Close

Több lehetőség is van nagy összegű támogatásokért

traktor ok

Kérdések és válaszok az októberben megjelenő kertészeti géptámogatásról

fiatalon ok

Még a következő hónapban megjelenik a kertészeti gépbeszerzést célzó felhívás. Az összesen 18,08 milliárd forintos kerettel induló pályázatra december második felétől jelentkezhetnek a gazdálkodók.

A kertészeti gépbeszerzést támogató felhívás társadalmasítása 2016. szeptember 8-án kezdődött. A tíz napos elérés során bárki leírhatja véleményét a pályázati felhívással kapcsolatban az erre a célra kialakított partnerségi fórumon. A Miniszterelnökség a beérkezett javaslatok mérlegelését követően alakítja ki a pályázati felhívás végleges formáját, melyet minőségbiztosítás követ. A pályázati felhívás ennek következtében így várhatóan októberben jelenik meg.

A felhívásban foglalt feltételeknek megfelelő kertészeti tevékenységet folytató vállalkozók összesen 18,08 milliárd forintra pályázhatnak; a forrást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

csapat ok

Melyek azok a területek, amiket a felhívás kiemelten kíván támogatni?
A pályázat elsősorban a versenyképesség javítása érdekében történő, építéssel nem járó kertészetieszköz-beszerzéseket támogatja, így

kormany ok

• kertészeti tevékenység végzéséhez szükséges – mezőgazdasági erőgéphez, traktorhoz kapcsolható – munkagépek,
• kertészeti tevékenység végzéséhez szükséges önjáró betakarítógépek,
• kertészeti tevékenység végzéséhez szükséges, gépek, eszközök, illetve
• maximum 1 db, legfeljebb 80 kW motorteljesítményű kertészeti traktor beszerzését.
Egy pályázó 10-20 millió forintot kaphat, a kormány 1500 támogatott pályázattal számol

Mekkora lesz pályázati keret, és az hogyan oszlik el?
A pályázat teljes kerete 18,08 milliárd forint. A forrásra két külön célterület keretében lehet pályázatot benyújtani. Az egyik célterület esetében 16,45 milliárd forint áll rendelkezésre a mezőgazdasági üzemek gazdasági teljesítményének növelése és a szerkezetátalakítás és modernizáció ösztönzése, különös tekintettel a piaci részvétel és orientáció növelésére, valamint a mezőgazdasági diverzifikációjára. A második célterületre esetében pedig 1,62 milliárd forintra lehet benyújtani kérelmet a generációs megújulás előmozdítása érdekében. Erre a célterületre csak fiatal gazdálkodók pályázhatnak, melynek köszönhetően nem kell versenyezniük a rendelkezésre álló forrásért más mezőgazdasági termelőkkel.

Várhatóan hány beruházás támogatására lesz lehetőség?
Az előzetes tervek szerint 1500 projekt támogatására nyílik lehetőség a pályázat keretében. Ez azonban a beérkező támogatási kérelmekben megjelölt fejlesztési elképzelésektől függ.

Egyéni pályázók esetében mekkora lehet a maximálisan elnyerhető összeg?
A pályázat keretében egyéni beruházás esetében 10 millió forint támogatás igényelhető. A maximálisan elnyerhető összegből 5 millió forint értékhatárig lehetőség van traktor vásárlására, a fennmaradó rész egyéb gép/eszköz beszerzésére fordítható.

fiatal gazda ok

Fiatal gazda és a kollektív beruházás esetében tovább növelhető-e a támogatási intenzitás?
Igen. Kollektív beruházás esetén 20 millió forint támogatás igényelhető. Fiatal mezőgazdasági termelő számára pedig 10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitás jár. Amennyiben a kollektív beruházást végrehajtó gazdák minden tagja jogosult fiatal gazda, abban az esetben az alaptámogatás 10-10 százalékponttal növekedhet.

gazdaggazda ok

Mi a támogatási kérelem benyújtásának határideje?
Értékelési időszakonként egy támogatási kérelmet nyújtható be, amely egy megvalósítási helyre vonatkozhat. A támogatási kérelmek benyújtására a 2016. december 19. napjától 2018. december 18. napjáig van lehetőség. Ezen időszak alatt az alábbi értékelési határnapokig benyújtásra került projektek kerülnek együttesen elbírálásra:
• 2017. január 19.
• 2017. február 20.
• 2017. március 20.
• 2017. június 19.
• 2017. szeptember 19.
• 2017. december 19.
• 2018. március 19.
• 2018. június 19.
• 2018. szeptember 19.
• 2018. december 18.

Forrás: Agroinform.hu 2016. szeptember

Mentés

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top