Close

Szeretni szeretjük, alkalmazzuk és fogyasszuk is!

méhek ok

Mikor lesz már jó évük a méhészeknek?

méztípusok ok

A 2016-os mézhozam egyes kistérségeket kivéve felemásra sikerült, gyenge-közepes volt az idei méhészév.
Ezt az agrárgazdaságért felelős államtitkár mondta a XXIX. Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó megnyitóján Jászberényben. Czerván György szerint az idei év sem indult könnyen a méheknek és a méhészeknek, hiszen a tavaszi szélsőséges  időjárás az akác nektározását sok térségben szinte a nullával tette egyenlővé, illetve a több területen is minimalizálta a hozamokat. A selyemkóró és a hárs sem teljesített a csúcson, és egyes napraforgós térségekben is alacsony gyarapodást mutatott a mérleg. Egy országosan kiemelkedő mézhozam évek óta várat magára.
Czerván György szerint a méhészeknek reménységre ad okot, hogy a magyar méhészeti nemzeti program 2016–2019-es ciklusa augusztus elsejével elindult. Várhatóan szeptemberben megjelenik a program végrehajtási rendelete. Az elmúlt három évben a rendelkezésre álló pénzügyi kerete meghaladta a 4,6 millió eurót évente, ezt szinte teljes egészében ki tudták használni a méhészek. A hároméves ciklusban jó eredmények születtek, a forráskeret bővült és a felhasználásban is sikerült ésszerűsítést kialakítani és gyakorlattá tenni. A forrásbővítés 15 százalékkal több pénzt biztosított, amelyet az eddigieknél is jobban használtak fel a méhészek – ismertette az államtitkár.
méhészet

diós ok

A nemzeti program forrásainak legnagyobb hányadát a varroa atka elleni gyógyszer és az azt segítő cukortámogatás teszi ki, amely évek óta mintegy 900 millió forint. A támogatás a méhészek számára évente mintegy 150  utánfutó és 400 pergető vásárlását teszi lehetővé. Kiemelt figyelmet kapott a genetikai háttér biztosítása is.
Czerván György elmondta: mivel idén tavasszal kellett benyújtani a 2016–2019-es ciklusra vonatkozó magyar méhészeti nemzeti programot, előzetesen jelezték, hogy a méhcsaládok és a tagállamok számának növekedésével az uniós forrás növelésére is igény van. A javaslatot a Bizottság elfogadta és a támogatás pénzügyi alapját mintegy tíz százalékkal, 32 millió euróról 36 millió euróra növelték.

szappan ok

arcápolás ok

egészséggünk ok

Forrás Agroinfo.hu 2016. augusztus 07.

micimaci ok

A méz fogyasztása egészségünk védelmében, vagy ennek helyre állítása érdekében is javaslott. A képeken megjeleníteet, a „népi gyógyászat”-ból ismert módszerek sokuknak beválltak. Válasszunk valódi, mézet, és – ALKALMAZZUK! 

méhecske ok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top