Close

Megint egy finomság

ananász ok

Az ananász utat mutathat a világ egyik legjelentősebb problémájának kezelésében
A mértéket nem tűrő antibiotikum-használat veszélyes szuperbaktériumok elterjedéséhez vezetett. A gyógyszereknek fittyet hányó, szívós organizmusok felszámolása az egyik legsürgetőbb humán egészségügyi feladat. Lehet, hogy éppenséggel az ananászoknál és a malacoknál találjuk meg a (szuper)veszélyes szuperbaktériumok likvidálásának kulcsát?
Robert Pike, az ausztráliai La Trobe egyetem professzora bizakodó.
A tudós kutatásai során úttörő DNS-technológiát használ, hogy az ananászok törzséből olyan kivonatot kaparjon elő, amellyel egy bizonyos hasmenéses és gyakran végzetes betegségből képes lehet kigyógyítani az érintett malacokat. Az eljárás különösen fontos tulajdonsága, hogy a fertőzések kezelésében csökkenteni lehet a felhasznált antibiotikumok mennyiségét.
 universiti ok
„Remélhetőleg ez az emberek esetében is új utakat nyit majd meg a gyomorbél-hurut kezelésében, amelyeken keresztül enyhíthetünk az antibiotikumok iránti erős függőségünkön, illetve megakadályozhatjuk a szuperbaktériumok térhódítását” – fogalmazott Pike professzor.
Mind ennek messzemenő következményei lennének. Míg csak az ausztrál sertéságazatban körülbelül másfél milliárd forintos kiesést jelent a kocától való elválasztást megelőző hasmenéses betegség, az új fejlesztés a humán egészségügyben is megváltást jelenthet.
A hústermékeknél az antibiotikumok eltúlzott mértékű használata több gyógyszernek ellenálló (multirezisztens) baktériumok, vagyis az emberre is veszélyes szuperbaktériumok megszületését idézte elő.
Ez az Anatara Lifesciences-szel karöltve kifejlesztett és Detach-re névre keresztelt természetes alternatíva ananászkivonatot használ. Az anyag megakadályozza, hogy a baktériumok az állatok gyomrában található sejtekhez tapadjanak, vagyis ellehetetleníti a fertőzés kialakulását. A terepkísérletek a malacokkal pozitív tapasztalatokkal zárultak, így a termék pár hónap múlva akár már meg is jelenhet a piacion.

Forrás: La Trobe University  2016. július 10.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top