Close

Tényleg elhiggyem ?!

boldog boci ok

Amerikai tudósok kimutatták, hogy ha a tehenek agyában növelik a (boldogsághormonként is számon tartott) szerotonin jelenlétét, akkor a kalciumszint is megemelkedik az állatok szervezetében.
A kalcium nagyon fontos tápanyag az emberek számára.
Kalciumból minden más tápanyagnál több van az emberi testben, és így – akár tej formájában is – mondhatni meglehetősen magas az igény iránta. A tejelő teheneknek – szegényeknek – ennél fogva negyon sok tejet kell előállítania, hogy ezt a „keresletet” ki tudják elégíteni.

Az észak-amerikai tejelő tehenek 5-10 százaléka hypocalcaemiában szenved – ez az állapot alacsony kalciumszintet okoz a szervezetben és a tejben is. A kalciumszint csökkenése mellett hypocalcaemia kevesebb vemhességhez és emésztési zavarokhoz vezethet a tejelő teheneknél.

Laura Hernandez és kutatócsapata a University of Wisconsin-Madisonon olyan kísérleteket folytatott, melynek során a gyakran örömhormonként emlegetett szerotonin nevű vegyülettel látta el a tejelő teheneket, hogy megpróbálja megakadályozni a hypocalcaemia kialakulását.

Az eredmény azt mutatta, hogy a szerotonin a tejelő tehenek egyik fajtájának a vérében, egy másik fajtájának pedig a tejében növelte a kalciumszintet.  A hozam nagysága mindazonáltal változatlan maradt.                                                                                   

Egy szó, mint száz, a boldog tehenek jobb tejet adnak.

Több benne a kalcium és további változásokat hozhat a tejiparban.

„Hernandez szerint, ha szerotoninnal a tej kalciumtartalmát tartósan és egészséges módon meg lehetne emelni, akkor a tejtermelők úgy tarthatnák fent az üzletük jövedelmezőségét, hogy közben a teheneik egészségesebbek lesznek, és tápanyagokban gazdagabb tejet termelnek.” (Zamaróczy Ádám)

forrás: The Daily Meal 2016. július 25.

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top