési Egyetem SE (TFSE)
A nőknél a legidősebb: Hornyák Zita, 1968. 02. 15, Bp. Honvéd SE
Legfiatalabbak:
A férfiaknál a legfiatalabb: Csontos Imre, 1992. 11. 25, BEAC SE
A nőknél a legfiatalabb: Király Amanda, 1992. 04. 27, Salgótarjáni AC
Legtöbb versenyzőt adó egyesület: ELTE SE, 6 futóval (2 női, 4 ferfi)
Legtöbb női futót adó egyesület: Csömör Sport Kft. És Dunakeszi VSE holtversenyben 3-3 futóval.
Legtöbb férfi futót adó egyesület: Az ELTE SE és a TFSE holtversenyben, 4-4 futóval.
Legidősebb női és férfiinduló között mindössze 8 nap van.
Legfiatalabb és legidősebb női versenyző közt 24 év korkülönbség van.
Legfiatalabb és legidősebb férfi versenyző közt szintén 24 év korkülönbség van.

ZENEMARATON- avagy 42 km futás, 42 km zene

Budapest világ szép panorámája mellé dukál a talpalávaló is. Az útvonalon 36 zenei pont várja a futókat. Mindenféle szól adrenalin szintet emelő dobszó, vérpezsdítő szamba, kőkemény rock, blues, jazz, DJ-k, népzene- még felsorolni is szinte lehetetlen.
Eddig mindig vastaps kísérte az Operaház művészeinek produkcióját, akik az Operánál köszöntötték a mezőnyt. Az erkélyen muzsikáló fúvósok, a lépcsőn daloló, integető kórus hangjai és látványa mindenkit magával ragadott. Ilyen Európa legnagyobb futóversenyein sincs! A Budapesti Operett Színház énekkara hazai pályán, a Nagymező utcában szórakoztatja a nagyérdeműt.
A Honvéd férfikar Magyarország egyetlen professzionális férfi kara a Bajcsy-Zsilinszky út közepén az arany János utcai metróállomás közelében a’capella koncertjükkel köszöntik a mezőnyt. Szóval akinek október második vasárnapján a legváratlanabb helyeken üti meg a fülét a zeneszó, annak ne legyen kétsége afelől, hogy ő a zene maratonjának, a 31. Budapesti Maratonnak® a résztvevője!

A versenyt szervező Budapest Sportiroda ( BSI )

A BSI napjainkra a legnagyobb szabadidősport-rendezvényszervező céggé nőtte ki magát, évente több mint százezer embert mozgat meg. Már nemcsak futás, hanem fitnesz, úszás és gyaloglás is szerepel a programok közt. A helyszín nem csupán Budapest, több vidéki település is otthont ad az egyre rangosabb eseményeknek, a bővülő versenynaptárnak. Kuriózum és egyben embert próbáló feladat például a Hortobágyon sportolni, vagy felfutni a Kékestetőre.
A BSI eseményeinek, és a Spuri Futóboltnak is van saját Facebook-oldala, több mint negyvenezer követővel, akiket a cég folyamatosan naprakész információkkal lát el.

A BSI hátralevő programjai 2016-ban:

2016. november 5. 9. Intersport Túranap és Terepfutás
2016. november 19-20. 13. K H mozdulj! Balaton maraton és félmaraton
2016. december 4. 3. Rossmann Mikulásfutás
2016. december 17. DECATHLON Fittaréna

A BSI és a jótékonyság

A BSI 2008 óta rendszeresen áll rendezvényein szervezőként és támogatóként jótékony célok mellé, így adva teret a sokszor csak szunnyadó adakozó szándéknak. Az elmúlt évek következetes munkája és persze a Ti segítő szándékotok sok szép eredményt hozott ezen a területen. Ezután is arra törekszünk, hogy az általunk szervezett futóversenyeknek szerves része legyen a jótékonyság, mert hiszünk az összefogás és a futótársadalom erejében.

Szerző: László Martyin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top